Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

De leukste brugwachter van de Valbrug in Schipluiden

Leukste Brugwachter
Gepubliceerd op 17 mei 2017

Met weemoed denken we soms aan de tijd dat je een brugwachter nog gewoon zag staan. Nu spreek je met een centrale van waaruit meerdere bruggen worden bediend. Op die centrale zien ze jou bij de brug via camera’s, maar jij ziet hen niet. Maar gelukkig gaat het soms nog in persoon. Zo’n leuke uitzondering is Marja van de Meeberg, de brugwachter van de Valbrug in Schipluiden.

Door Pim van der Marel

Leukste BrugwachterSchipluiden vormt samen met Maasland, Den Hoorn en een paar kleinere dorpen de gemeente Midden-Delfland. Voor een deel ligt de gemeente in de regio Westland. Vanwege de lage vaste bruggen vergt varen naar Schipluiden een beperkte doorvaarthoogte. Vanuit Vlaardingen is dat 1,80 meter en vanuit Delft 1,60 meter. De Valbrug in het plaatsje was in de 19e eeuw een houten ophaalbrug. Na de Tweede Wereldoorlog is de brug vervangen door een metalen versie. Die ligt er nog steeds. De brug wordt ook de Zouteveense brug genoemd. Ze ligt over de Gaag die het dorp Schipluiden doorsnijdt. De kosten van een brugopening zijn € 3,-. Dat betaal je bij de Valbrug om door alle bruggen richting Delft te kunnen. De brug wordt bediend door de mensen van het nabij gelegen restaurant Indigo. Meestal is dat de 25-jarige Marja van de Meeberg, aan wie we een paar vragen stellen.

Leukste BrugwachterWat vind je leuk aan brugwachter zijn?

“Ik vind de gesprekken die ik met de mensen heb en de waardering die iedereen toont voor de brugwachters geweldig. Daarnaast ben ik graag fysiek bezig. Ik houd van het gevoel ’s avonds thuis te komen en moe te zijn van een dag hard gewerkt te hebben.”

Leukste BrugwachterHeb je iets met water?

“Mijn familie bestaat vooral uit zeelui: ze werken onder andere bij Smit Salvage. En zelf ben ik op de Karel Doorman(water)scoutinggroep 1 in Maassluis 6 jaar lang leidinggevende geweest aan de dolfijnen. Dat is een groep van jongens en meisjes van 7 tot 11 jaar oud. Ik help daar zo nu en dan nog steeds een handje. Zelf ben ik vanaf mijn 10e jaar scout geweest en heb daar veel gezeild.”

Je werkt niet alleen als brugwachter?

“Nee, ik werk ook als allround medewerker bij restaurant Indigo. Ik help mijn collega’s in het restaurant waar nodig en doe de afwas. Maar het meest zit ik in de kassen waarbij ik samen met ‘kasbaas’ Ed de groentes voor twee restaurants verbouw. Ik houd van het concept om zoveel mogelijk zelf te verbouwen en alles op een bewuste manier te doen. Ik ben er dan ook trots op hier te mogen werken.”

Leukste BrugwachterWat doe je als je niet werkt?

“Ik kom om in de creatieve hobby’s! Koken bijvoorbeeld. Nieuwe gerechtjes uitproberen en verzinnen. Breien en haken vind ik ook erg leuk om te doen. Ik brei bijvoorbeeld babytrappelzakken. Die verkoop ik dan. Ook werk ik graag met klei, vilt en dat soort materialen. Ik maak daar beeldjes van en naai vilten telefoonhoesjes. En ik schilder graag. Alle schilderijtjes in mijn huis heb ik zelf geschilderd of gemaakt. En tenslotte maak ik ook veel gedichtjes en heb zelfs een boek volledig in rijm uitgeschreven. Het is (nog) niet uitgegeven maar het is bedoeld als voorleesboek voor kinderen. De illustraties voor het boek heb ik uiteraard zelf getekend. Je begrijpt het vast al: ik kan niet zo goed stilzitten en ben dus eigenlijk altijd wel ergens mee bezig.”

Leukste BrugwachterWaar houd je verder van?

“Van mijn vriend en van mijn kat. En van dieren in het algemeen, ik ben een dierenliefhebber. Verder ga ik graag naar fantasy-beurzen en -festivals. Daar ga ik iedere keer op een andere manier verkleed naar toe. (Google Elf Fantasy Fair en je krijgt genoeg info). Het geeft mij het gevoel even uit de serieuze sfeer van de wereld te kunnen stappen. Lekker een dagje iemand anders zijn en gek kunnen doen, zeg maar. Uiteraard maak ik mijn kostuums daarvoor zelf…’’

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar