Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Vereniging SK vloot

Vereniging SK vloot
Gepubliceerd op 28 april 2023

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de Vereniging SK vloot die dit jaar haar 15-jarig jubileum viert.

Door Jolanda Schneider

Sinds 1974 is SK Jachtbouw in Sneek, destijds gestart als Jachtwerf De Jong, actief in het bouwen van stalen motorjachten en bedrijfsvaartuigen. Toen midden jaren negentig de SK (Sneker Kotter) heel populair werd is de focus van de werf komen te liggen op de bouw van motorjachten. In diezelfde periode is de werf in handen gekomen van Tjerk Tuinstra en zijn vrouw Betsy. SK Jachtbouw produceert een breed scala aan kotters, variërend van 10,50 tot 14,00 meter. Daarnaast heeft de werf ook verschillende specials gebouwd waaronder de SK Vlet, de SK Sloep en de verrassende, snelvarende SK Sportsman.

Motorboot maakte een testvaart met de SK-1100 (zie Motorboot oktober 2003). “Het is een strak gelijnd schip met mooie zeeg. Het rondlopend boeisel en de kunststof schuurlijst of stootrand zorgen voor een kenmerkend uiterlijk.” In het artikel worden enkele bijzonderheden uitgelicht, zoals de roeruitslag die groter is dan bij de meeste motorboten, namelijk 45 in plaats van 35 graden. Het zware schip stuurt goed en manoeuvreert makkelijk door de korte draaicirkels.

In 2017 heeft Motorboot een dubbeltest uitgevoerd met de SK 1250 Sedan en de SK 1350 Pilot nadat beide modellen een vernieuwing hadden ondergaan (zie Motorboot april 2017). “Het voornaamste verschil tussen deze twee modellen is de opbouw. De Pilot oogt wat stoerder, dankzij het kleinere formaat zijramen in de stuursalon en de iets hogere opbouw.” Bij zowel de Sedan als de Pilot staat de Volvo Penta dieselmotor onder de kuipvloer met als voordeel dat er minder geluid is in de salon en onder de salonvloer een flinke bergruimte beschikbaar is. Tijdens het varen blijken ook deze schepen koersvast en tegelijk scherp te sturen. “Beide SK’s ademen de praktische inslag en ervaring van werfeigenaren Tjerk en Betsy Tuinstra, gecombineerd met de persoonlijke inbreng van de klant.”

Vereniging SK vloot
Vereniging SK vloot
Vereniging SK vloot

1 Het ‘natte treffen’ van de Vereniging SK vloot. | 2 DE SK 1100. | 3 De SK 1350 Pilot.

Vereniging SK vloot

Een oproep in Motorboot van januari 2008 om in contact te komen met andere SK-kottervaarders werd de aanleiding voor de oprichting van de Vereniging SK vloot nog datzelfde voorjaar. Vic Nuy, een van de grondleggers en eerste en huidige voorzitter, vertelt: “We kozen er bewust voor een vereniging op te richten om de club meteen een stabiel karakter te geven. We zijn gelijk van start gegaan met 17 schepen en een voltallig bestuur. De belangstelling was gewoon heel groot.” Wim-Peter de Raadt, vice voorzitter, vult aan: “Inmiddels zijn 75 SK-jachten lid en hebben we twee donateurs, mensen die hun boot hebben verkocht maar wel graag deel uit blijven maken van de groep. SK-vaarders hebben veel met elkaar gemeen. We zijn allemaal échte vaarders, niet uit op franje, en dat zie je ook terug in onze boten. Veel leden hebben een nautische achtergrond, zijn  beroepsschipper geweest. Ook zijn veel ex-zeilers lid. Met behulp van AIS is het heel makkelijk om elkaar op het water te volgen en op te zoeken. Dat gebeurt dus ook veel, er zijn zo al mooie vriendschappen ontstaan.”

Bijeenkomsten

De SK-vloot komt in ieder geval drie momenten in het jaar bijeen. In het vroege voorjaar vindt de Algemene Ledenvergadering plaats. De formaliteiten worden dan zo kort mogelijk gehouden en er is vooral voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten. Er staat ook altijd een spreker op het programma, vaak iemand uit de eigen gelederen. Zo is al eens teruggeblikt op de berging van de Koersk en zijn verhalen over het Rotterdamse loodswezen over tafel gegaan. Vic: “Met Hemelvaart hebben we altijd onze natte bijeenkomst, dan komen we met 30 tot 35 schepen bij elkaar. Dit voorjaar vieren we ons 15-jarig jubileum in de Wijksehaven in Wijk bij Duurstede. We wisselen dan vooral veel verhalen uit bij elkaar in de kuip. Dit jaar hebben we het Wijkse Piratenkoor uitgenodigd. De zeemansliederen worden uit volle borst meegezongen!” De najaarsactiviteit vindt op de wal plaats maar staat altijd in het teken van maritieme ontwikkelingen zoals het bezoek aan het sluizencomplex bij Terneuzen afgelopen najaar. De vereniging heeft een informatieve website waarop nieuws, reisverhalen en technische vragen worden uitgewisseld. Wim-Peter: “Technische vragen worden vaak onderling opgelost. Op initiatief van de vloot heeft Jachtservice Martin Knigge, het onderhoudsbedrijf voor de SK’s, een soort ‘APK’ ontwikkeld voor een snelle check op kwetsbare punten aan boord. Zo werken we samen aan preventie en goed onderhoud.”

Klik op de link voor meer informatie: www.skvloot.nl

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar