Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Grouwster Vlet Club

Grouwster Vlet Club
Gepubliceerd op 24 maart 2023

Hechte club geworden

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand maken we kennis met de Grouwster Vlet Club, waar alles draait om elkaar ontmoeten.

Door Jolanda Schneider

Vijftien jaar geleden werd de Grouwster Vlet Club opgericht. De club telde meteen al 45 leden, allemaal enthousiaste bezitters van een Grouwster Vlet. Alwine Berger en Nico Aelen, respectievelijk redacteur en voorzitter van de Grouwster Vlet Club, vertellen: “We ontmoeten elkaar heel graag en wisselen ervaringen uit. Eigenlijk zijn we allemaal een beetje verliefd op onze mooie Friese boot met open kuip, stoere kabelaring en heel mooie afwerking. Ook degenen die de overstap hebben gemaakt van een zeilboot naar een vlet. En dat zijn toch al gauw driekwart van de Grouwster Vletvaarders. Ja, we zijn in de loop van de jaren een hechte club geworden.”  

Net als andere merkenclubs organiseert de Grouwster Vlet Club verschillende activiteiten. Alwine: “In het voor- en najaar komen we altijd een paar dagen met de boten bij elkaar, dat voelt iedere keer als een reünie. In het voorjaar houden we ook de ledenvergadering, in het najaar maken we altijd een combinatie met de landelijke monumentendag. We organiseren bij die bijeenkomsten ook vaak een spel, degene die wint krijgt een wisselbokaal.” Nico vult lachend aan: “Dat is Brammetje de kabouter! Hij mag mee met de winnaar, die vervolgens een jaar lang alle belevenissen van Brammetje aan boord bijhoudt. Het levert mooie verhalen en foto’s op.” In de wintermaanden organiseert de club een educatieve activiteit op basis van de wensen van de leden. Zo heeft onlangs een opfriscursus vaarbewijs 1 en 2 plaatsgevonden in samenwerking met Vaarplezier. 

Informatie delen

Binnen de club wordt informatie gedeeld via de (deels besloten) website, bijvoorbeeld over vaarverhalen of technische vragen. Recent is het initiatief genomen om de historie van alle schepen in kaart te brengen. Tweede en derde eigenaren vinden het fijn om meer te weten te komen over het verleden van hun schip. Verhalen uit vervlogen tijden leveren iedere keer weer mooie gespreksstof op. De werf helpt om de historische overzichten compleet te krijgen. De lijnen met de werf zijn sowieso kort, bij technische vragen of problemen staat de werf paraat óók als je op dat moment in het buitenland zit. 

Komend jaar staat in het teken van het derde lustrum van de Grouwster Vlet Club. Om dat te vieren wordt het voorjaarsevenement in thuisbasis Grou gehouden. De voorbereidingen zijn al in volle gang! Klik hier voor meer informatie.

Grouwster Vlet Club

1 De Grouwster Vlet Club bijeen in Harlingen. | 2 De 25e Grouwster Vlet, getest in 1991. | 3 Grouwster Vlet 1450, getest in 2009.

Historie

Grouwster Vlet is in 1987 in Grou opgericht door Fedde van der Werf. Van meet af aan hebben vakmanschap, kwaliteit van toegepaste materialen en maatwerk hoog in het vaandel gestaan. Niet één van deze fraaie, robuuste schepen is gelijk. In 2013 is de werf overgenomen door Bart van der Meer, al sinds 1989 bij de werf betrokken, en Rita Kuipers. Nog steeds staan de wensen van kopers centraal bij het ontwerp en de bouw van een Grouwster Vlet. “Samen creëren we een unieke vlet, een persoonlijk schip met karakter”, zo vertelt de website van de werf. Iedere indeling is mogelijk en alleen de beste materialen worden gebruikt, met inzet van de nieuwste technieken en inzichten.

Testverslagen in Motorboot getuigen van de consistente lijn van de werf. In juli 1991 werd verslag gedaan van een proefvaart met de 25e Grouwster Vlet. “De koersvastheid is één van de sterke punten van deze multiknikspant. De werf, bekend met de draaierigheid van vletten, heeft daar het afgelopen jaar veel mee geëxperimenteerd. En de resultaten mogen er zijn.” Het artikel vervolgt met een uiteenzetting over de ver doorlopende kiel en het vrij grote balansroer. Geroemd worden verder de kwaliteit van het schilder- en timmerwerk en de inrichting van het schip afgestemd op de wens van de nieuwe eigenaar.

Grouwster Vlet 1450

In Motorboot van oktober 2009 kopt het testverslag van de Grouwster Vlet 1450 ‘Nét even beter’. De kop verwijst hiermee naar de superieure kwaliteit waar de Grouwster Vlet al jaren om bekend staat. “Dat begint al bij het op spanten gebouwde casco. Na het lassen wordt het hele casco van binnen en van buiten gestraald, in de primer gezet, geplamuurd en afgewerkt met een twee componentensysteem. De aflak wordt er tweemaal opgespoten en omdat het nóg beter moet wordt het hele schip daarna nóg een keer geschuurd en tweemaal gespoten.” En nog steeds geeft de werf haar visitekaartje af: “Grouwster Vlet, een klassieker zonder consessies. Het enige dat standaard is, is het gebruik van de beste materialen.” 

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar