TV aan boord. Hoe kijkt u?

Geplaatst door Redactie Motorboot

Televisie aan boord; de een heeft voortdurend storing, de ander bijna overal een perfect beeld… Motorboot wil graag weten wat úw ervaringen zijn met de televisie aan boord.
Hoe kijkt u, hoe vaak kijkt u, welke apparatuur gebruikt u, is de ontvangst overal even goed, is die ook altijd zo goed geweest, speelt wifi een rol en uiteraard ook: wat wat kost het televisie kijken u?  Wij zijn heel benieuwd, en mét ons waarschijnlijk ook heel veel lezers! Uw reactie kunt u per e-mail sturen naar redactie@motorboot.com. In een van de komende nummers zullen we op basis van alle verhalen (hoe meer hoe beter!) een uitgebreid artikel plaatsen.

 

 • Pingback: WaddenZeegat uit • Silver Lining()

 • Kees Ruissen

  Ik gebruik een Akai 24 inch TV met DVD-speler, speciaal met een losse voeding, zodat hij rechtstreeks op de 12 V kan. Ik ontvang alleen de Digitenne-kanalen (Ned. 1,2,3 en regionaal). Heb een omnidirectionele antenne met versterker. Desondanks is het signaal vaak slecht. Soms is dat verklaarbaar door bebouwing, maar soms is er vrij zicht en dan is het nog vaak knudde. Als je naar een andere regio gevaren bent moet je de TV weer opnieuw laten zoeken naar de steunzenders. Als je goed signaal hebt, is ook het beeld prima.We kijken weinig, maar we kijken thuis ook niet veel. Een keer het journaal vooral voor het weer. Ik dacht DVD’s af te gaan spelen nu ik er de tijd voor heb, maar dat komt er ook niet van. Aan boord op het water heb ik genoeg aan de omgeving en een boek of tijdschrift. WiFi speelt bij mij geen rol, en het kijken kost dus niets (behoudens de aanschaf van de TV).

 • Wim Bijnen

  In mijn thuishaven heeft Digitenne geen of heel slecht ontvangst, we zitten net buiten het verzorgingsgebied. Op mijn motor boot dus een mooi bolletje met een satellietontvanger met prachtig beeld onderweg behalve onder bruggen. Helaas heeft Canal Digital besloten op alleen nog maar HD zenders door te geven waardoor het bolletje overboord kon en ik aangewezen zou zijn op een bol van 80 cm doorsnee en 1 meter hoog. Leuk op een binnenvaartschip maar niet op een jaggie. Ik heb nu een losse schotel wel zelf richtend maar niet volgend die dus wel een vaste ondergrond nodig heeft. Ik denk niet dat ik de havenmeester zo gek krijg dat ik een vaste schotel mag monteren op een van de palen. Nu dus wachten op de techniek die het weer mogelijk maakt om Astra 3 te ontvangen op een kleine schotel of gewoon de motorboot lezen

 • P.D. Vastenhout

  TV aan boord, ja….. dat heb ik ook. ik moest er even over nadenken omdat ik eigenlijk nooit zoveel kijk. aan boord neem ik mee een 37cm tv/monitor welke met de bekende ontvanger van Digitenne samen een plaatje geeft. kwaliteit: het is digitaal dus als er voldoende signaal is dan is er ook een prima beeld, maar, en daar gaan we dan, als het signaal minder is dan is er van een digitaal signaal geen ruis of sneeuw plaatje te verwachten, maar dan is het alles of niets. geen net op de rand sneeuwerig weerbericht dus. wel steeds weer opnieuw de ontvanger laten scannen op de beste ontvangst van een van de zenders dus wel wat meer werk dan vroeger bij de oude analoge ontvangst. kosten ergens iets van 12 euro/maand waarbij ik de set in de winter ook thuis gebruik. kijkplezier, zoals gezegd het spul gaat mee aan boord maar er zijn zat tochten waarbij de handel niet eens uit de doos komt. de natuur, het varen en de mede watersporters of een goed boek een wijntje en een gitaar zorgen er voor dat ik vaak niet de behoefte heb om te kijken. wat ook niet mee helpt is het programma aanbod. daar ga ik ook vaak niet eens de zaak voor opzetten. het belangrijkste voor mij: nieuws en weersverwachting. veel plezier en een mooi vaarseizoen gewenst. Piet.

 • Edward Visser

  Binnenkort gaan we op een motorboot wonen en hopelijk veel varen; Denemarken, Zweden, Noorwegen, Groot-Brittanie enz staan op het program. En met een opvarende aan boord die het liefst om 18.00 op de bank voor de tv gaat liggen betekend dat wel enig onderzoek naar manier van ontvangst: digitenne, schotel of internet-tv.
  Digitenne hebben we al jaren in Nederland en is frustrerend slecht gebleken voor ons; bijna in elke stad en haven weer het gedoe van antenne verplaatsen en/of draaien, antennekabel anders leggen zodat hij niet tegen iets aan ligt, toch maar weer van tv wisselen (we hebben er twee in de salon vanwege zeer verschillend kijkgedrag) want de ene keer ontving de ene beter en de andere keer de andere, versterkers weer uitwisselen en veel ander gedoe. Maar vandaag op ons nieuwe schip de antennes in de mast gemonteerd en dikke hoge kwaliteits coaxkabels gelegd dus hoopvol het seizoen in.
  Betreffende schotels heb ik de nieuwe KVH6 op het oog, maar schotels schijnen onder een hoek van 30 te staan om te ontvangen wat inhoud dat dat hele dure ding in bv Willemstad oude haven al niet ‘in zicht’ is. En zo zal er altijd wel een gebouw, boom, buurboot of stadswal in de weg staan of liggen dus de schotel hebben we even geparkeerd.
  Blijft wifi/4G over….toch een techniek die alleen maar beter zou moeten worden qua snelheid, bereik en kosten. Dus Wifiversterker met router geinstalleerd en de Ziggo-go op de laptop die met de tv verbonden is. Blijkt alleen de kwaliteit op een groter scherm nog een dingetje; er komt geen HD via de lucht en wat er wel komt is eigenlijk alleen om te kijken op tablet formaat. Nog niet geprobeerd, en alleen beschikbaar in Nederland (vanwege uitzendrechten) dus zeer benieuwd….
  Op je 4G abbo tv kijken hou je niet zo heel lang vol zonder dat je buiten je bundel gaat; 10 minuten Ziggogo is 30Mb??
  Heb nu een abbo van 6Gb/dag dus daar zou ik wel eea op kunnen kijken maar van 6 tot 11 is niet te doen.
  In het buitenland zouden we qua internet kunnen gaan voor een ‘binnenvaart-abbonement’ maar de laatste keer kwam ik daarvoor uit op 175,- per maand…..Is ook weer zo wat.
  Ik zie reacties graag tegemoet,

 • Theo

  Ruim10 jaar al TV aan boord met weinig problemen.
  Enkel als we in een stadscentrum liggen hebben we nauwelijks beeld maar dan is er de stad !!
  Wij hebben thuis digitenne met een apart kastje voor boven en dus 2 pasjes, kosten voor de 2e kaart met app.in eigendom is 4,- euro.
  We nemen simpel het 2e kaartje mee naar de boot waar dan wel ook een ontvanger staat met een led scherm . Prima oplossing
  Meestal gaat de TV aan met matig of slecht weer en altijd even bij Boulevard en of journaal.
  Wi-Fi speelt hierbij dus geen rol. Wij hebben een – buiten- antenne geplaats op de mast pakweg 2 tot 2.5 mtr.boven het wateroppervlakte
  Vanzelf sprekend werkt het alleen in Nederland.

 • Pamilla De Wit-ten Cate

  https://uploads.disquscdn.com/images/60492af12540ba673c980eb2212528d88b1c42d30bfe70c679a4beaca3d18af4.jpg Bij ons aan boord een Samsung UE32J5600 Multi media Tv met Digitenne altijd goed beeld binnen nederland en door de Wifi ook verbinding met internet verbonden zodat we bij minder weer ook filmpje kunnen kijken op Netflix