Ik ben in het bezit van een Smelne Vlet 11,60 meter, die in september 2005 is opgeleverd. Hierover heb ik twee vragen:
1. Is een scheidingstrafo noodzakelijk c.q. aan te bevelen, als je regelmatig gebruikt maakt van walstroom? Ik krijg bij de leveranciers steeds ja te horen, maar zij hebben natuurlijk een verkoopbelang.
2. Mijn schip heeft een omvormer van 12 Volt naar 220 Volt. Wanneer wij een of twee dagen in de natuur liggen, krijg ik problemen met de capaciteit van mijn vier accu’s van elk ongeveer 200 Ah (één voor het starten, één voor de boeg- en de hekschroef en de andere twee voor het overige gebruik). Ik kook op gas. Ik heb meerdere adviezen van verschillende leveranciers gekregen. Zoals: aanschaf van een genorator (maar dat wordt mij te duur), aanschaf van een tweede dynamo of uitbreiding van de bestaande dynamo met een onderdeel dat er voor zorgt dat de dynamo langer maximaal blijft laden. Dit laatste zou volgens anderen echter weer leiden tot een verkorting van de levensduur van de accu.
kortom: Heb ik een scheidingstrafo nodig voor de aansluiting aan walstroom? Graag krijg ik van u een voor mij bruikbaar advies, om tot een verantwoorde aanschaf te komen.
Antwoord
Eén van de risico´s van een walstroomaansluiting is dat de aarding van het 220 volt boordnet wordt gekoppeld aan het 220 volt landnet. Dit zou tot ernstige elektrolytische problemen kunnen leiden. Een scheidingstrafo voorkomt dit en heeft daarnaast nog een aantal specifieke eigenschappen die een leverancier kan verklaren.
Bij een goed aangelegd 220 volt boordnet wordt voorkomen dat de aarding van de wal en schip verbonden zijn, waarmee dit probleem wordt uitgesloten. Ik heb elektrolytische corrosie ten gevolge van scheepsaarding aan het walnet in de praktijk nog nooit gezien, ook niet als het boordnet absoluut onjuist was aangesloten. Een scheidingstrafo op een stalen schip dat alleen in Europa vaart vind ik daarom ook niet echt nodig.
Wel moet elk 220 volt boordnet beveiligd zijn met een differentiaalschakelaar en zekeringen, maar die heeft de werf in Drachten ongetwijfeld ingebouwd. Wat betreft de capaciteit van uw accu’s: het lijkt alsof deze niet volledig geladen worden tijdens de vaart. Dit kan met een eenvoudige zuurweger worden vastgesteld. V
oor het scheiden van 2 of 3 accusets wordt vaak een diodebrug toegepast die het 100 procent volladen van accu’s kan verstoren. Als de accu’s na belading met een acculader beduidend meer capaciteit hebben, is het duidelijk dat hier het probleem zit. Ik zou u adviseren een tweede door de hoofdmotor gedreven conventionele dynamo te instaleren met een flinke capaciteit, in uw geval zeker zo´n 80 ampère bij 12 volt, die alleen aangesloten is op de accessoire-accubank. De leverancier van deze dynamo moet worden verteld, dat u de laadspanning (bij gebruik van standaard loodaccu´s) op 14.1 à 14.2 volt wilt hebben.
Frits Coers, Technisch medewerker Motorboot
Mogelijk interessante artikelen
Meer berichten in deze rubriek
