Roll over GPS

Geplaatst door Redactie Motorboot

Vergelijkbaar met een kilometerteller in een auto die de eindstand bereikt, draait op 6 april 2019 de weekteller van het GPS-systeem – een belangrijk onderdeel binnen de datum- en tijdregistratie – door naar nul. Hoewel de datum in principe geen invloed heeft op de berekening van de positie geeft de ‘roll over GPS’ mogelijk toch problemen.

De kans op problemen is het grootst bij stand alone ontvangers en modules (in bijvoorbeeld plotters) waarvan de programmatuur (firmware) 10 tot 15 jaar geleden voor het laatst werd bijgewerkt. Maar ook bij relatief nieuwe apparaten kunnen bepaalde functies van haperen omdat de datum naar 21 augustus 1999 terugspringt. Denk bij plotters bijvoorbeeld aan het ophalen van getijde.

Roll over GPSAfhankelijk van de toegepaste ‘chipset’ kan het effect, dat vergelijkbaar is met de N2K ‘millennium bug’ uit 2000, ook eerder optreden. Zo meldt Furuno 17 maart 2019 als datum. Bij ontvangers en modules die voldoen aan de IS-GPS-200 norm blijft de datum- en tijdregistratie (UTC) na de roll over goed functioneren. Furuno, Garmin en Raymarin hebben de mogelijke gevolgen in kaart gebracht en online gepubliceerd.

 

Mogelijk interessante artikelen: