Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Super van Craft Club

Super van Craft Club
Gepubliceerd op 27 januari 2023

Trotse vrienden

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand ontmoeten we de Super van Craft Club, die vol passie zit voor deze fraai gelijnde schepen.

Door Jolanda Schneider

Het nalatenschap van Klaassen is in de afgelopen jaren voor een groot deel in handen gekomen van tweede en derde eigenaren. Ze zijn allemaal trots op hun schip en willen het piekfijn in orde houden, zoals Klaassen het ooit ook voor ogen had. Vanuit deze groep is in 2018 de Super van Craft club opgericht. De club voorziet in de behoefte om kennis en ervaringen te delen over het onderhoud van de schepen en het oplossen van technische problemen. Zo worden bijvoorbeeld leveranciersgegevens uitgewisseld voor het aankopen van onderdelen. Inmiddels is er veel knowhow opgebouwd. De club is dan ook snel gegroeid en heeft nu ongeveer 210 leden. “We zijn geen officiële vereniging maar meer een vriendenclub”, vertelt Ferdy van Amelsfort.

Na de aankoop van Ferrum zijn hij en zijn partner ook lid geworden van de club. Ze hoorden erover van andere eigenaren die ze in havens ontmoetten. En ook de vorige eigenaar van hun boot is lid, nog steeds, want hij heeft gewoon weer een andere Super van Craft gekocht. Ferdy: “We hebben de club afgelopen voorjaar voor het eerst echt ontmoet in haven Het Boerengat in Rotterdam. Daar werd voor de eerste keer na corona weer een clubweekend georganiseerd. Heel leuk om zoveel andere Super-vaarders te zien! Zo’n weekend staat in het teken van ontmoeten en elkaars schepen en restauratieprojecten bewonderen. Als je bij elkaar bent, kun je nog makkelijker vragen en ervaringen uitwisselen.” De planning van het volgende clubweekend, dat ieder jaar met Pinksteren plaatsvind, is al in voorbereiding. 

Community

In de tussentijd ‘ontmoet’ de Super van Craft Club elkaar via social media, in de speciale WhatsApp-groep of op het forum op de eigen website. De club is een actieve online en offline community en staat altijd klaar om elkaar te helpen. Op de website van de club is ook een webshop met clubproducten zoals vlaggen, stickers en ook kleine potjes rode en gele verf. Precies de juiste kleuren om het embleem op de boeg van iedere Super van Craft bij te werken. Kijk voor meer informatie op de website.

1 Het clubweekend van de Super-vaarders in het Boerengat. 2 Super van Craft 12.60 ‘Ferrum’. 3 Super van Craft 14.95 ‘Zeehond’.

Historie

Jachtbouwer Bernd Klaassen heeft in de vorige eeuw aan de wieg gestaan van Super van Craft. Op zijn werf in Voorschoten kreeg je “een gevoel of je bijkans in een permanente Grolsch-reclame loopt, waaraan alleen nog het schuimende bier ontbreekt, maar waarvan het vakmanschap in alle hoeken te vinden is.” (Motorboot, november 1983). Met zijn achtergrond als meubelmaker was Klaassen erop gespitst alle schepen af te leveren volgens de principes van zorgvuldige afwerking en juiste materiaalkeuze. Hij stelde eigen minimumeisen. Zeker werd er rekening gehouden met persoonlijke wensen van de koper, maar als deze de kwaliteit van het schip naar beneden zouden halen dan ging de bouw niet door. Alleen schepen van de beste kwaliteit mochten de werf verlaten.  

Klaassen overleed in de jaren tachtig maar zijn nalatenschap vaart nog in volle glorie rond. Super van Craft 12.60 ‘Ferrum’ (ex-Joryna II) is gebouwd in 1984 en sinds twee jaar het trotse bezit van Ferdy van Amelsfort en zijn partner Erik van den Bogart, beiden lid van de Super van Craft Club waarover verderop meer. Dankzij alle documenten die zorgvuldig door eerdere eigenaren aan boord zijn achtergelaten en het oorspronkelijke handgeschreven orderboek is de historie van het schip en de apparatuur goed na te gaan. De naam van het schip is een verbastering van de namen van de huidige eigenaren en refereert tegelijk aan de karakteristieke romp van staal (‘ijzer’). Ferrum wordt aangedreven door twee DAF 575 dieselmotoren. De eigenaarshut achterin is uitgerust met een dubbelbed, wat niet gebruikelijk is bij dit model Super van Craft.

Test in Motorboot

Motorboot heeft in het verleden verschillende Super van Crafts getest. In Motorboot van juli 2001 is de toen recent opgeleverde ‘Zeehond’ gepresenteerd, een Super van Craft 14.95. “De Zeehond heeft een gesloten stuurhut, een alternatief voor de buitenstuurstand die in het verleden standaard was. Gebleven is het mooie lakwerk: niet alleen van de romp en opbouw, maar vooral ook van het blanke houtwerk.”  De test vond plaats op een dag dat de wind aan het schip rukte en regenvlagen tegen de ramen spetterden. Desondanks voer het schip zonder trillingen en behaalde het een snelheid van 8,8 knopen bij 2.200 toeren. De toenmalige eigenaar van het schip concludeerde dat hij er graag nog lang mee door wilde varen. 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar