Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Varen en techniek

Reddingsvestentest

Reddingsvestentest
Gepubliceerd op 27 maart 2020

Woord vooraf:

Aan deze test zijn geen commerciële belangen verbonden. De hele test is gedaan door acht vrijwilligers: vier testpersonen, een cameraman, twee schrijvers en een coördinator. Cameraman Jasper van Erven Dorens worstelde samen met Jirja de Kool 340 gigabyte aan beeld door, onder andere ter controle van alle gegevens. De test is ontstaan vanuit de facebookgroep Zeilen@zeilenvoorzeilers. Leden van de groep doneerden spontaan € 310,-. Hierdoor was er iets van budget. Vijf leden van de groep leenden hun go-pro’s. Klik hier voor de gemaakte filmpjes. Kijk voor extra info op: www.zeilenvoorzeilers.nl.

REDDINGSVESTENTEST: 80 KEER TE WATER

Bij deze reddingsvestentest is er geen ‘beste reddingsvest’. Er komt uiteraard een vest als beste uit de test. En de vesten die over de hele lijn hoog scoren zijn goede vesten. Echter, er zijn vrijwel geen slechte vesten. Want ook in de vesten die slecht scoren (want oncomfortabel of openen niet geheel) blijf je drijven. Het is een cliché, maar het beste vest is het vest dat je draagt. Want dat vest zal je redden. Wél kun je een vest kiezen dat zo comfortabel mogelijk zit. Zowel met als zonder pak. Een vest dat je niet belemmert in je bewegingen en waar jij je lekker in voelt.

Door Jirja de Kool

“Nee hoor! Secumar is niet het beste vest! Dat is de Ergofit van Crewsaver!” Het is 2015 en ik ben in gesprek met Susanne Rosendaal van Secumar Benelux. Op basis van onze theoretische kennis waren wij beiden volledig overtuigd van ons gelijk. “Weet je wat we moeten doen? We moeten ze gewoon testen! Hup, zelf het water in en kijken welke het beter doet!” We zeiden het met de nodige bravoure, maar het zaadje voor de reddingsvestentest was geplant.

In 2017 help ik Geert-Jan Smolders, vaarinstructeur van AquaPlanning, tijdens een Offshore Personal Sea-safety Training (OPST). Een training waarbij je onder andere in vol zeilpak met reddingsvest aan het zwembad in gaat. Wat bleek tijdens deze training? Sommige deelnemers ‘verdronken’ bijna in hun vest. Ze trokken ‘gewoon’ even hun vest aan. De vesten zaten vaak veel te los. En de kruisbanden maakten ze niet vast, want je ging toch ‘maar’ een zwembad in. Het viel mij op dat de kennis over hoe een reddingsvest hoort te zitten vaak volledig ontbrak bij de deelnemers aan deze trainingen.

Verduisterd, windturbines, golven… en testen maar!

Een OPST is buiten een beetje jolig (met je team in een zwembad is natuurlijk gewoon leuk) voor veel mensen ook confronterend. Opmerkingen als: ‘Shit hé! Zo’n pak met laarzen, is echt heel zwaar!’ en ‘Als mijn vest los zit, verdrink ik er bijna in!’ en nog naproestend van het water in de neus ‘Mijn volgende vest heeft zeker zo’n kap tegen de golven!’.

Geert-Jan bleek tijdens deze trainingsdag net zo nieuwsgierig te zijn naar veiligheid en vesten als ik. Wat is nu eigenlijk écht een goed vest. Het zaadje was ontkiemd. We besloten dat we het zelf moesten testen. Zo gingen we na een training zelf te water om de vesten uit te proberen. Het was leuk, maar weinig representatief als we de resultaten wilden gaan publiceren.

TESTEISEN EN TEST

Waar moet zo’n test dan wél aan voldoen? Geert-Jan en ik kwamen op de volgende punten:

  1. Testpersonen van diverse maten en geslacht. Al was het maar om het draagcomfort. Een man is geen vrouw, en er is een wezenlijk verschil tussen 120 kg en 60 kg. Geen mens is gelijk.
  2. Niet alleen vesten van 275 N met elkaar vergelijken en vesten van 150 N, maar ze tegelijk testen en kijken wat het verschil is. Klopt het bijvoorbeeld wel dat 150 N dodelijk onvoldoende is met een zeilpak aan?
  3. Wat is het draagcomfort op de kant?
  4. Hoe makkelijk trek je het vest aan en uit en hoe is de verstelbaarheid? Dit aangezien je toch regelmatig je jas aan of uit doet en dan eigenlijk je vest altijd even moet verstellen. Ook wanneer meerdere mensen één vest delen, is het makkelijk verstellen een pre.
  5. Testen hoe snel de testpersonen boven komen en keren zodat hun gezicht boven water is. Maar heel snel is niet per se beter. Niet of onvolledig is uiteraard niet goed!
  6. Werken reddingsvesten zonder kruisbanden?
  7. Hoe zit een vest als het opgeblazen is en je in het water ligt? 8. Kun je met een opgeblazen reddingsvest goed een reddingsvlot in klimmen én via een zwemtrap het water uit komen?

Zo werd ons idee om na een training ‘even in het water te springen’ langzaam een zeer serieuze test. Met deze vragenlijst trokken we erop uit. We hebben beiden een aardig netwerk en brutalen hebben de halve wereld. Ik nam contact op met de reddingsvestenimporteurs in Nederland. Dit leverde de deelname op van acht merken met in totaal twintig reddingvesten. Geert-Jan trok aan andere touwtjes. Daardoor kwamen wij aan tafel te zitten bij Twan van Tilburg van STC-KNRM. Hij was superenthousiast over de test en stelde het ultramoderne testbad van STC-KNRM ter beschikking.

Toen nog vier vrijwilligers van verschillende sexe en postuur. We kregen vier mensen zo gek om twee dagen achter elkaar in water van 21 °C te springen en dat steeds in hetzelfde natte zeilpak. Het lukte niet om 4 x 21 zeilpakken geleverd te krijgen, zodat elke test met een droog pak kon beginnen. Er werd dus met natte zeilpakken getest. Hulde dus voor Jet (1,65 meter, 68 kg), Liesbeth (1,70 meter, 76 kg), Bas (1,84 meter, 84 kg) en Charles (1,88 meter, 124 kg) voor het leveren van het fysiek en mentaal zware aandeel in deze test. Gelukkig was het tijdens de twee testdagen buiten 30 °C en konden daar ze zo af en toe opwarmen. De test is uitgevoerd met buiten mijzelf en Geert-Jan de hulp van zeven vrijwilligers.

VIER ONDERDELEN

Om de acht door ons geformuleerde criteria te kunnen testen knipten we de test op in vier onderdelen, namelijk:

  1. Van een dikke meter hoogte het water rechtstandig in-stappen. Niets doen en wachten tot je boven bent;
  2. Naar het reddingsvlot zwemmen en erin klimmen;
  3. Kruisbanden losmaken, terug het water in en voor dood in het water drijven;
  4. Zelfstandig de zwemtrap opklimmen het bad uit.

Bij het verlaten van het water werden meteen scores gegeven voor comfort in het water, voor het inklimmen van het vlot en het opklimmen van de zwemtrap.

OPVALLEND

Een heel opvallend punt was dat alle testpersonen het ontzettend naar vonden om zich niet op hun buik te kunnen draaien om te ‘zwemmen’. Op zich is het logisch dat dit niet echt gaat. Het vest is er namelijk op ontworpen om je hoofd ook in bewusteloze toestand zo ver mogelijk bij het water vandaan te houden. Dat is een stuk effectiever op je rug dan op je buik. We stelden vast dat een vest waarin de testpersonen zich in het water op hun buik konden draaien en vooruit konden zwemmen, hen een veel veiliger gevoel gaf dan een vest dat hen echt op hun rug hield. Allen voelden zich een stuk zelfredzamer als ze konden zwemmen en zien waar ze naar toe wilden. Het gevoel bij te kunnen dragen aan de eigen redding bleek heel belangrijk.

Ook werd duidelijk dat een sea survival training echt heel erg nuttig is. Zo kwam geen van de testpersonen de eerste keer het reddingsvlot in. Maar oefening baarde kunst en aan het einde van dag dook iedereen er redelijk makkelijk in. Dit is de reden waarom het ‘in het vlot klimmen’ als testonderdeel uiteindelijk niet meegenomen is in de score. Wel komt heel duidelijk naar voren dat grote vesten onze testpersonen belemmerde bij het inklimmen van het reddingsvlot.

Wat verder opviel, was het grotere draagcomfort van de duurdere merken en exemplaren. Dit gold zowel voor het draagcomfort op het droge als in het water. ‘Alle waar naar zijn geld’ is een gezegde dat hier opgaat. Tot slot vielen de kruisbanden op. Bij een aantal merken leken deze bijna overbodig. Het vest bleef bij de dames redelijk zitten door hun boezem en de grote man (Charles) dreef goed. Alleen de slanke man (Bas) merkte dat het voor hem vaker nodig was het reddingsvest met kruisband te dragen. Dit betekent echter niet dat je de banden los kunt laten. Zeker als je een slanke man of een vrouw met een kleine boezem bent, dan is het sluiten van de kruisbanden van belang!

CONCLUSIES

Vrijwel alle vesten zijn deugdelijk. Duurdere vesten zijn comfortabeler, maar wie met een budgetvest te water gaat, zal niet verdrinken. Zelfs het vest dat maar gedeeltelijk opende, had voldoende drijfvermogen.

In een vest met 170 N tot 220 N drijfvermogen (150 N categorie*) keerden de testpersonen in een zeilpak prima om. Je kan je er makkelijker in bewegen in het water en je klimt er makkelijk een vlot mee in. Let wel op: het enige vest dat echt 150 N was, bleek te licht voor alle leden van het testpanel.

De Secumar Priva ging tot twee keer toe niet volledig open. Het klittenband, dat het vest in ongeopende toestand op zijn plek in de beschermhoes houdt, raakt verstrikt in zichzelf waardoor het vest niet opent. Dit leverde een van de testpersonen een blauw oog op, aangezien het vest een tijdje later alsnog door haar bewegingen met een forse klap wel volledig opende. Uit eerdere testen met klittenbandvesten blijkt dat deze vesten vaker niet goed of volledig openen, waarbij het niet uitmaakt van welk merk het reddingsvest is. Vesten met klittenbandsluiting zijn weliswaar goedkoop, maar voor een paar tientjes meer heb je een vest met een rits.

ADVIES

Passen, passen, passen! Voel welk vest lekker zit. Probeer meerdere merken uit. Het is een cliché, maar het enige vest dat u zal redden, is een vest dat u draagt! Een vest dat lekker zit, draagt u liever. Kies dus voor een echt comfortabel vest. De test toont aan dat de duurdere modellen ook op comfort daadwerkelijk hoger scoren. Probeer daarbij te bedenken dat € 100,- extra die u aan een comfortabel vest uitgeeft, opweegt tegen een vest dat echt niet lekker zit en zo de pret van het varen bederft, met als ultieme misser dat het vest niet draagt op het moment dat u het echt nodig hebt.

Een lichter vest is vaak comfortabeler. Pin uzelf niet vast op 275 N*. De testpersonen drijven prima in een 150 N-reddingsvest met meer dan 150 N drijfvermogen. Kiest u vaak het ruime sop of vaart u vaak op groter water, zoals het IJsselmeer of het Haringvliet, koop dan een vest met een lampje en een sprayhood. Niemand verdrinkt direct van één golf in z’n neus, maar het is echt een stuk beter naden-ken wanneer u die golven buiten kunt houden en ademen. Zo kunt u nadenken over uw redding in plaats van naar adem te happen.

En test uw vest! Hebt u een oud vest? Combineer een mooie dag zwemmen met een test. Spring overboord en kijk wat er gebeurt. Het gebeurt heel vaak dat vesten die lang aan boord liggen (zomer en winter) niet meer functioneren. Controleer uw vest af en toe. Dat hoeft echt niet voor ieder tochtje, maar zeker vaker dan alleen aan het begin van het seizoen.

*150 N en 275 N: dit staat voor de opwaartse kracht van een vest uitgedrukt in Newton (N). Een hoger aantal Newton is meer opwaartse druk. Dit is een ISO-normering die onderverdeeld is in een aantal categorieën. Voor deze test zijn twee categorieën van belang. De eerste is categorie 150 N. Die staat voor vesten met een drijfvermogen groter dan of gelijk aan 150 N en kleiner dan 275 N. Er is getest met vesten met 150 N, 170 N, 180 N, 190 N en 220 N. De categorie 275 N staat voor vesten met een drijfvermogen van 275 N of meer. Er is getest met vesten met 275 N, 290 N en 300 N.

TOEDELING VAN DE PUNTEN

De geteste vesten kregen een score die kon variëren van 1 punt tot en met 5 punten: 1 = slecht, 3 = voldoende, 5 = uitstekend. De vesten zijn getest op zeven onderdelen. Drie van de onderdelen zijn indicatief en tellen niet mee in de eindscore: keertijd in seconden, het reddingsvlot inklimmen en de test zonder bevestigde kruisband. In de praktijk blijkt dat het draagcomfort zwaar mee weegt bij de keuze om het vest aan te doen. Daarom telt deze score dubbel. Verder tellen mee: het gemak waarmee een vest aangetrokken kan worden, het uit het water klimmen via de zwemtrap en het draagcomfort in het water. In de tabellen zijn deze vier scores, de totaalscore en het gemiddelde eindcijfer vet gedrukt. De scores in het rood zijn van de vesten die het beste uit de test zijn gekomen. Hieronder de totaalscore.

INDIVIDUELE SCORES

De individuele scores zijn toegevoegd als pdf. Klik op de onderstaande namen om de uitgebreide testresultaten van de vier leden van het testpanel te bekijken:

Jet is 1,68 meter lang en weegt 68 kg. Ze heeft met een maatje 34/36 een slank postuur met een aardige boezem. Haar top drie:

  1. Spinlock Deckvest Lite+ 170
  2. Spinlock Deckvest 275
  3. TeamO 275.

 

Liesbeth is 1,70 meter lang en weegt 76 kg. Ze heeft een gemiddeld postuur met een grote boezem. Haar top drie:

  1. Spinlock Deckvest 275
  2. Secumar Mystic 150
  3. Baltic Legend 165

 

Bas is 1,84 meter lang en weegt 84 kg. Hiermee benadert Bas het postuur van de gemiddelde man. Zijn top drie:

  1. Crewsaver Ergofit 190
  2. Crewsaver Ergofit 290
  3. Spinlock Deckvest 275

 

Charles is 1,88 meter lang en weegt 124 kg. Hij is groot en heeft een grote buik. Zijn top drie:

  1. Spinlock Deckvest 275
  2. Secumar Survival 220
  3. TeamO 170

 

DE GETESTE VESTEN OP EEN RIJ

De nummers 1 tot en met 4 van de test staan bovenaan. De overige geteste vesten met commentaar volgen in willekeurige volgorde.

Spinlock Deckvest 275
Drijfvermogen: 275 N
ISO Categorie: 275 N
Prijs: € 355,-
Sprayhood: Standaard
Lampje: Standaard
Kruisbanden: Ja

Komt als beste uit de test. Het lampje zit op een spriet voor extra zichtbaarheid, maar schijnt niet in je ogen. Het vest is er in drie maten, 1 = kleine mensen, 2 = regulier en 3 = de grote man of vrouw. Onze grote man heeft getest met de 3 en de 2. De 2 zat minder comfortabel. Onze kleine vrouw kon helaas niet testen met een 1. Maar ze heeft deze zelf thuis en kon beamen dat deze zeer goed te stellen is. Ook voor een maatje 34.


Secumar Survival 220
Drijfvermogen: 220 N
ISO Categorie: 150 N
Prijs: € 329,-
Sprayhood: Standaard
Lampje: Optioneel
Kruisbanden: Optioneel

De nummer 2 van onze test! Een vest met uitgekiend drijfvermogen, dat een zeer veilig gevoel geeft en comfortabel draagt. Het vest is kleiner en wordt als comfortabeler ervaren dan zijn grote broer de Survival 275. Bij dit vest zijn kruisbanden geen must.


TeamO 275
Drijfvermogen: 275 N
ISO Categorie: 275 N
Prijs: € 379,-
Sprayhood: Standaard
Lampje: Standaard
Kruisbanden: Ja

Derde in de test. Het kleinste 275 N reddingsvest van de test met backtow (backtow = wanneer je wordt gesleept, zorgt dit vest ervoor dat je op je rug wordt gesleept in plaats van op je buik). Zat bij de dames comfortabel rond de boezem en gaf veel bewegingsvrijheid. ‘Heel veilig gevoel’’, aldus een van de testers.


Spinlock Lite +
Drijfvermogen: 170 N
ISO Categorie: 150 N
Prijs: € 189,-
Sprayhood: Optioneel (€ 34,50)
Lampje: Optioneel (€ 49,50)
Kruisbanden: Ja

De nummer 4 van de test! Zeer comfortabel en licht vest. Door de V-vorm valt deze potentieel prettig rond de borsten. Door zijn vorm valt hij niet in je nek.


Secumar Mystic
Drijfvermogen: 150 N
ISO Categorie: 150 N
Prijs: € 99,99
Sprayhood: Nee
Lampje: Nee
Kruisbanden: Optioneel

Licht vest dat weliswaar niet de modernste is, maar prima zit volgens de testers. Dit vest heeft een klittenbandsluiting.


Crewsaver Ergofit 290 Plus
Drijfvermogen: 290 N
ISO Categorie: 275 N
Prijs: € 359,-
Sprayhood: Standaard
Lampje: Standaard
Kruisbanden: Ja

Een van de drie topvesten in de 275 N- klasse. Grondig Engelse ‘Safety First’ maakt dit vest degelijk. De sprayhood met baleinen beschermt je goed als het water over je heen slaat. Het lichtwerend venster voorkomt dat je wordt verblind door je lampje. Dit vest viel bij de heren beduidend meer in de smaak dan bij de dames.


Crewsaver Crewfit 180 Pro
Drijfvermogen: 180 N
ISO Categorie: 150 N
Prijs: € 177,-
Sprayhood: Optioneel
Lampje: Optioneel
Kruisbanden: Ja

Licht en flexibel vest, zit niet ongemakkelijk in je nek en sluit makkelijk. Goed verstel-baar. Zeker een van de prettigere vesten uit de test. Scoort qua prijs/score uitstekend in de 150 N ISO-categorie. Doordat dit een relatief klein vest is, zit de band voor dames met een wat lagere boezem niet fijn.


Secumar Survival 275
Drijfvermogen: 300 N
ISO Categorie: 275 N
Prijs: € 375,-
Sprayhood: Standaard
Lampje: Optioneel
Kruisbanden: Optioneel

Dit is duidelijk Duitse degelijkheid. Gebruik van kwaliteitsmaterialen en zorgvuldige afwerking. Doordacht ontwerp van zowel de long als de cover. De testers vonden de longen erg groot, wat zwemmen op de buik onmogelijk maakt. Dat geeft de één een veilig gevoel, de ander wil kunnen zien waar de redders zijn en er naar toe kunnen zwemmen.


TeamO 170
Drijfvermogen: 170 N
ISO Categorie 150 N
Prijs: € 289,-
Sprayhood: Standaard
Lampje: Standaard
Kruisbanden: Ja

Het nieuwste vest op de markt met back-tow. Relatief klein en comfortabel. Doordat de verkeerde CO2-cilinders waren geleverd (33 gram i.p.v. 38 gram) bliezen de vesten niet allemaal hard genoeg op. Dit zou bij de juiste cilinders niet het geval moeten zijn.


Crewsaver Ergofit 190 Plus
Drijfvermogen: 190 N
ISO Categorie: 150 N
Prijs: € 314,-
Sprayhood: Standaard
Lampje: Standaard
Kruisbanden: Ja

Doordacht vest van een degelijke kwaliteit. De topfavoriet van onze ‘gemiddelde’ man. Het vest heeft veel ruimte in de nek, ook bij de dames. Je ligt hoog in het water en het vest heeft een bijzonder comfortabele sprayhood die niet beslaat.


Besto Inflatable 300N
Drijfvermogen: 300 N
ISO Categorie: 275 N
Prijs: € 133,-
Sprayhood: Optioneel
Lampje: Optioneel
Kruisband: Ja

Goedkoopste 275 N-reddingsvest uit de test. De longen zijn groot en recht-toe-recht-aan, met klittenbandsluiting. De grote longen maken van het reddingsvlot en de zwemtrap een uitdaging.


Plastimo Pilot 165
Drijfvermogen: 165 N
ISO Categorie: 150 N
Vanaf prijs: € 94,25 (met plastic klik-sluiting)
Prijs: € 102,- (met harnas)
Sprayhood: Optioneel
Lampje: Optioneel
Kruisbanden: Optioneel

Plastimo heeft een aardige ontwikkeling doorgemaakt. De vesten zijn uitgevoerd met ritssluiting, hierdoor zijn ze comfortabeler dan hun voorgangers. Geen gedoe met klittenband dat los gaat, waardoor de long eruit komt of waardoor je met je mouw/trui/sjaal in het klittenband blijft hangen.


Plastimo EVO 165
Drijfvermogen: 165 N
ISO Categorie: 150 N
Prijs: € 145,-
Sprayhood: Nee
Lampje: Nee
Kruisbanden: Ja

Een klein vest dat in een V-vorm zit. Hierdoor kan deze bij dames binnen de borsten vallen, wat prettig kan zijn omdat het vest geen druk geeft op onaangename plekken. De Evo is een betrekkelijk kort vest, waardoor de band bij lange mensen relatief hoog zit. Het proberen waard als ‘gewone’ vesten je niet lekker zitten of wanneer je klein van stuk bent. Bij een van de dames viel de band van het vest op de borsten, waardoor ze het vest niet goed vast kon maken.


Baltic Legend 165
Drijfvermogen: 165 N
ISO Categorie: 150 N
Prijs: € 269,-
Sprayhood: Optioneel
Lampje: Optioneel
Kruisbanden: Optioneel

De Baltic Legend 165 is een van de kleinste vesten uit de test. Het valt bij de forse man boven de buik, wat als prettig wordt ervaren bij het zitten. Bij een van de dames zat het vest ‘verfrissend lekker’. Licht in gewicht en met een afwijkende pasvorm biedt dit vest een kans voor mensen die geen lekker vest kunnen vinden. Let op: aan het eind van de rits zat geen stopper. Dit maakte het herladen lastig.


Besto 150
Drijfvermogen: 150 N
ISO Categorie: 150 N
Prijs: € 78,-
Sprayhood: Nee
Lampje: Optioneel
Kruisband: Ja

Het reddingsvest werd door de testers als wat lomp en recht-toe-recht-aan ervaren. Eenvoudig vest voor een eenvoudige prijs. Bij een van de deelnemers viel het vest echt onder de boezem, wat ervoor zorgde dat het vest bij haar goed zat. Bij de andere vrouw viel de sluiting (band) op haar boezem, wat weer erg oncomfortabel was.


Besto Comfort Fit Pro 165
Drijfvermogen: 165 N
ISO Categorie: 150 N
Prijs: € 85,-
Sprayhood: Nee
Lampje: optioneel
Kruisband: Ja

Vest met fleece in de kraag voor meer comfort. De comfort fit bevat een ritssluiting in plaats van klittenband.


Besto Comfort Fit Pro 300
Drijfvermogen: 300 N
ISO Categorie: 275 N
Prijs: € 175,-
Sprayhood: Optioneel
Lampje: Optioneel
Kruisband: Ja

Net vest met ritssluiting. Meer draagcomfort door fleece in de nek en brede rugband.


Plastimo Pilot 290
Drijfvermogen: 290 N
ISO Categorie: 275 N
Prijs € 172,-
Sprayhood: Optioneel
Lampje: Optioneel
Kruisbanden: Ja

Compleet offshore vest met rist, voor onder de € 200. Het fluitje zit vast aan de cover van het vest. Wanneer het vest opent, verdwijnt het fluitje tussen de long en de drenkeling, waardoor het onbereikbaar is en naar op de borst drukt. Dit euvel is doorgegeven aan de producent.


Secumar Priva
Drijfvermogen 300 N
ISO Categorie: 275 N
Prijs: € 139,-
Sprayhood: Nee
Lampje: Nee
Kruisbanden: Optioneel

Het op een na goedkoopste 275 N-reddingsvest uit de test (scheelt € 4,-). Hier is goedkoop absoluut duurkoop. Het vest ging twee maal niet volledig open. Op het moment dat het vest bij een van de testpersonen na een paar minuten toch met een gigantische klap opende, sloeg de CO2-cilinder met een klap tegen haar jukbeen, met een blauw oog tot gevolg. Het vest bestaat al heel lang en heeft zich zodoende door de jaren echt wel bewezen. In de huidige markt zijn er echter opties die comfortabeler zijn voor vrijwel eenzelfde bedrag.


Dekker Seago 150
Drijfvermogen: 150 N
ISO Categorie: 150 N
Prijs: € 80,-
Sprayhood: Nee
Lampje: Optioneel
Kruisbanden: Ja

Staat verder niet in de testresultaten, want is slechts door één persoon getest. Er was maar één testvest en herlaadsetjes CO2-cilinder ontbraken. We maken melding van het vest vanwege de netjes weggewerkte klittenbandsluiting. Kies je voor een vest met klittenband, dan is dit de beste optie.



JIRJA DE KOOL

Jirja is een gepassioneerd watersporter met jaren ervaring in de watersportbranch. Zo werkte ze onder meer voor Survitec en Crewsaver. Haar kennis en ervaring deelt zij graag. Jirja is mede-eigenaar van de Facebookgroep Zeilen met ruim 12.600 leden. Zij is eigenaar van de site zeilen-voorzeilers.nl, die gericht is op het delen van (technische) watersportkennis. Hier vindt u verdiepende artikelen rondom deze test. Vanuit haar passie voor goede spullen is zij groenpoetsen.nl begonnen. Een webwinkel voor milieu en vooral ook water vriendelijk boot schoonmaakmiddelen.

GEERT-JAN SMOLDERS

Geert-Jan heeft vanuit zijn professie en zijn liefde voor de watersport veiligheid op het water hoog in het vaandel staan. Smolders is vaarinstructeur en eigenaar van Vaarschool AquaPlanning, waarbij hij lesgeeft naar voorbeeld van de Britse Royal Yacht Association (RYA). Naast vaarinstructeur en Yachtmaster is hij ondermeer duikinstructeur, Sea Survival instructeur en docent aan de IVA Driebergen.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar