Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Pollardvaarders

pollardvaarders
Gepubliceerd op 26 mei 2023

Één in verscheidenheid

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand maken we kennis met de Pollardvaarders en hun zeer gevarieerde vloot.

Door Jolanda Schneider

Nadat de broers Herman en Jan Pollard jarenlang casco’s hadden gelast voor verschillende scheepswerven, richtten ze ruim twintig jaar geleden Pollard Jachtbouw op. Dertien jaar geleden vestigde de werf zich op de huidige locatie in Steenwijk. Inmiddels zijn 87 eigen jachten van stapel gelopen, stuk voor stuk handgemaakt en van hoge kwaliteit. De werf heeft in de loop van de jaren verschillende modellen ontwikkeld die als uitgangspunt kunnen worden genomen voor een nieuw te bouwen schip. Maar eigenlijk is altijd sprake van maatwerk. Geen Pollard is gelijk. En voor wie echt een uniek motorjacht wil kan ook kiezen voor volledig custom-build. De werf is door de jaren heen flink gegroeid naar het grotere en luxe segment. Jaarlijks worden diverse jachten opgeleverd door het gespecialiseerde team van lassers en timmerlieden. Het schilderwerk wordt uitbesteed.

Naar wens gebouwd

Volledig custom-build is de Rheben 1440 OC-PH, door Motorboot getest in 2014 (zie Motorboot november 2014). “Er is vrijwel geen recht stukje staal te bekennen aan deze stoere, klassiek ogende waterverplaatser, wat erop wijst dat  hier echte vaklui aan het werk zijn geweest.” Het jacht blijkt niet revolutionair of vernieuwend, maar beschikt wel over interessante stijlkenmerken zoals de houten bies die verwerkt is in de opbouw en de ‘optische’ beugel  aan de achterzijde van het stuurhuis, waar de rvs radarbeugel op is bevestigd. “Het motorjacht steekt goed doordacht in elkaar en heeft een hoog afwerkings- en uitrustingsniveau”, zo luidt de conclusie in het testverslag.

De meest verkochte Pollard modellen zijn de Coastliner en de Silence. De Coastliner 43 SG ‘Bliss’ is in maart 2020 te water gelaten. Kenmerkend voor dit jacht zijn de multiknikspant romp, de lichte waaiersteven en het terugvallende boeisel. De Bliss is nagenoeg volledig gelijkvloers, met de kuip en de salon op hetzelfde niveau. Het jacht is van alle luxe voorzien, waaronder een Kabola centrale verwarming, Sidepower boeg- en hekschroef, Victron omvormer en digitaal schakelsysteem.

Geen boot hetzelfde en toch horen ze bij elkaar: Pollardvaarders

pollardvaarders
pollardvaarders
pollardvaarders
pollardvaarders
pollardvaarders
pollardvaarders
pollardvaarders
pollardvaarders
Pollardvaarders

Eind 2014 heeft een groep Pollardeigenaren het initiatief genomen om meer contactmomenten te organiseren. Het is nooit de bedoeling geweest om een formele vereniging op te richten, maar er was wel behoefte om elkaar en de verschillende jachten beter te leren kennen. Louis Wurkum, een van de drie trekkers van de Pollardvaarders en eigenaar van de Silence Nuance die deze maand wordt uitgelicht in Boot in Beeld, vertelt: “In de basis zijn Pollardeigenaren op zichzelf gericht, niet voor niets hebben we allemaal een unieke boot gekocht. Maar we zijn wel heel nieuwsgierig naar elkaar, juist ook omdat we allemaal een unieke boot hebben. Over en weer halen we veel ideeën op en wisselen we ervaringen uit. Met de Pollardvaarders willen we deze uitwisseling en het ontmoeten gewoon wat makkelijker maken, we zitten niet te wachten op formaliteiten van een vereniging.” Louis verzorgt de digitale nieuwsbrieven en de administratie. De twee andere trekkers, Frans Rijpstra en Rob Peters, onderhouden de website en schrijven een blog. 

Betrokkenheid

Eind april wordt altijd een vaartocht georganiseerd, steeds in een ander deel van het land. Dit voorjaar was dat een tocht van Lemmer via Sneek naar Joure. In november vindt ieder jaar een activiteit zonder jacht plaats. Zo heeft er een maritieme excursie in Rotterdam plaatsgevonden en zijn Volendam en Marken verkend. Tijdens Boot Holland vindt er op de zaterdagmiddag altijd een ontmoeting plaats van de Pollardvaarders. “We hebben ontdekt dat het echt werkt om regelmatig iets vanuit de club te organiseren of te laten horen. Mensen vinden dat erg leuk en het vergroot de betrokkenheid enorm. We zorgen er dus voor dat 4 à 5 keer per jaar een nieuwsbrief verschijnt met daarin onder andere een interview met een van de leden, nieuwtjes en een reisverslag. En we steken veel energie in de website. Regelmatig staan er nieuwtjes, reisverhalen en een nieuwe blog op. Ook hebben we de informatie met foto’s over onze vloot op de website gedeeld. Zo herkennen we elkaar nog makkelijker als we elkaar onderweg tegenkomen!”  De Pollardvaarders telt nu 25 jachten, waarvan enkele uit België, Duitsland en Zwitserland. De club verwelkomt graag ook de andere eigenaren van een Pollardjacht om verder te groeien in verscheidenheid.

www.pollardvaarders.nl

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar