Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Sportboten

Buster S: dapper opdondertje

Buster S1
Gepubliceerd op 28 juli 2016

Twee dagen lang hadden we meedelijden met de twee Buster-schippers, die tijdens de Finnboat Flaoting Show met hun kleine S1 en Scc meevoeren in de vloot van snelle Finse schepen die daar werd gepresenteerd. Totdat we de derde dag zelf aan boord stapten… 

Met een lengte van 4.43 is de Buster S het op een na kleinste model van de Finse werf. Maar vergis je niet: de in drie uitvoeringen verkrijgbare aluminium notendop is CE-C gecertificeerd en een dergelijke predikaat wordt door Finse botenbouwers doorgaans uiterst serieus genomen. De Buster S, die plaats biedt aan maximaal vier personen, laat zich door een beetje golfslag dan ook absoluut niet van de wijs brengen! Volkomen op ons gemak lieten we de forse hekgolven van de langs denderende andere boten dan ook onder ons door glijden, tijdens twee korte testvaarten met respectievelijk de S1 en de Scc.

Buster Scc
Buster Scc
Buster Scc
Buster Scc

De nieuwe Buster S, die sinds juni 2016 verkrijgbaar is, vervangt de vroegere XS- en S-modellen van de Finse werf.  Onder meer de romp is daarbij onder handen genomen, voor nóg meer stabiliteit en betere vaarprestaties. De boot is er in drie uitvoeringen: S, S1 en Scc. De S1 heeft aan stuurboord een kleine console, bij de Scc is die meer in het midden opgesteld. In beide gevallen zit te bestuurder op de tegen de spiegel van het aluminium bootje geplaatste tweepersoons bank. Als derde uitvoering is er de ‘gewone’ S, zonder console. Deze uitvoering wordt gevaren met de stuurhendel van de buitenboordmotor.

Buster S1
Buster S1
Buster S1 (#2)
Buster S1

De Buster S is vooral bedoeld als transportboot; in Scandinavië zelf vaart men er hoofdzakelijk mee naar het familie-zomerhuis op een van de vele eilanden. Eenmaal ter plaatse wordt de boot vervolgens gebruik voor korte vaartochten en om ermee te vissen. De S is daarbij speciaal gebouwd voor de 20 pk-markt. Met een dergelijke motorisering mag iedereen er in Finland mee varen. Wordt er met zwaardere motoren gevaren, dan mogen alleen personen van vijftien jaar en ouder ermee varen en geldt er bovendien een registratieplicht.

Buster S
Buster S

Motorboot voer met de S1 en de Scc in de Turku Archipel, aan de zuidwest-kust van Finland. In dit fantastische vaargebied lieten we ons verrassen door de uitstekende vaareigenschappen. De boot laat zich kinderlijk eenvoudig bedienen en zelfs in golven van meer dan een halve meter voel je je er volkomen in op je gemak. Beide testboten waren uitgerust met een 30 pk Yamaha en halen dan een top van 20-21 knopen. Met 20 pk is de boot overigens niet eens zo heel veel minder snel, het verschil bedraagt ongeveer 2 knopen.

Buster-importeur voor Nederland is Yamaha Motor Europe.

Specificaties Buster S:  4,43 x 1,81 m / aluminium / gewicht: 260 kg (S) – 275 kg (S1 en Scc) / motorisering: 20-30 pk / max. vier personen / vanafprijs: € 9.995,-.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar