Nationale Motorbootvaren Prijs voor De Nije Kompanjons

Geplaatst door Redactie Motorboot

Stichting De Nije Kompanjons van de Friese Turfroute is vrijdag op de eerste dag van Boot Holland onderscheiden met de Nationale Motorbootvarenprijs 2016. De prijs wordt jaarlijks toegekend door de Stichting Bevordering Motorbootvaren.

Stichting De Nije Kompanjons werd in 1974 is opgericht om het voortbestaan van de Turfroute als toeristische trekpleister zeker te stellen. Provincie en gemeenten werden toen door de initiatiefnemers enthousiast gemaakt voor het plan om de betreffende vaarten bevaarbaar te houden. Om toezicht te houden op de nakoming van de toen gemaakte afspraken, zorg te dragen voor de promotie van de Turfroute en om de bezoekers te begeleiden werd vervolgens stichting De Nije Kompanjons opgericht. De geheel door vrijwilligers bemande stichting is in de dagelijkse praktijk een partner en verlengstuk van de  provinciale en gemeentelijke instanties, die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de Turfroute en de  bediening van bruggen en sluizen. In 2016 maakten 1.350 motorboten gebruik van deze route.

De jury heeft bij haar beoordeling zwaar laten wegen dat Stichting De Nije Kompanjons een van de oudste initiatieven in Nederland is om waterwegen te behouden voor de recreatievaart. “Sinds 1974 hebben de bemanningen van bijna 70.000 motorboten er veel plezier aan beleefd en de organisatie wordt geheel bemand door vrijwilligers”, aldus de jury. “Daar kan nog aan worden toegevoegd, dat het bestuur naast haar promotionele taak de toekomst niet uit het oog verliest en blijft werken aan voorstellen voor verbeteringen van de route. Zo is er recent door de regionale overheid een bedrag van 12 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie en verbetering van de Turfroute. Kortom, de organisatie van de stichting De Nije Kompanjons staat als een huis en de motorbootvaarders zullen nog vele jaren van een vaartocht langs deze prachtige route kunnen genieten.” 
Voorzitter Jantienus Have van Stichting De Nije Kompanjons benadrukte in zijn dankwoord dat de stichting haar werk niet zou kunnen doen door de vele vrijwilligers, die zich als sluis- en brugwachters inzetten. “Zij zijn onze gastheren en -vrouwen en zo behandelen ze ook de mensen die bij ons varen.”

De prijs werd voorjaar gewonnen door Herman Geers.

Mogelijk interessante artikelen: