Vier jaar cel wegens dodelijk ongeval Vinkeveense Plassen

Geplaatst door Redactie Motorboot
De 51-jarige inwoner van Oosterbeek, die in augustus 2014 met zijn speedboot een dodelijk ongeluk veroorzaakte op de Vinkeveense Plassen, is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot vier jaar celstraf. Tegen de man was acht jaar celstraf geëist.
Speedboot Vinkeveen
De Oosterbeker overvoer destijds in het donker een sloep met daarin vier mannen. Twee van de vier inzittenden van de sloep kwamen om het leven, doordat zij werden geraakt door de schroef van de speedboot.
Volgens de rechter was er geen sprake van doodslag of poging tot doodslag, omdat de man het ongeluk niet opzettelijk veroorzaakte. Wel nam de Oosterbeker volgens de rechter een onaanvaardbaar risico en was zijn vaargedrag roekeloos. Ook rekende de rechter de man aan, dat hij na het ongeluk doorvoer, zonder zich over de inzittenden van de overvaren sloep te bekommeren. De Oosterbeker zelf heeft overigens steeds verklaard dat hij niet doorhad dat hij een sloep had overvaren; hij dacht een boom of een boei te hebben geraakt.
De rechtbank vindt dat de Oosterbeker groot leed heeft veroorzaakt bij de twee slachtoffers die het ongeluk overleefden en ook bij de nabestaanden van de twee slachtoffers. Hij moet hen in totaal ruim 300.000 euro schadevergoeding betalen. Ook is het vaarbewijs van de man voor vijf jaar ingetrokken. De Oosterbeker kan nog tegen de straf in hoger beroep gaan.