Steeler en Boarnstream bouwen Europese Motorboten van het jaar

Geplaatst door Redactie Motorboot

De Steeler NG 43 Offshore van Steeler Yachts uit Steenwijk en de Boarncruiser Elegance 1200 van DSC_6930De Boarnstream uit Irnsum zijn zaterdagavond tijdens het openingsgala van Boot Düsseldorf uitgeroepen tot Europees Motorboot van het Jaar. De Steeler werd door de jury van de European Powerboat of the Year Awards onderscheiden in de categorie ‘Jachten tot 45 voet’, de Boarncruiser werd Europees Motorboot van het Jaar  in de categorie ‘Waterverplaatsende motorjachten’.

“Ongelooflijk, we zijn hier zó blij mee”, reageert werfeigenaar Hans Webbink van Steeler Yachts, die vorig jaar met de Steeler Panorama FlatFloor 46  ook al een award won in de categorie ‘Waterverplaatsers’. De werf zet sterk in op kwaliteit en innovatie; dat is nu met een tweede Europese onderscheiding beloond.” Ook Wies Hokwerda van De Boarnstream toonde zeer ingenomen met de award. Met de Elegance-serie sloeg de werf in 2015 met veel succes een heel nieuwe weg in.

Vier Nederlandse nominaties
Een vakjury van acht Europese watersportmagazines reikt jaarlijks tijdens de openingsavond van Boot Düsseldorf vijf European Powerboat of the Year awards uit, in vier lengtecategorieën en een speciale categorie voor waterverplaatsende schepen. Voor dit jaar waren in totaal  24 boten genomineerd, waarvan vier uit Nederland. Drie van de Nederlandse boten waren – samen met de door Swanta-Yachting uit China geïmporteerde Integrity XL – genomineerd voor een award in de categorie ‘Waterverplaatsers’: de Boarncruiser Elegance 1200, de Linssen 530 AC en de Super Lauwersmeer Evolve 48 OC. Als vierde Nederlandse boot was in de categorie ‘Boten tot 45 voet’ de Steeler NG 43 Offshore van Steeler Yachts genomineerd.

Onderscheidend
De in de categorie ‘Waterverplaatsers’ genomineerde boten dankten hun nominatie vooral aan hun onderscheidende en vernieuwende design en hun zeer degelijke bouw. “Elk van de drie boten is daarmee een wezenlijke toevoeging aan het toch al rijke aanbod aan stalen jachten dat de Nederlandse jachtbouw al generaties lang kenmerkt”, zo liet de EPY- jury in een toelichDSC_6916ting weten. Voor de Boarncruiser gold dat volgens jury-voorzitter Torsten Moench nog extra. “Moderne lijnen en een innovatief concept maken dit jacht tot een interessante boot, met name voor families die wél een stalen maar liever geen ‘ouderwets’ motorjacht willen. Wat de boot nóg aantrekkelijker maakt, is dat de opdrachtgever bij de uiteindelijke bouw ervan veel eigen wensen kan inbrengen.” Dat laatste speelde ook bij de toekenning van de award voor de Steeler volgens Moench een belangrijke rol. “Wat dit jacht daarnaast nog onderscheidt, is de zeer gunstige verhouding tussen brandstofverbruik en prestatie.”

EPY Awards 2016
Tijdens de gala-avond in Düsseldorf werden in totaal vijf boten onderscheiden met een  award:

Tot 25 voet: Four Winns V255
25-35 voet: Axopar 28
35-45 voet: Steeler NG 43 Offshore
Groter dan 45 voet: Galeon 500 Fly
Waterverplaatsers: Boarncruiser Elegance 1200

Vakjury
The European Powerboat of the Year Award werd in 2005 in het leven geroepen op initiatief van het Duitse watersportblad ‘Boote’. De Awards worden sindsdien jaarlijks toegekend. De vakjury bestaat tegenwoordig uit redacteuren van acht toonaangevende Europese watersportmagazines, waaronder Motorboot. De jury let bij de beoordeling van de boten onder meer op design, constructie, afwerking, vaareigenschappen en innovatie. Naast Boote en Motorboot zijn de volgende magazines in de jury vertegenwoordigd: Boatmag.it (Italië), Båtliv (Noorwegen), Marina.ch (Zwitserland), Náutica y Yates Magazine (Spanje), Nepute Yachting Moteur (Frankrijk) en Yachtrevue (Oostenrijk).

Mogelijk interessante artikelen: