Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Niet gecategoriseerd

Rib roast op de bbq

Gepubliceerd op 15 april 2016

SabinaVelen van ons gebruiken graag de barbecue. En ook op onze boot bereiden we graag eten hierop. Het bevestigt het buitenleven. Met de barbecue op het achterdek of aan de kant is het gevoel van vrijheid compleet. Het eten smaakt net even anders. Ditmaal dus een echt bbq-gerecht: Rib roast op de bbq met een zelfgemaakte bearnaisesaus!

Ingrediënten( 4 pers.) • 1 kg Rib Roast in twee stukken

• 3 eetl. dragonazijn
• 2 eetl. fijngehakte dragon
• 1 eetl. fijngehakte kervel
• 4 eierdooiers
• peper en zout naar smaak
• 250 gr. ongezouten boter
• 1 eetl. citroensap


Bereiding

67_11_Kombuis_01R_Alleen--002De Bearnaisesaus. Klaar de boter: smelt ze op een laag vuur, schep het wit (eiwit) van de boter en giet de rest over in een maatbeker. Klop dan de eierdooiers met de dragonazijn en het water tot een dik, gebonden schuim in een pannetje op een laag vuur of in een bain-marie. Laat het niet te warm worden, want dan schift de saus. Dus zeker niet laten koken! Bij twijfel de pan even van het vuur nemen. Klop er dan de geklaarde boter door. Rustig lepel voor lepel, daarna in een straaltje tot er een dikke saus ontstaat. Klop nog een paar minuutjes en houd de temperatuur in de gaten. Voeg dan de dragon en de kervel toe en naar smaak peper en zout. Geef de saus een frisse touch door wat citroensap toe te voegen. Ik vind dat erg lekker. De saus word zo mooi compleet van smaak.
Het vlees. Deze heerlijk saus is zalig bij een mooi stuk rood vlees. Ik heb dit keer gekozen voor een dry aged Rib Roast. Een mooi stuk rundvlees op het bot. Het bot zorgt voor een intensere smaakbeleving van het vlees. De marmering geeft aan dat het vlees zeer smaakvol is. Peper en zout het vlees en steek de bbq aan. Als de temperatuur goed is (zo’n 220-240 graden) dan leg je het vlees er op. Draai het regelmatig om! De buitenkant zal mooi knapperig worden en de binnenkant zoals je die zelf wilt. Let wel op dat het vlees niet verbrandt.
Het vlees ligt toch wel 15 tot 20 minuten op het vuur. Meestal haal ik het vlees er dan af en snijd ik het in grote stukken. Wie het vlees minder rood wil, legt het stuk weer een minuut of wat terug op het rooster. Zo maak je het vlees zo gaar als je zelf wilt:
medium-rare, medium, well-done.
In de tijd dat het vlees op de bbq ligt, maak je de saus en een kleine salade.

wijnWijntip: Hier drinken we het liefst een goede stevige rode wijn bij. Een mooie Cabernet Sauvignon of een Shiraz. Dat mag een nieuwe wereld-wijn zijn. Maar een franse rode wijn kan zeker ook. Ik heb gekozen voor een Zuid Afrikaanse Cabernet Sauvignon.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar