Vripack ontwerpt de Bavaria E40

Geplaatst door Redactie Motorboot Zwolsmanweg 16, Sneek, Nederland

Ter voorbereiding van de testvaart met de Bavaria E40 bezoekt Motorboot de Nederlandse ontwerper van dit bijzondere jacht. Vripack neemt ons mee in het proces van de totstandkoming van dit ontwerp en de intensieve samenwerking met Bavaria.

Vripack Bavaria E40

Vripack

Bij Vripack hebben de directeuren Bart Bouwhuis en Marnix Hoekstra zich ten doel gesteld betere schepen te bouwen in minder tijd door middel van goed doordachte engineering. Met een vernieuwend concept klopten ze aan bij Bavaria. Die presentatie was de aanleiding om het idee uit te werken tot de inmiddels gefabriceerde Bavaria E40. Een team van tachtig medewerkers werkt bij Vripack met groot enthousiasme aan de doelstelling van de onderneming. Sinds 1961 zijn er al meer dan 7.300 ontwerpen gemaakt door het in Sneek gevestigde bedrijf, waarbij het vaak om meer gaat dan het ontwerp alleen. Bart Bouwhuis: “Onze holistische benadering maakt ons uniek.” Het bedrijf is tevens betrokken bij het totale bouwproces en de engineering.

Vripack Bavaria E40

Bart Bouwhuis: “Onze holistische benadering maakt ons uniek.”

Het idee

Ruim 80 procent van de verhuurde schepen wereldwijd is een zeilboot en 30 procent van deze schepen wordt verhuurd aan mensen die er niet eens mee zeilen. Dat gegeven bespreken de Vripack-medewerkers op een vrijdagmiddag. Ze concluderen daaruit dat de ideale motorboot om te verhuren kennelijk nog niet bestaat. Na bestudering van de wensen van huurders en op basis van een uitgebreide gebruikers analyse formuleren ze de belangrijkste uitgangspunten waaraan deze ideale charterboot moet voldoen. Zo moet het onderhoud eenvoudig zijn, de slaaphutten enigszins vergelijkbaar, veel ruimte, praktisch en economisch.

Het ontwerp

Daarmee gaat de ontwerpafdeling aan de slag. De Bavaria E40 is een feit als de ontwerpers de contouren van de romp en opbouw vastleggen. Een ruime centrale salon met een vernieuwende positie om te sturen, de keuze uit twee of drie hutten, twee badkamers, de machinekamer bereikbaar via een normale deur, een romp ontworpen om heel efficiënt te kunnen varen en de mogelijkheid om hybride te varen. Door slimme engineering bereiken ze maar liefst 20 procent meer volume.

Virtual Prototyping©

Met Virtual Prototyping© kunnen de mensen van Bavaria als het ware beleven hoe de E40 er in het echt uit komt te zien en dat geeft de doorslag. Samen werken de partijen ontwerp verder uit. Daarbij houdt Vripack ook rekening met de standaarden van Bavaria. Bavaria heeft zo zijn eigen visie op bijvoorbeeld de aftimmering en uitrusting van een schip en de nieuwe E40 moet daar qua productiemethode en uitvoering aan voldoen. Virtual Prototyping© verkort de voorbereidingstijd aanzienlijk en Vripack hoeft geen dure mock-ups te maken; een werkwijze die de ontwikkelingskosten drukt.

Vripack besteed veel aandacht aan de rompvorm en de efficiëntie daarvan. Het schip moet met een gering vermogen een goede topsnelheid halen en als halfglijder wil het bedrijf dat een hogere topsnelheid realiseren dan de rompsnelheid. Dit resulteert in een rondspant met een lange kiel en een lichte holling voor de spiegel met een vaste trimstrip. De rompvorm is optimaal vormgegeven, heeft weinig weerstand en produceert minimale golven.

 

De engineering afdeling maakt het plan voor de fabricage van de E40. Bavaria werkt volgens het ‘just in time’-principe zoals in de auto-industrie. Dit nieuwe fenomeen pakt Vripack op zodat de voorraden minimaal zijn en de bouw van het schip zo efficiënt mogelijk verloopt.

Vripack Bavaria E40

Het schip

Nog meer weten over de Bavaria E40? Lees de review in de Motorboot van september 2016 of hier op de site. De wetenschap dat dit bijzondere schip in Nederland bedacht is, maakt maakt het nog specialer!

 

Mogelijk interessante artikelen:

Motorboot Magazine

Word direct abonnee!

Voordelen van Motorboot abonnement

  • Motorboot Magazine 12 x per jaar thuisbezorgd én online
  • Onbeperkt toegang tot alle informatie op de website
  • Minimaal 12 x per jaar de Motorboot Nieuwsbrief voor Abonnees
  • Met korting deelnemen aan interessante Events
Direct abonneren!