Vaarkracht zet zinnen op WaterHuis

Geplaatst door Redactie Motorboot

Stichting Vaarkracht zet haar zinnen op de aanschaf van een WaterHuis. Een huis op het water dat van alle gemakken is voorzien. Stichting VaarKracht wil het gaan aanschaffen om daarmee (ex-)kankerpatiënten en hun familie een onvergetelijke dag te bezorgen. De stichting organiseert al sinds 2013 vaartochten, maar wil met het WaterHuis een extra mogelijkheid bieden. 

Ondanks de coronacrisis was het voor VaarKracht een goed jaar. Er werden namelijk 33 PrivéVaartochten uitgevoerd. Daarentegen bleef de teller voor GroepsVaartochten steken op zes, waar normaal ruim 40 tochten gemaakt worden. ,,Met corona is het afstand houden tussen familieleden vaak niet het probleem, maar wel tussen onbekenden. Het vinden van schepen waarop dat wel mogelijk is viel niet mee. Dat heeft onze plannen voor een WaterHuis versneld”, vertelt Robert Rust van VaarKracht.

Meerwaarde

Het plan voor een drijvend of varend woonhuis lag al op de plank. Dat huis zou over alle faciliteiten moeten beschikken zoals kookgelegenheid, een woonkamer en een terras. Maar ook een aparte slaapkamer/sanitair dat rusten en eventueel chemobehandelingen mogelijk  maakt. ,,Niet iedereen is nog in staat om een hele vaartocht te maken. Soms is ook meer rust gewenst. Met een WaterHuis kunnen we meer kanten op, maar toch een bijzondere dag aan blijven bieden op of aan het water”, zegt Rust.

HavenTeams

Op dit moment heeft VaarKracht geen eigen schepen. Met het WaterHuis zou daar verandering in komen. Ook dat was een wens. Bij elke vaartocht staat een team vrijwilligers klaar, de zogeheten HavenTeams. Zij verzorgen de catering en activiteiten. Volgens VaarKracht kan het WaterHuis ook voor de teams een extra meerwaarde bieden. ,,Als we het niet gebruiken voor een tocht is het een mooie plek voor promotie, een inloophuis waar mensen informatie kunnen krijgen. Bovendien kunnen vrijwilligers er elkaar ontmoeten.” Het WaterHuis kan ook verhuurd worden aan organisaties en bedrijven om de exploitatie kostendekkend te maken.

Sponsoring

Het WaterHuis gaat rond de 100.000 euro kosten. Veel bedrijven, fondsen en privépersonen hebben al hun medewerking gegeven in de vorm sponsoring, donaties of door het faciliteren van het WaterHuis. Maar er is nog veel geld nodig.  In mei is VaarKracht het goede doel op de vakbeurs Maritime Industry. Daar hoopt de stichting het streefbedrag te hebben gehaald.

Regionaal gebruik

Zodra het WaterHuis in gebruik is, gaat deze ‘on tour’ en doet diverse havens in Nederland aan. Hiervoor zijn al meerdere ligplaatsen aangeboden. Meer informatie staat op www.vaarkracht.nl en www.waterhuis.vaarkracht.nl.

“Even een moment geen kankerpatiënt”

Onder dit motto laat Stichting VaarKracht gezinnen, families en lotgenoten die te maken hebben met kanker even genieten met een vrijblijvende en gratis dag op het water. De stichting kan rekenen op ruim 900 vrijwilligers die door het hele land klaar staan als schipper of HavenTeam. Voorgaande jaren genoten gemiddeld per jaar 1600 (ex)kankerpatiënten en hun naasten van een tocht. Initiatiefnemers van VaarKracht zijn Robert Rust en Lieke Idsinga. Hun gezin werd ruim tien jaar geleden getroffen door kanker. Voor hen was een dag uitwaaien op het water de ultieme manier om even alle zorgen te vergeten.

Mogelijk interessante artikelen: