Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Actueel

Beneteau Swift trawler 30: kleine mijlenvreter

Gepubliceerd op 6 april 2016

Een echte trawler, maar dan in zakformaat. Dat is wat Beneteau voor ogen stond met de Swift Trawler 30: een CE-B gecertificeerde boot van nét geen 10 meter. Motorboot maakte voor de kust van Palma de Mallorca een testvaart met deze kleinste mijlenvreter van de Franse werf.

0X2A8135Windkracht 5, kort op elkaar volgende golven van iets meer dan een halve meter… Prima weersomstandigheden voor een testvaart met de Swift Trawler 30. Wat het mag dan de benjamin zijn in de trawler-reeks van Beneteau, de boot is wel degelijk bedoeld voor lange vaartochten op open water. De inhoud van de dieseltank is niet voor niets ruim bemeten: 720 liter.

Trawler_30__NCZ9249_A3“Veel mensen dromen van een trawler en die droom hebben we met deze compacte boot bereikbaar willen maken voor een grotere groep toervaarders”, zegt Beneteau-productmanager Delphine André. “Maar let op: het is géén speelgoedboot!” En die indruk maakte de trawler tijdens de testvaart dan ook allerminst. De boot houdt zich ook in ruwer water uitstekend, al komt er af en toe wel te veel buiswater over. Dat laatste is overigens positief te beïnvloeden, door te spelen met trim en toerental.

Trawler_30__NCZ9074_A3De precies 9,99 meter lange trawler is naar keuze leverbaar met één of twee hutten. Kies je voor één hut, dan heb je twee gescheiden en bovendien uiterst royale ruimtes voor douche en toilet. Bij de versie met twee hutten zijn douche en toilet gecombineerd. De boot heeft een voor een 30-voeter zeer ruime fly-bridge. Als optie kan die in een soort low-profile uitvoering worden geleverd. De kruiphoogte is dan minder dan drie meter, zodat je ook met het schip binnendoor door Frankrijk kunt.

Trawler_30__NCZ9357_A3De boot is leverbaar met 300 of 370 pk, in beide gevallen met een Volvo Penta diesel in de machinekamer. De motor staat daar op een opvallend robuust uitgevoerde fundering, goed bereikbaar voor dagelijks onderhoud. De testboot waar Motorboot mee voer was uitgerust met 370 pk en haalde daarmee met vijf volwassenen aan boord vlot een top van 21 knopen. Het prettigst vaart de boot wat ons betreft echter als 13-14 knopen wordt aangehouden, bij 2800 toeren per minuut.

Leuk detail

Een leuk detail in de Swift Trawler 30 is de in een handomdraai tot tweepersoons bed om te bouwen salonbank. Onder de bank zijn laden gemaakt, met daarin twee losse krukken. Van de bank is daarmee heel gemakkelijk een U-bank te maken, terwijl de twee krukken ook als lossen zitplaatsen kunnen worden gebruikt.

De vanafprijs voor de Swift Trawler 30 bedraagt € 171.600,- (af-babriek, exclusief BTW), met in dat geval een Volvo Penta D3-diesel van 300 pk. Met een D6-diesel van 370 pk is dat € 177.100,-.

Motorboot publiceert binnenkort een uitgebreid testverslag van de Swift Trawler 30.

Specificaties: 9,99 x 3,53 x 1,05 m / CE-B (8 personen) / 6.000 kg / polyester / 720 l diesel, 2 x 150 l drinkwater

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar