Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Excellent Yacht Club

Excellent Yacht Club
Gepubliceerd op 23 december 2022

Vrijheid blijheid

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand maken we kennis met de ‘gewoon gezellige’ Excellent Yacht Club. 

Door Jolanda Schneider

Ruim 17 jaar geleden sloegen zeven Excellentvaarders de handen ineen en richtten de Excellent Yacht Club op. De naam van de club zou de indruk kunnen wekken dat het hier om een chique en exclusief gezelschap gaat, maar niets is minder waar. Pascal van Helvoort, die sinds 2016 samen met Hans Gobes de drijvende kracht is achter de Yacht Club, vertelt: “We zijn gewoon een heel gezellige groep Excellentvaarders en bewust nooit een vereniging geworden met alle formaliteiten eromheen.

Veel Excellentvaarders zijn ex-zeilers, die mentaliteit zie je wel terug in de groep. We genieten allemaal enorm van het varen en zijn heel praktisch ingesteld. Het merk Excellent past ons goed: de open kuip, makkelijk alleen kunnen varen, snel kunnen varen of juist heel stil op de elektromotor. Ons motto is ‘vrijheid blijheid’, niets moet en alles mag. Dat herken je ook op onze bijeenkomsten. Dan delen we graag onze boot- en vaarverhalen en soms wordt er een activiteit georganiseerd. Je mag overal aan meedoen, maar niets is verplicht. Je bekijkt gewoon wat op dat moment het beste voor jou past.” 

Bijeenkomsten

Er zijn jaarlijks twee bijeenkomsten, een ‘natte’ en een ‘droge’. De Yacht Club heeft een website met zowel informatie over de club als over ontwikkelingen rond Excellent Yachts. Onlangs is een Facebookgroep gestart voor wie verhalen en vragen wil delen. Technische vragen worden altijd uitgezet in het Excellent netwerk. “We helpen elkaar graag verder binnen de club en tegelijk willen we de organisatiekosten zo laag mogelijk houden. Zo kunnen we het lidmaatschapsgeld ook laag houden, dat is voor iedereen fijn”, legt Pascal uit.

Net als veel andere clubs heeft de Excellent Yacht Club te maken gehad met een teruglopend aantal actieve leden. In de coronatijd was het lastig om activiteiten te organiseren. Maar corona zorgde ook voor een opleving in het varen en voor nieuwe, jongere aanwas binnen de club. Met de impuls die Jachtmakelaardij de Maas geeft aan Excellent Yachts hoopt de club van Excellentvaarders verder te groeien en nog lang mooie ontmoetingen te kunnen organiseren. Kijk voor meer informatie op www.excellentyachtclub.nl.

Oprichting

Na de oprichting van Paay Jachtbouw in 1990 koopt Peter Paay in 1993 mallen van scheepsbouwers die hun activiteiten hebben gestaakt. Zo komt hij in het bezit van alle mallen van Amerglass, de voormalige bouwer van polyester jachten. Deze mallen worden de basis voor de Excellent jachten. Het merk onderscheidt zich van andere merken door het snelvarende onderwaterschip in combinatie met de opbouw van een kruiser. In Motorboot van juni 1997 lezen we terug: “In de standaarduitvoering wordt de Excellent 960 geleverd als een vlotte waterverplaatser met forse motoren van rond de 60 pk. In de snelle uitvoering kunnen boten worden geleverd met motoren tot 230 pk.” 

1 Onderweg met de Excellent Yacht Club. 2 De Excellent Hybride Traveller is in 2003 getest door Motorboot. 3 Recent is de Excellent 1000 Touring opgeleverd.

De Excellent blijkt in het bijzonder ex-zeilers aan te spreken, ervaren watersporters die comfort zoeken maar ook snel en veilig willen varen op ruim water. Dat inzicht zet Paay aan het denken, ex-zeilers zoeken naast snelheid ook rust. Aan het begin van deze eeuw start hij met de ontwikkeling van hybride motorjachten, zowel op diesel als elektrisch varend. Hij is daarmee de tijd ver vooruit. De test van de Excellent Hybride Traveller in Motorboot van maart 2003 ademt vooral verwondering uit. Natuurlijk komen de drie aanwezige voortstuwingsmogelijkheden aan bod: de 6-cilinder Yanmardiesel met V-aandrijving, de elektromotor en de generator waarmee diesel-elektrisch kan worden gevaren.

Boordnet

De test zoomt daarnaast in op het ruim bemeten boordnet: “Trots wijst Peter Paay erop dat je alle apparaten aan boord (van oven tot vaatwasser) tegelijk aan kunt zetten. De generator hoeft er niet voor te draaien en ook de walstroom heb je niet nodig. Het is het comfortabele neveneffect van hybride voortstuwing.” En ook de opvallende stuurstand van de Hybride Traveller wordt beschreven. Daarop pronken onder andere twee aanraakschermen waarop je alle installaties en apparatuur aan boord kunt aflezen en met een vingertip aan en uit kunt zetten. 

In 2020 is Peter Paay overleden aan de gevolgen van corona. Datzelfde jaar heeft Ricardo Bosma van Jachtmakelaardij de Maas in Alem de Excellent-mallen kunnen overnemen. De recente oplevering van de eerste Excellent 1000 Touring is het resultaat van de nieuwe energie die Bosma steekt in Excellent Yachts.  

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar