Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

De leukste sluiswachter van de Kralingse Verlaat

Kralingse Verlaat
Gepubliceerd op 22 september 2000

In de rubriek ‘de leukste …wachter’ stellen we brug-, sluis- en misschien nog wel andere -wachters aan je voor. Veel van hen verdwijnen naar centrales waar via camera’s  de desbetreffende kunstwerken worden bediend, maar dat geldt nog niet overal. Degene die nog op hun post staan, stellen we daarom een paar vragen, die gaan over hun werk, hun brug of sluis en over henzelf. Als motorbootvaarders komen we ze ten slotte vaak vluchtig tegen. Zo’n sluiswachter is Hans IJmkers. Hij werkt op een hele serie sluizen en bruggen. Wij troffen hem als sluiswachter op de Kralingse Verlaat.

Door Pim van der Marel

Kralingse Verlaat

Wat vind je leuk aan brug/sluiswachter zijn?

Je werkt min of meer zelfstandig zonder dat er de hele dag een baas over je schouder meekijkt.  Natuurlijk heb je wel te maken met het vaar- en wegverkeer. Zij zijn in feite je baas, zeg maar.

Wat maakt deze sluis bijzonder?

Bij het Kralingse Verlaat is dat vooral het contact met de passanten. Het is een erg kleine sluis. Dan heb je al gauw een praatje tijdens het schutten. Verder is het een mooie en rustige omgeving. Als ik bijvoorbeeld op de Lage Erfbrug zit is het werk heel anders. Je zit dan in een afgesloten bedieningsruimte met alleen de marifoon of soms de telefoon voor het contact met het scheepvaartverkeer. Hier sta je lekker buiten en geniet je mee met de schippers.

Kralingse Verlaat

Wat zijn je leukste passanten?

Iedereen die die gewoon ‘goedemorgen, -middag of -avond’ terug zegt als je ze groet. En dat is bijna iedereen. Het Kralingse Verlaat is een recreatiepost. Dus vrijwel iedereen die hier voorbij komt varen heeft een vrije dag.  En is dus eigenlijk altijd wel in een goed humeur.

Wat zijn de minder leuke passanten?

Op de grote bruggen en sluizen heb je met beroepsvaart te maken. Die schippers hebben vaak haast. Ze willen dan nog wel eens geïrriteerd of bozig reageren. Bijvoorbeeld als het niet snel genoeg of niet op hun manier gaat. Tot op zekere hoogte begrijp ik dat ook wel. Dus laat ik dat dan maar gewoon van me afglijden …

Kralingse Verlaat

Zeg je er iets van als schippers in de sluis hun motor niet uitzetten?

De meesten zetten de motor uit zichzelf al uit.  En als je het op een normale en vriendelijke toon vraagt doet iedereen dat gewoon wel hoor!

Hoe ben je in dit beroep terechtgekomen?

Hier voor was ik postbode en chauffeur bij Post.nl. Door allerlei reorganisaties ging mijn werk in die vorm verdwijnen. Om je te helpen en te stimuleren met het vinden van ander werk is er een outplacement bureau ingeschakeld. Niet alle ideeën en voorstellen vond ik even geslaagd (parkeerwacht, koffieautomaten bijvullen … ). Tot op enig moment brug- en sluiswachter als idee voorbij kwam. Dat trok me veel meer. Op een voorlichtingsavond heb ik een praatje gemaakt met één van hun mensen. Er was meteen een ‘klik’. De rest kun je raden : brief geschreven, op gesprek geweest en aangenomen !

Wat heb je met water?

In mijn jeugd heb ik veel gezwommen. Vooral aan de woensdagmiddagen met schoolvriendjes in het zwembad bewaar ik goede herinneringen. Later heb ik ook nog een tijdje aan windsurfen gedaan. Op dit moment hebben we een zeilboot. Het is een ‘Randmeer’. In het verleden hebben we aan tamelijk veel wedstrijden meegedaan. We hebben onder andere de Sneekweek gevaren!

Kralingse Verlaat

Waar houd je nog meer van?

In mijn vrije tijd zijn we veel op de zeilvereniging Elfhoeven in Reeuwijk. In het verleden om mee te doen aan de wedstrijden. En de laatste jaren vooral in het wedstrijdcomité. Ik ben niet alleen liefhebber van het zeilen maar ook van alles dat daar omheen hangt.  Verder houd ik van wandelen en van vakanties naar wat minder bekende bestemmingen. Dit jaar gaan we bijvoorbeeld naar de Azoren.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar