Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

De leukste sluiswachter van de Peulensluis

Gepubliceerd op 18 augustus 2017

In de rubriek ‘de leukste …wachter’ stellen we brug-, sluis- en misschien nog wel andere -wachters aan je voor. Veel van hen verdwijnen naar centrales waar via camera’s  de desbetreffende kunstwerken worden bediend, maar dat geldt nog niet overal. Degene die nog op hun post staan, stellen we daarom een paar vragen, die gaan over hun werk, hun brug of sluis en over henzelf. Als motorbootvaarders komen we ze ten slotte vaak vluchtig tegen. Zo’n sluiswachter is Jan de Roon, sluiswachter van de Peulensluis te in Hardinxveld-Giessendam.

Door Pim van der Marel

De Peulensluis in Hardinxveld-Giessendam verbindt de Beneden-Merwede met de Giessen. De sluis vormt de enige toegang tot de Alblasserwaard. De Merwede is een getijdenrivier waardoor de waterstand aan de kant van de rivier steeds anders is. De sluis bevindt zich in zijn geheel precies onder de A15.

Wat vind je leuk aan brug/sluiswachter zijn?

Ik werk voor ODV Maritiem – op diverse objecten – als sluismeester en brugwachter.  Binnenkort word ik ook nog pontschipper op de Bergsche Maas. Ik hou van al die variatie.

Wat maakt deze sluis bijzonder?

De scheepvaart op de Beneden-Merwede veroorzaakt soms een plotseling enorme daling van het waterpeil. Dat maakt deze sluis een verraderlijke kolk voor de schippers die geschut willen worden. De sluis is recent gerenoveerd. Daardoor is het ‘met de hand draaien’ gelukkig verleden tijd.

Wat zijn je leukste passanten?

Contact met de passanten vind ik erg belangrijk. Dus heb ik voor hen altijd een vriendelijk woord. In de meeste gevallen wordt dit beantwoord en voeren we een leuk gesprekje. Dat wordt door de meeste schippers wel gewaardeerd.

Zeg je er iets van als schippers in de sluis hun motor niet uitzetten?

Omdat deze sluis midden onder de A15 ligt blijven de uitlaatgassen hangen. Dus zetten de meeste mensen de motor vanzelf uit. En anders zeg ik gewoon: ‘ik wil nog een paar jaar verder leven schipper en dat graag met schone longen’.  Wat wel voorkomt is dat passanten niet naar de lampen kijken. Als ik daar een opmerking over maak vinden ze dat soms overdreven.

Hoe ben je in dit beroep terechtgekomen?

Totdat mijn hart wat begon te tegensputteren heb ik ruim 30 jaar op directieniveau in de zeehaven-logistiek gewerkt. Van de cardioloog kreeg ik het advies om het rustiger aan te gaan doen. Dan kijk je eens om je heen. Ik ben een buitenmens en de combinatie sluismeester en brugwachter trok me wel.

Heb je iets met water?

Water heeft mij altijd getrokken. Al in mijn jonge jaren als waterskiër en zeiler. En ik ga nog altijd graag het water op met de speedboot.

Je werkt niet alleen als brug/sluiswachter?

Tijdens het hoogseizoen ben ik hier wel nagenoeg fulltime mee bezig. Daarnaast heb ik nog een eigen bedrijfje als logistiek consultant voor middelgrote ondernemingen. Ik vind het oplossen van hun logistieke problemen een leuke uitdaging. En ik help mijn partner in haar delicatessenwinkel in Waalwijk. Kortom, ik ben wel van de straat hoor …

Waar houd je nog meer van?

In de eerste plaats van mijn partner Dialon en kinderen Kari-Janne (27) Naomi (24) Anne-Noé (18) en Mette-Marit (7). Daarnaast ben ik verzot op koken en noten branden. En ik probeer mijn golf-handicap te verbeteren. Maar mijn grote liefhebberij is mijn oude Jaguar. ‘Je bent zuiniger op haar dan op mij!’ , hoor ik mijn partner wel eens zeggen ….

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar