Sluis Ottendorf heropent

Geplaatst door Redactie Motorboot

Sluis Ottendorf heropent 12 juli van dit jaar. De werkzaamheden aan de sluis die officieel ‘Hadelner Kanalschleuse’ heet duurde vier jaar. De sluis verbindt de Weser bij Bremerhaven met de Elbe bij Otterndorf. Met de ingebruikname is er een alternatieve route naar het Noord-Oostzeekanaal voor wie de Duitse Bocht (zee) wil mijden.

De  oorspronkelijke oude sluis en bijbehorend tunneltje onder de zeedijk stammen uit 1854. Het geheel was verouderd en voldeed niet meer aan veiligheidseisen voor een kustwering. De sluis en het tunneltje onder de zeedijk zijn volledig afgebroken. De ingrijpende nieuwbouw van de sluis nam 4 jaar in beslag. Er ligt nu een moderne kustwering met sluis naar hedendaagse veiligheidsnormen.

Opening Hadelner Kanalschleuse bij Ottendorf
De oude sluis met tunneltje voor de vernieuwing.

De kustwering bestaat nu uit een sluizencomplex met twee kamers tussen drie schuiven. Bij normaal gebruik is de sluiskamer tussen schuif 2 en 3 met een lengte van 24 meter en een breedte van 8.,5 meter in gebruik. In bijzondere gevallen wordt geschut tussen schuif 1 en 3 voor een scheepslengte van 33,5 meter. De sluisbediening is mogelijk getijde afhankelijk. De doorvaarthoogte in de sluis is verhoogd naar 3,30 meter. In het kanaal voor de sluis ligt nu aan stuurboord een 75 meter lange drijvende wachtsteiger met water- en stroomaansluiting.  Is er sprake van stormvloed, dan zijn schuif 1 en 2 gesloten.

In het Hadelnerkanaal tussen Bad Bederkesa en Otterndorf lag bij Km-6.5 een lage spoorbrug van 2,70 meter. In de nieuwe situatie is deze spoorbrug gelift naar 2,80 meter bij een normale gemiddelde kanaalwaterstand. Niet heel veel meer, maar kan toch net het verschil zijn tussen eerst niet en nu wel kunnen passeren op deze route naar de Oostzee. 

N.B. In de vaargeul vanaf de Elbe naar de sluis worden onverlichte staken gebruikt. Daarmee is het vrijwel onmogelijk om bij duisternis vanaf de Elbe naar binnen te varen. De sluismeester is bereikbaar onder 0160-90290847. 

Sluis Ottendorf heropend (Copyright: Inros Lackner SE).

Mogelijk interessante artikelen: