Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Niet gecategoriseerd

Grietfilet met puree van aardappel venkel en waterkers

Grietfilet met puree van aardappel, venkel en waterkers
Gepubliceerd op 29 mei 2020

Ik denk dat velen van ons weer genieten van het water. In sommige havens is nog niet alles opgestart en sommige verwelkomen nog geen passanten. Dus van te voren even informeren of je welkom bent bij de haven die je graag wilt bezoeken. Dat geldt voor het binnen- en buitenland. Maar op de eigen boot zijn we gelukkig altijd welkom. Duik daar in je kombuis en maak heerlijk deze grietfilet met puree van aardappel, venkel en waterkers. En als het weer het toelaat eet dan op je achterdek. Wens je buren, die op gepaste afstand ook buiten zitten, eet smakelijk. En dan genieten we toch weer van onze vrijheid op ons schip. Ja toch.

Grietfilet met puree van aardappel, venkel en waterkers

Ingrediënten (2 pers.)

 • 2 mooie grietfilets
 • 1 sjalot
 • 1 teentje knoflook
 • 3/4 venkel
 • 600 g aardappelen
 • enkele takjes tijm
 • 3/4 bos waterkers
 • 1/2 bos peterselie
 • 2 eieren
 • 1 citroen
 • mosterd
 • goede boter
 • melk
 • peper en zout

Bereiding

Snipper de sjalot en het teentje knoflook. Maak de venkel schoon en snijd in kleine blokjes. Smelt een goede klont boter in een pan en stoof hier de sjalot en de knoflook in. Na een paar minuten doe je hier de blokjes venkel bij en laat je ze zachtjes mee stoven. Schil de aardappelen en snijd ze in niet te grote stukken. Voeg ze toe aan de stovende groenten met een paar takjes tijm, voeg nu heet water toe tot alles onder water staat. Voeg peper en zout toe en breng het aan de kook. Zet dan het vuur lager zodat alles op een zacht vuurtje kan garen.

Grietfilet

In een ander pannetje kook je de eieren. Kook ze zoals je ze graag wilt. Hard of zacht. Was de waterkers en de peterselie. Laat goed uitlekken. Leg 1/4 deel van de peterselie apart. Snijd de steeltjes van de waterkers en de peterselie en snijd ze fijn. En hak de waterkers en de peterselie verder grof. Ik kies voor een mooie grietfilet. Griet is een platte magere vis en is familie van de tarbotachtigen en lijkt daar ook op. Natuurlijk kun je kiezen voor een ander stukje witte vis zoals een scholletje of een sliptongetje. Maar kabeljauw kan ook. We houden tijdens het bakken van de vis de kooktijd van de aardappelen en de eieren een beetje in het oog. Zo is alles ongeveer gelijk klaar.

De aardappelen mogen best iets eerder klaar zijn dan de vis. Want je moet de aardappelen nog stampen. Kruid de vis met peper en zout. Smelt boter in een koekenpan en bak de vis in enkele minuten aan beide zijden tot hij mooi goudbruin is. In de tussentijd pel je de eitjes en giet je de aardappelen met de groenten af. Stamp de aardappelen en venkel en voeg boter en melk toe tot je een mooie puree krijgt. Doe er ook naar smaak mosterd bij. Ik houd een eetlepel aan.

Als de vis klaar is haal je deze uit de pan en leg je ze even neer met een stukje folie er over. Doe weer wat boter in de vispan en laat deze smelten. Doe dan citroensap van 1/2 citroen in de bruisende boter. Even wat peper en zout erbij. In deze citroenjus bak je de achtergehouden peterselie op een laag vuurtje. Als laatste voeg je de waterkers en de rest van de peterselie toe aan je puree van aardappels en venkel. Ook de steeltjes. Meng dit alles goed. Je kunt nu de borden opmaken.

Aan tafel

Schep de puree op en leg hier de vis bij. Doe de gebakken peterselie over de vis. Schik het opengesneden eitje erbij en een schijfje citroen. Werk af met wat vers gemalen peper en strooi wat zout over de eitjes. We kunnen aan tafel! Ik adviseer een lekker glas Chardonnay. Of een Italiaanse Vermentino bij deze grietfilet met puree van aardappel, venkel en waterkers. De wijn moet zowel de vis als de puree qua smaak ondersteunen.

Geniet er van!

Sabina

Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar