Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Blauw gif

Blauw Gif
Gepubliceerd op 4 juli 2017

Aarzelend draai ik het sleuteltje om. Rochelend en proestend, onaangenaam gestoord in haar winterrust komt het kloppend hart onder me tot leven. Voor het eerst na een half jaar verplichte rust. Achter me spuwt een fel blauwe straal water uit de uitlaat. Sprintend naar de uitlaat kan ik er nog net wat aan doen.

Blauw GifHet voelt dubbel. Aan de ene kant vormt een stevige slok antivries – een flink aantal liters – in de motor aan het eind van het najaar een goede basis voor mijn rust in de winter. Aan de andere kant, als het ontluikend voorjaar voor de boeg ligt is zo’n fel blauwe uitstoot toch ook niet alles. Ik schaam me gewoon naar de natuur waar we midden in liggen.

Ik doe er alles aan het bevriezingsspook ver weg van de boot te houden, maar of dat op deze manier moet? Het voelt niet goed. Antivries, vooral die giftige, in alle watergangen van de motor, een warmtelint, regelmatig langs gaan, van alles doe ik om de winter maar buiten de deur te houden. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Toen deze winter de haven kort dicht gevroren lag dobberde onze dame nog in een plasje water, resultaat van het vorstvrij houden van de motor en de koelwatergangen.

Blauw GifToch zit het me dwars, die blauwe golf aan het eind van het winterseizoen, er staan toch niet voor niets zoveel waarschuwingen op de verpakking. Helemaal droogstoken is slecht voor de pas verwisselde impeller, minder giftige drinkwater antivries is prijzig en slechter voor je portemonnee, om over, meer definitief, kielkoeling maar niet te denken. Kwetsbaar en bepaald geen deel van het ontwerp.

Vaarvrouw Diederique en Christien
Oud-zeilers Diederique (L) en Christien verkennen met hun Scalare (Vedette 10.30) de Europese (binnen)wateren en hun vooroordelen over motorbootvaren.

Misschien moet ik het volgend jaar wel anders gaan doen. Ik stel me zo voor dat ik dan liggend op de steiger net wat 5-liter vaatjes onder de uitlaat kan houden. Met veel geweld stort het blauw schuimend sop zich er dan in. Pas als het bruisend blauw sop geleidelijk vervangen is door meer natuurlijk schuimend sop –veel liters later- kan ik stoppen. De vaatjes waarmee ik in de winter het afdekkleed strak kan trekken; krijgt het blauwe sop toch nog een tweede kans het jaar erop.

Diderique

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar