Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

Motorboot Toen en Nu: Holterman

otorboot in 1984

TRADITIONEEL HOLLANDS

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw verkeerde de Nederlandse economie in een diepe recessie. Bedrijven sloten achter elkaar de deuren en Nederland belandde in de greep van grootscheepse stakingen. In 1984 bezocht Motorboot scheepswerf Holterman & De Vries in Meppel, die de recessie glansrijk had doorstaan. Er werd zelfs aan uitbreiding gedacht!

Door Jack Molenaar

1 Blauwe Hand 10,50 meter standaard met tweede stuurstand.

De geschiedenis van de Meppeler jachtbouwer begint midden jaren zestig van de vorige eeuw. Directeur en oprichter van het bedrijf J. Holterman bouwt op zijn werf kruisers tot 14 meter die als gemeenschappelijke deler de naam Blauwe Hand-kruiser dragen. De kruisers worden in ons land veelgevraagde schepen en in 1984, ten tijde van het interview, waren er al meer dan 500 gebouwd. Holterman vertelt in het artikel dat er binnen het bedrijf al ver voor 1984 werd gedacht aan uitbreiding. “We hadden op dat moment levertijden van meer dan twee jaar en toen hadden we er gemakkelijk een groot bedrijf van kunnen maken. Alleen deed iedereen dat en wij vonden het griezelig. Bovendien hadden wij het gevoel dat die enorme vraag naar jachten niet blijvend kon zijn. Daarom hebben we het niet gedaan.”

2 Directeur J. Holterman.

Doelbewust klein

Het bedrijf werd dus doelbewust klein gehouden, waardoor de recessie nauwelijks werd gevoeld. Gedurende de gehele crisis was er werk geweest en het gebeurde maar zelden dat er geen opdrachten waren. “We hebben nooit veel aan reclame gedaan”, vertelt Holterman niet zonder trots. “Je kunt dat geld beter besteden aan de boten die je bouwt. Onze folders zijn dan ook niet zo goed, de boten zijn beter.”

ONZE FOLDERS ZIJN  NIET ZO GOED, DE BOTEN ZIJN BETER

Holterman begon zeventien jaar geleden met zijn compagnon De Vries in Wanneperveen met het bouwen van boten. “We hechtten toen al waarde aan langzaam groeien. Het kost nu eenmaal tijd voor de mensen weten of je maar wat aanrotzooit of serieus werk levert. De ervaring heeft ons geleerd dat onze boten zichzelf verkopen. Als er in een bepaalde haven een boot van ons ligt, dan krijgen we een jaar of twee jaar later opdrachten uit die haven. Zo werkt ook onze export. We hebben aan verschillende inwoners van het Duitse plaatsje Hitdorf op die manier schepen verkocht. Ook op het Bodenmeer liggen meerdere Blauwe Hand-kruisers en daarnaast hebben we nu contacten in Berlijn. Ik ben er zeker van dat we uit die regionen meer opdrachten krijgen als er eenmaal een boot van ons ligt.”

Boot Düsseldorf

In 1983 lag voor het eerst een Blauwe Hand-kruiser op Boot Düsseldorf. Holterman verwacht dat voort te zetten: “We hebben er veel reacties gehad en verschillende opdrachten. Het echte effect komt pas later omdat het opbouwen van naamsbekendheid in het buitenland een lange adem vergt.”

3 Het nieuwe kotterjacht van Blauwe Hand.

Motorboot tekent dan aan dat het succes van de Blauwe Hand-kruiser opmerkelijk genoemd mag worden omdat het helemaal geen bijzondere boot is. Het is een traditionele Hollandse kruiser, waarvan degelijkheid het meest naar voren tredende element is. Holterman erkent dat: “Degelijkheid kan je niet zien”, zegt hij. “Dat moet blijken. We hebben een goede naam opgebouwd op dat gebied en wij knoeien met niets. Inferieure spullen gebruiken we niet en goede spullen kosten geld. Blauwe Hand-kruisers zijn dan ook niet goedkoop.” Series heeft Holterman & De Vries nooit gebouwd. Alle schepen zijn volledig aangepast aan de wensen de klant, zodat de Blauwe Hand-kruisers allemaal verschillend zijn. Gemeenschappelijk delen zij het vakmanschap en de eersteklas materialen waarmee de schepen zijn gebouwd.

Zorgeloos varen

Zorgeloos varen is bij Holterman & De Vries een belangrijk verkoopargument gebleken. “Onze klanten hebben vaak maar weinig tijd om te varen en dan willen ze geen mankementen”, vertelt Holterman. Hij hecht daarom veel waarde aan service. “Wie van ons een boot heeft gekocht, beschouwen wij als een blijvende klant waarvoor we altijd klaarstaan.” De meestverkochte boot is een kruiser van 10,50 meter. Het is een schip met een diepte van 1,10 meter en een breedte van 3,60 meter. Het schip wordt, tenzij de klant anders beslist, uitgerust met een gereviseerde 6 cilinder 105 pk DAF waarop de werf 2 jaar garantie geeft. De prijs die de werf noteert is ƒ159.080,-.

Beproefde marketing

In 1984 was de werf ook begonnen met de bouw van een zelf ontworpen kotterjacht. Het artikel meldt dat het gaat om een dubbele knikspant die in verschillende afmetingen en uitvoeringen wordt aangeboden. Het nieuwe schip wordt op de beproefde manier, dus zonder veel publiciteit onder de aandacht van het publiek gebracht. De gedachte is simpel: het zal zich – net als de kruiser – zelf moeten verkopen. Holterman memoreert dat vooral in het buitenland al veel belangstelling bestaat. “We hebben wel te maken met een ander publiek”, constateert hij. “Mensen die een kotterjacht willen, zien een kruiser niet staan. Ze lopen er langs zonder hem te zien, maar het omgekeerde is ook het geval. Wie een kruiser wil, valt niet zo gauw voor een kotterjacht.”

Motorboot Nu

KWALITEIT BLIJFT LEIDEND

In 1991 nam Robbert Holterman de activiteiten van zijn vader over. Nog heel even werd de naam Blauwe Hand gehandhaafd, maar al snel kwam de naam Holterman Shipyard in beeld. Want de aspiraties van Holterman jr. reikten tot ver voorbij de Beulakker en dan vereist de marketing dat je wat sterkere associaties aan de scheepsnaam verbindt. Kortom, er veranderde nogal wat na 1991.

1 ‘European powerboat of the year’ in 2012: de Holterman 60 Governor.

Robbert Holterman leidde het bedrijf in 1991 naar een nieuwe start. Hij bouwde weliswaar voort op de goede reputatie van de Blauwe Hand-kruisers en -kotters, maar zag voor zichzelf toch een nieuwe horizon met de custom built bouw van luxe motorjachten. Een andere weg dan zijn vader had bewandeld, maar gebaseerd op de dezelfde kernwaarden: ‘Bied je klanten de service waar ze recht op hebben en de kwaliteit die ze van je verwachten.’ Met dat motto als fundament onder het bedrijf maakte hij de sprong in het diepe.

Holterman en meer

“Wij zijn primair de bouwers van luxe Holterman-jachten, maar daarnaast zijn we gewoon scheepsbouwers met een eersteklas reputatie”, zegt Holterman. “Dat betekent dat we ook gevraagd worden om aanbiedingen te doen voor andere projecten. Kort na de start in 1991 kregen we bijvoorbeeld de opdracht om een rondvaartboot van 18 meter te bouwen voor gebruik in de omgeving van Giethoorn. Dat geeft je bedrijf al snel een flinke boost. Daarna hebben we meerdere jachten gebouwd waar we gewoon hartstikke trots op zijn. In 2016 leverden we een jacht op dat nog steeds in de annalen staat als de grootste klus die we ooit onder handen hebben gehad. Het betrof de Blue Princess, een megajacht van ruim dertig meter. We moesten zelfs de muren van de bouwloods er voor uitbreken, maar dat hadden we er graag voor over.”

2 Robbert Holterman.

Mond-tot-mond

De logische vraag die we erop laten volgen is hoe die opdrachten binnenkomen en waar de afnemers gesitueerd zijn. “Dan moet ik direct aan mijn vader denken”, zegt Holterman. “Die geloofde stellig in mond-tot-mondreclame en natuurlijk gaat het tegenwoordig anders, maar een feit blijft dat veel klanten via-via hun weg naar ons bedrijf weten te vinden. Zo zijn wij onderaannemer in grote internationale projecten.

WE MOESTEN ZELF DE MUREN VAN DE BOUWLOODS ER VOOR UITBREKEN

Als voorbeeld noem ik onze samenwerking met Dutch Premium Yachts, waarvoor wij meewerkten aan de bouw van achttien rondvaartboten voor een grote klant in China.” Een ander project dichter bij huis wil hij ook laten zien. “Loop maar even mee”, zegt hij uitnodigend. ‘Hij opent de deur naar een loods waarin het casco ligt van de ‘Trimm Classic Motoryacht’, een 20 meter lange luxe motor met een scherp gesneden profiel en sterk geveegde kont. Het klassiek ogende jacht is oogverblindend mooi en wordt voortbewogen door een volelektrische aandrijving die waar nodig wordt ondersteund door een bijna geruisloze generator. ‘Dit schip hebben wij in opdracht ontworpen in samenwerking met het ontwerp- en ingenieursbureau Trimm Design in Leeuwarden”, vertelt Robbert. Zijn ogen beginnen te glinsteren, hij is zichtbaar trots op wat hier voor ons ligt. “Aan deze opdracht was één bijzonder voorwaarde verbonden”, voegt hij eraan toe, “namelijk dat het schip als een kano door het water moet snijden.”

3 In samenwerking met Trimm Design Leeuwarden staat nu de Trimm Classic Motoryacht op stapel bij Holterman Shipyard in Meppel.

Powerboat of the year

Een prachtig voorbeeld van Holterman-jachtbouw is de Holterman 60 Governor, een klassieke schoonheid die het in 2012 schopte tot de verkiezing van ‘European powerboat of the year’. “We waren echt al wel wat gewend”, zegt Holterman over dit schip, “maar voor dit uitzonderlijke jacht hebben we werkelijk alles uit de kast moeten halen. De bouw heeft ons als werf naar een hoger niveau getild.” Het lijkt ons een prachtige opsteker op weg naar internationale erkenning als vooraanstaand jachtbouwer, maar Holterman kijkt wat bedenkelijk. “Helaas zaten we toen midden in de crisis”, verklaart hij. “Dat heeft toen wel een kleine domper gezet op het effect dat de verkiezing mogelijk had kunnen hebben, maar gelukkig ligt er weer een mooie nominatie in het verschiet.” Hij troont ons mee naar de plaats waar de nieuwste telg in het water ligt: de Holterman 53 Commander, ontworpen door Trimm Design. De luxe uitstraling, de chique stijlsteven en het doorlopende kajuitdak maken de 53 Commander een herkenbare Holterman. Reacties in de pers spreken unaniem over de kwaliteit van het schip en de gebruikte materialen en met name het bijzondere design oogst alom waardering. Het motto waaronder Robbert Holterman de sprong in het diepe waagde heeft zijn waarde bewezen!


Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar