Hier ontstaan vriendschappen
Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de Brandsma Motorboot Club voor eigenaren van door Brandsma gebouwde en geïmporteerde schepen.
Door Jolanda Schneider
In 2000 hebben 15 eigenaren van een Brandsma Vlet zich in Strand Horst verenigd in de toenmalige Brandsma Vlet Club. Anneke van Heertum en Albert Remmelts, secretaris en lid van de Brandsma Motorboot Club, vertellen dat de naam niet meer passend was bij hoe de club zich ontwikkelde. “Het scala aan door Brandsma gebouwde en geïmporteerde schepen was flink gegroeid. We wilden al deze schepen een plek kunnen geven in de club en hebben in 2018 onze naam aangepast in Brandsma Motorboot Club.”
De club is een onafhankelijke vereniging en heeft een nauwe en vriendschappelijke band met de werf. De ongeveer zestig leden van de club zijn allen eigenaar van een Brandsmaschip: een Brandsma Vlet, Wolfvlet, Noordzeekotter, Luna, Mondial, Federick, Agder of Saga. Onder de leden zijn ook enkele Duitsers, Zwitsers en Engelsen. Daarnaast heeft de club verschillende donateurs, dat zijn oud-leden die hun Brandsmaschip verkocht hebben, maar wel graag nog onderdeel van de club zijn.
Ontmoeten en ervaringen delen
De Brandsma Motorboot Club organiseert veel activiteiten voor haar leden en die hebben altijd ook een hoge opkomst. Anneke: “We zijn een heel gezellige club. De kracht zit ‘m juist in het elkaar zoveel ontmoeten en ervaringen delen. Binnen onze club zijn door de jaren heen veel vriendschappen ontstaan. Jaarlijks hebben we in ieder geval twee bijeenkomsten, waarvan een tweedaagse waar je ook met de boot kunt komen. Naast de jaarvergadering en samen eten en drinken organiseren we dan ook altijd een watergerelateerd uitstapje, bijvoorbeeld een bezoek aan een fort of gemaal.
In het voorjaar organiseren we nog een technische cursus bijvoorbeeld over brandpreventie aan boord, dieseltechniek of drinkwaterkwaliteit. En jaarlijks is er een vijf- tot zevendaagse thematocht, daar doen vaak ook zo’n tien schepen aan mee. We hebben onder andere een Hanzestedentocht en een Waddentocht gemaakt. En afgelopen jaar de Griendentocht. De activiteiten voor 2023 zijn volop in voorbereiding.” Albert vult aan: “Alle verhalen over clubactiviteiten, technische onderwerpen en ook reisverhalen en lief en leed van clubleden delen we twee keer per jaar in ons clubblad. We zijn hier heel trots op, het blad komt volledig tot stand door vrijwilligers. Veel donateurs blijven alleen al vanwege dit blad bij de club!”
1 De Brandsma Motorboot Club in Heusden tijdens de Griendentocht in 2022. 2 De Brandsma Vlet 960. 3 De Brandsma 45 AC-SP.
Historie
Brandsma Jachten startte in 1983 als jachthaven, botenverhuurbedrijf en jachtmakelaar in het centrum van Sneek. Oprichter George Brandsma nam in 1995 het initiatief voor de watersportboulevard ‘t Ges aan de Houkesloot, waar zich al snel een groot aantal watersportbedrijven vestigden. Op deze locatie realiseerde Brandsma zijn 25.000 m2 grote overdekte fullservice-jachthaven en werf met alle faciliteiten voor reparatie, onderhoud en stalling. De werf werd al snel bekend met de tijdloze Wolfvlet, later Brandsma Vlet, en de robuuste Noordzeekotter. Meer recent zijn de klassieke Federick, de stoere Mondial en de moderne Luna aan de Brandsmavloot toegevoegd. Daarnaast heeft Brandsma spitsgatters van de merken Agder en Saga uit Noorwegen geïmporteerd en zich gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte spitsgatters.
Hoewel tijdloos is de Brandsma Vlet door de decennia heen steeds weer vernieuwd als antwoord op de veranderende vraag naar meer ruimte en comfort. In Motorboot van januari 1995 is het testverslag opgenomen van de Brandsma Vlet 960. “In de ontwikkeling van deze vlet zien we duidelijk het creëren van steeds meer binnenruimte in dezelfde lengte (vletten hebben door hun vorm minder binnenruimte dan knikspantkruisers). Daarom zit er op de Brandsma Vlet een vrij lang stuurhuis en een verhoogd achterdek boven de achterkajuit.”
Het ontwerp van de vlet is aan het begin van deze eeuw verder gemoderniseerd door ontwerpbureau Vripack. De romp is een multiknikspant gebleven, met vier gangen, maar de boeg is scherper geworden en voorzien van een sprayrail. Naar achteren toe is de bodem vlak en de spiegel relatief breed wat de vlet de vaareigenschappen geeft van een halfglijder. Recent zijn de vernieuwde Brandsma 42 en 45 AC geïntroduceerd. “Brandsma Jachten heeft de vlet succesvol opnieuw gelanceerd. Het is een degelijk gebouwde boot die klassiek oogt, maar qua vaareigenschappen en techniek helemaal up-to-date is.” (Motorboot mei 2022)
Mogelijk interessante artikelen
Meer berichten in deze rubriek
