Nominaties European Powerboat of the Year 2022

Geplaatst door Redactie Motorboot

De nominaties voor de European Powerboat of the Year Awards 2022 zijn bekend. Onder de genomineerden zijn drie Nederlandse boten: de VanDutch 32, de Linssen GS 500 Sedan en de Boarncruiser 37 Lounge.

In totaal zijn 23 boten, verdeeld over vijf categorieën, genomineerd. Een Europese vakjury, bestaande uit journalisten van watersportbladen uit Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje en Zwitserland bepaalt tijdens het Cannes Yachting Festival in september de nominaties. Namens Nederland is Motorboot vertegenwoordigd in de jury. Alle nieuwe modellen die in het desbetreffende jaar in Europa zijn geïntroduceerd worden in overweging genomen. De genomineerde boten zijn door de jury als beste in hun categorie beoordeeld op criteria als ontwerp, constructie, vaareigenschappen, prijs/kwaliteitverhouding, leefruimte, ergonomie en vaarcomfort. De kanshebbers voor de titel European Powerboat of the Year 2022 per categorie zijn:

Tot 8 meter:

Axopar 22 T-Top

Nordkapp RS 800C

Quicksilver 475 Activ aXess (zie test Motorboot december 2021)

Sea Ray SPX 230 OB (zie test Motorboot augustus 2019)

– X Shore Eelex 8000 (test verschijnt in Motorboot februari 2022)

Tot 10 meter:

– Delta 26 Open

– Galeon 325 GTO

– Parker 800 Cruiser / Askeladden C80 Cruiser 

Ryck 280

VanDutch 32

Tot 14 meter:

– Marex 330 Scandinavia

– Saxdor 320 GTC (zie test Saxdor 320 GTO Motorboot november 2021)

– Sessa Key Largo 40

– Solaris Power 44 Open (zie test januari 2022)

– Swan Shadow

Tot 20 meter:

– Absolute 48 Coupé

– Azimut 53

– Invictus TT460

– Leopard 53 PC

– Pardo Endurance 60

Waterverplaatsers:

– Beneteau Grand Trawler 62

– Boarncruiser 37 Lounge (zie test Motorboot november 2021)

– Linssen GS 500 Sedan (zie test Motorboot juni 2021) 

Nederlandse kanshebbers

VanDutch is dan wel een in Nederland opgericht bootmerk, maar sinds kort is het onderdeel van Pardo Yachts. Mocht de VanDutch 32 dus in de prijzen vallen, dan is dat zowel een Nederlands als een Italiaans feestje. Met hun moderne vormgeving en exclusieve uitstraling vallen de modellen van VanDutch vooral in de smaak in de regio van de Mediterranee. De VanDutch 32 is het kleinste model tot nu toe in het gamma van het merk en is afgelopen najaar geïntroduceerd. Opvallend aan het nieuwe model zijn het simpele lijnenspel en de overzichtelijke indeling van zowel de cockpit als de kajuit. De VanDutch neemt het op tegen sterke concurrenten in de categorie tot 10 meter. Het belooft dus spannend te worden. 

Nominaties European Powerboat of the Year 2022
VanDutch 32

In de categorie ‘Waterverplaatsers’ strijden Linssen Yachts en Boarnstream Yachting samen met Beneteau om de eer. De twee Nederlandse werven sleepten al eerder een European Powerboat of the Year-award in de wacht, voor Beneteau is het de eerste nominatie in deze categorie. Overigens werd de Boarncruiser 37 Lounge afgelopen najaar ook genomineerd voor de Dutch Powerboat of the Year award 2021. Het nieuwe model van Boarnstream Yachting oogst dus positieve belangstelling van de internationale watersportpers, met name door zijn moderne en compacte lijnenspel in combinatie met het ‘buitengevoel’ dat met de grote open kuip en buitenstuurstand is gecreëerd. 

Nominaties European Powerboat of the Year 2022
Boarncruiser 37 Lounge

De Linssen Grand Sturdy 500 Sedan valt bij de Europese vakjury in de smaak vanwege zijn complete en luxueuze voorzieningenpakket. Daarnaast heeft Linssen Yachts enkele bijzondere innovaties in dit model verwerkt waarmee de werf laat zien zichzelf steeds weer te kunnen overtreffen. Het schip is bovendien een fraaie verschijning met uitgebalanceerde verhoudingen. 

Linssen Grand Sturdy Sedan 500 - uitgelicht
Linssen Grand Sturdy 500 Sedan

Onder voorbehoud dat Boot Düsseldorf doorgaat, vindt de officiële awarduitreiking van de European Powerboat of the Year 2022 plaats tijdens de Flagship Night op zaterdag 22 januari. De uitslag wordt dezelfde avond nog, omstreeks 22.00 uur, gepubliceerd op www.motorboot.com. Meer informatie: www.powerboat-award.com.