Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Gastvrij

Gepubliceerd op 26 april 2017

“Verboden aan te leggen tussen 12.00 en 22.30 uur, met vaartuigen die hoger zijn dan 1,50 meter boven het wateroppervlak”.  Stom verbaast leg ik vast aan de gemeentelijke steiger; ‘3×24’ uur staat er bij in de kaart. 3×24 uur welkom, maar wel met voorwaarden.

GastvrijDe steiger is ruim voorzien van mooie dukdalven. Op elke paar meter zit een mooi ingebouwd elektrapunt. Wellicht is er zelfs nog voorzien in stromend water

Soms is het verbazend zoals lokaal het belang –economisch of juist vanwege het vermaak- van de watersporter wordt ingeschat. Er zij al heel wat berekeningen in de afgelopen jaren de revue, gepasseerd over de consequenties van maatregelen en de uitwerking daarvan op de watersport. En toch, wat er ook gepraat wordt, echt lokaal zie je de uitwerking pas.

Een mooie graadmeter is voor mij het ligplaatsbeleid in de gemeente. Mijn waterkaart laat met kleurige icoontjes de vrije ligplaatsen en jachthavens zien. Met name de “vrije” plaatsen geven een mooi kijkje in de keuken van de lokale beslissers. Een graadmeter of ik me er ook welkom voel.

Komend aan de sluis bij de entree van de provincie Drenthe krijg ik een kleurige brochure in de hand gestopt waarin pagina voor pagina alle waterwegen in de provincie gekoppeld zijn aan de fietsmogelijkheden in de streek. Een ruime hoeveelheid gratis ligplaatsen –soms met een muntautomaat voor stroom of water- redelijke bedieningstijden van sluizen en bruggen  en een ruime toelichting op de uitgebreide toeristische mogelijkheden completeren het gevoel welkom te zijn.

GastvrijDat de gemeente, wat noordelijker, die door middel van “kortaf” communicerende medewerkers de bootjes na de lunchpauze voor het weekend opsluit tussen de bruggen –welles waar pal tegenover het lokale winkelcentrum- wat minder scoort bij mij zal ik niet ontkennen. Helaas is het ook de hangplek waar de jeugd tot diep in de nacht op nauwelijks een scheepslengte afstand hun muziekkeuze –althans voor mij- weinig subtiel doorneemt. Ik geef toe, de steiger is gratis, maar met de vele euro’s voor water en stroom wordt de pot aardig gedekt; thuis betaal ik per Kwh naar schatting een tiende van dat bedrag.

Of anders, de steigers -3×24- uur waar overduidelijk het gebrek aan aanlegvoorzieningen voor eigen inwoners wordt gecompenseerd. De gemeentewateren zijn vast heel vruchtbaar gezien de ononderbroken rij boten die er liggen  met baarden vol aangroei op en onder de waterlijn.  Zoveel aangroei in 3×24 uur? Of is het een gemeente waar de tijd heeft stilgestaan?  Voor passanten is er geen plek dat is wel duidelijk.

Lokaal beleid is heilig. Iedereen maakt duidelijk een eigen inschatting van het rendement dat de bootjesmensen de gemeenschap opleveren.

“3×24 uur, maar wel ‘verboden voor vaartuigen hoger dan 1,50 met tussen 12.00 en 22.30 uur”. Betekent dit dus dat alleen sloepen, zonder noemenswaardige opbouw, hier de nacht door kunnen brengen? Een duidelijke winst voor de ruimschoots aanwezige horeca. Kennelijk is de aanwezigheid van motorboten en zeiljachten op deze prachtige locatie ongewenst. Al dat gekook in je eigen kombuis levert niets op, al dat gesmak in de kuip is nog storend voor de terrasgasten bovendien. Dat diezelfde boten iets voorbij het terras ook bood(t)schappen doen speelt kennelijk geen doorslag gevende rol.

Vaarvrouw Diederique en Christien
Oud-zeilers Diederique (L) en Christien verkennen met hun Scalare (Vedette 10.30) de Europese (binnen)wateren en hun vooroordelen over motorbootvaren.

Ben ik even blij dat we om 10.00 uur al aan onze boodschappen zijn begonnen, voelen we ons toch nog een beetje welkom op deze plek.

 

Diederique

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar