Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Zelf doen

Klussen aan boord I Deel 10

Gepubliceerd op 16 januari 2020

Klussen aan boord I Deel 10: Rondzit in het voorschip

Dat de ‘Rhythm’ een open indeling zou krijgen zonder afgescheiden voorkajuit, stond voor ons al geruime tijd vast. Ook de ‘Grientien’ had geen wand tussen salon en kajuit en dat is ons goed bevallen. Maar hoe we het voorschip precies zouden inrichten, daar waren we nog niet over uit. Totdat we het nieuwe werfschip van kennissen bezichtigden. Die prachtige rondzit voorin was helemaal onze stijl!

Door Bert Majoor

In de Grientien hadden we er voor gekozen geen wand tussen salon en kajuit te maken, zodat we tijdens het varen contact konden houden met de kinderen aan de dinette. Bovendien maakte het de boot lekker ruimtelijk. Voor ons stond vast dat ook de Rhythm geen tweede hut in het voorschip zou krijgen met een kleine dinette en kombuis als gevolg. Natuurlijk kleven er ook nadelen aan zo’n ruimtelijke indeling. Zo hebben gasten die aan boord blijven slapen weinig privacy en het zou nadelig kunnen zijn als we ons schip verkopen. Een tweede hut is immers voor bepaalde kopersgroepen een belangrijke voorwaarde. Wij hebben echter niet de intentie de Rhythm van de hand te doen en uit ervaring weten we dat wij 90 procent van de tijd aan boord samen zijn. Kinderen en kleinkinderen varen regelmatig een dagje mee, maar gaan ‘s avonds naar huis. Die enkele keer dat we gasten aan boord hebben, hangen we een groot laken voor het zitgedeelte.

De onderring van de rondzit is 40 cm hoog.

Rondzit

Enthousiast geworden na het zien van het werfschip, besloten we de rondzit uit dat interieur na te maken. Door de maten op te nemen, legde ik de basis voor het bouwen ervan. Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe ik dit moest aanpakken, heb ik het zitgedeelte eerst op een schaal van 1:10 getekend. Daarna heb ik de onderdelen uitgeknipt en op tafel gelegd, waarna ik eenvoudig met een liniaal de werkelijke maten kon bepalen. Een rondzit is een halve cirkel (180°), die je kunt opdelen in 12 x 15°. Daarom tekende ik vijf identieke delen met schuine zijden onder een hoek van 15° en twee delen met één zijde van 15° en één van 90°. Van resthout heb ik vervolgens een proefopstelling gemaakt, waarmee ik ter plaatse kon gaan passen en meten.

Het plaatsen van de paneeltjes voor de afwerking van de onderring waar het zitgedeelte van de bank op rust.

De rug-leuningen staan onder een hoek van 4°. Aan de onderzijde zijn ze 60 cm breed en – doordat ze iets achterover staan – zijn ze aan de bovenzijde circa 61,5 cm. De hoogte bedraagt 50 cm. De onderring waar het zitgedeelte van de bank op rust, is 40 cm hoog en het zitvlak steekt inclusief afwerkrand ongeveer 11 cm over. Onder die rand heb ik op sommige plaatsen steunlatjes gelijmd waar de tafel in de lage stand op kan rusten. Zo kan eenvoudig een ruim tweepersoons bed worden gecreëerd. Om alle ruimte te benutten, heb ik in het zitgedeelte luikjes gemaakt. Ook het middelste rugpaneel kan er uit worden gelicht. Daarachter hebben wij nu de opvulkussens voor op de tafel en het beddengoed ondergebracht.

 

Vloer

Voordat ik de onderdelen voor de rondzit kon monteren, moest eerst de vloer af zijn. Precies onder de plaats waar later de tafel zou komen, bevindt zich de boegschroef. Hier wilde ik voor reparatie of onderhoud later goed bij kunnen. Daarom heb ik een luikje in de vloer gemaakt, waar de tafelpoot in is verankerd. Het luikje is vervolgens met acht stevige schroeven vastgezet. Een stevig frame van balkjes zorgt ervoor dat het luik het gewicht van de tafel kan dragen.

Voordat alles kon worden gemonteerd, moest eerst de vloer klaar zijn. Het luikje in het midden waar de tafelpoot in is verankerd heb ik gemaakt om later bij de boegschroef te kunnen, achter het rooster in de vloer heb ik een convector cv geplaatst.

 

Verder besloot ik een cv convector in te bouwen. Om te voorkomen dat alle warmte onder de tafel blijft hangen, heb ik zowel in de vloer als achter de rugleuning van rondzit een luchtrooster geplaatst. Een dikke luchtslang – voorzien van een lichte ventilator – verbindt deze twee roosters met elkaar.

Bij het inmeten van de vloer is er overigens iets misgegaan. De gehele rondzit staat namelijk iets achterover. Het komt onder meer doordat je in een boot geen waterpas kunt gebruiken. In plaats daarvan dienen de vloerspanten als basis.

Voor het meten van de vloer maakte ik een extra grote blokhaak.

Op een vlakke vloer kun je vervolgens een blokhaak zetten van waaruit je kunt meten. Om wanden of meubelonderdelen rechtop te plaatsen, heb ik een extra grote blokhaak gemaakt. Bij het meten van de vloer onder de rondzit ben ik uitgegaan van de kombuisvloer. Aan de grote blokhaak heb ik (haaks) een lange rechte plank geschroefd, circa 2 cm hoger dan de te maken vloer. Van daaruit ben ik de vloerdelen gaan meten. Die lange plank is waarschijnlijk door zijn gewicht enkele millimeters gaan overhangen, of de complete blokhaak is iets gekanteld. Daardoor is de vloer aan het eind enkele centimeters te laag uitgekomen. Gasten of kijkers is het nooit opgevallen en zelf merkte ik het pas toen alles klaar was en ik daar zat te eten. Jammer, maar dat is nu eenmaal het risico van een (onervaren) zelfbouwer.


Door zijn ervaringen als zelfbouwer te delen, hoopt Bert Majoor anderen te inspireren kleine of grotere klussen aan boord aan te pakken. Hij bouwde samen met zijn vrouw Ineke hun schip Rhythm’ zelf af. Iedere aflevering beschrijft een andere klus. De serie in zijn geheel geeft stap voor stap weer hoe zijn eigen schip tot stand is gekomen. Dit was Klussen aan boord I Deel 10.
Klussen aan boord I Deel 1
Bert Majoor

Klik hier en lees het achtste deel van ‘Klussen aan boord’

 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar