Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

Gedeeld goed is geen goed! Of toch wel?

‘DELEN IS DE TOEKOMST’

Egbert de Waard van FlexYachts wist het jaren geleden al zeker: de pleziervaart was klaar voor de deelmarkt. Daarom ontwikkelde hij het concept FlexYachts, een vorm van flexibel varen met een abonnement voor een vast bedrag per maand dat bij jouw gezinssituatie past. Toen Motorboot hem in 2014 sprak, was hij nog volop zijn unieke concept aan de man te brengen en naamsbekendheid te verwerven. Hoe is het nu, zes jaar later?

Door Sanja Neele-Sperling

We ontmoeten hem in de haven van Wemeldinge aan boord van de Greenline 33, die sinds jaar en dag deel uitmaakt van zijn vloot. In de tien jaar dat hij nu bezig is, veranderde de markt behoorlijk. “Het momentum voor de deelmarkt is nu! Mede door de ontwikkelingen rondom Covid-19 heeft de deelmarkt een vlucht genomen”, aldus Egbert. De pleziervaart vergrijst al jaren en de jongere generatie is lastig te bereiken om in te stappen. Enerzijds speelt geld- en tijdgebrek een rol, anderzijds wil men zich liever niet vastleggen op één vorm van vrijetijdsbesteding. Vanuit deze gedachtegang is FlexYachts ontstaan. Het is het ultieme delen: samen met nog maximaal vijf vaste deel-nemers geniet je van het varen, zonder in elkaars vaarwater te zitten. Inmiddels is er aan geïnteresseerden geen gebrek. Sterker nog; er zijn zelfs wachtlijsten voor het afsluiten van een abonnement voor drie van de zeven jachten (waar-van vier in Egbert’s eigendom) uit de FlexYachts vloot.

FlexYachts
De haven van Wemeldinge, één van de vaste ligplaatsen.

CONTINUÏTEIT

Door zijn bedrijf op deze manier in te richten, heeft Egbert van Covid-19 weinig last gehad, omdat de abonnementen voor de periode van één jaar worden afgesloten. Hoewel € 495,- per maand (een doorlopend abonnement voor de Greenline) geen sinecure is, staat het niet in verhouding tot de kosten voor een eigen jacht of voor de huur van een jacht voor een aantal weken per jaar. Volgens Egbert heeft het virus echter wel bijgedragen aan de impuls in de deelmarkt: “We hebben een tijdje tegen een doorbraak aan ge-hikt, maar nu pakt men door. Dit gaat niet meer weg!”

ABONNEMENTEN

Er kan worden gekozen uit verschillende abonnementen: het standaard abonnement met week- en weekenddagen, een abonnement voor het weekend of een midweek. Het principe is vrij simpel: bij het standaard abonnement ‘spaart’ men per maand drieënhalve vaardag (één weekenddag en tweeënhalve weekdag). Deze zijn op te nemen in de twee daaropvolgende maanden. Op een jacht worden maximaal zes deelnemers gezet, dus het zijn altijd dezelfde mensen op hetzelfde jacht. “Het mooie hieraan is, dat mensen zich eigenaar voelen van de boot.” En voor wie al jaren twijfelt om een jacht aan te schaffen, is het een uitgelezen kans om te kijken of het überhaupt bevalt.

Je maakt een keuze voor een jacht dat het beste bij jouw wensen past. Als je een motorboot wilt, dan is de keuze snel gemaakt, daar is er op dit moment maar één van beschikbaar: de Greenline 33. Ga je toch liever zeilen, dan kun je kiezen uit maar liefst zes zeiljachten variërend in lengte van 29 tot 45 voet. De jachten hebben vaste ligplaatsen verspreid over Nederland en de 45 voeter ligt in Athene, Griekenland. Egbert’s klantenbestand bestaat uit Nederlanders en Belgen tussen de 35 en 65 jaar, waarbij het zwaartepunt rond de 50-55 jaar ligt.

Om frictie tussen de deelnemers te voorkomen over wie wanneer de boot gebruikt, heeft Egbert een boekingssysteem ontwikkeld waarbij je zelf de boeking erin zet. Mocht de boot bezet zijn, dan kies je een andere datum. En stel dat het heel slecht weer wordt tijdens je geplande weekendje varen, dan kun je tot 24 uur van tevoren de boeking annuleren zonder verlies van je vaartegoed. Wil je bijvoorbeeld in de zomer twee weken achter elkaar varen, dan is dat mogelijk, mits het is overlegd met de andere deelnemers. “We hebben natuurlijk regels, maar die zijn niet in beton gegoten. Alles is bespreekbaar.”

SLIM VAREN

Sinds een aantal jaren is FlexYachts uitgebreid met een jachteigenaar programma. Het verschil met het originele ‘deelconcept’ is dat er een jacht wordt aangeschaft door een particulier en deze wordt ondergebracht in de vloot voor de periode van minimaal drie jaar. Het organisatorische deel qua onderhoud, stalling, ligplaats en schoonmaak wordt volledig door het bedrijf verzorgd. De kosten hiervan zijn uiteraard wel voor de eigenaar. Als tegenprestatie deel je echter wel mee in de huuropbrengst van het schip. Je bent dus volledig eigenaar, maar zonder de bijbehorende rompslomp én tegen lagere kosten dan normaal.

De toekomst ziet er volgens Egbert rooskleurig uit voor deze manieren van een jacht ‘delen’. Hij zou graag zien dat zijn eigen vloot over vijf jaar is uitgebreid tot 15 schepen, het liefst een evenredig aantal motor- en zeiljachten. Het enige struikelblok voor hem is nu nog het vinden van eigenaren die hun jacht op deze manier met anderen willen delen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Klik dan hier.

FlexYachts
Egbert de Waard voor de Greenline 33.
DEELNEMERS GEZOCHT
FlexYachts is momenteel op zoek naar deelnemers voor de twee concepten die het bedrijf aanbiedt:
ABONNEMENTEN
FlexYachts heeft op dit moment ruimte voor nieuwe deelnemers, met name op de Dehler 34 en de Dufour 34.
JACHTEIGENAAR PROGRAMMA
FlexYachts is dringend op zoek naar motorjacht-eigenaren die in het bezit zijn van een nieuw of vrijwel nieuw jacht tussen de 30 en 35 voet. Wilt u deelnemen of heeft u interesse in één van de concepten? Neem dan contact op met Egbert via egbert@flexyachts.nl

FlexYachts

FlexYachts

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar