Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Vedettevaarders 

Vedettevaarders
Gepubliceerd op 28 oktober 2022

Merkenclub in aanbouw

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand maken we kennis met de Vedettevaarders en de Member of Vedette Facebookgroep.

Door Jolanda Schneider

Er varen inmiddels meer dan 150 Vedette-jachten rond in Nederland en eind 2021 kende de werf een orderportefeuille van ruim 40 schepen. Initiatieven voor het bijeenbrengen van Vedettevaarders en het uitwisselen van ervaringen konden dus niet uitblijven. Paul Mattens is een van de initiatiefnemers van de Vedettevaardersdag die 27 augustus jongstleden was. Hij vaart zelf sinds vijf jaar in een Vedette 880 die volledig ge-refit is en wilde graag in contact komen met andere Vedettevaarders. De vorige bijeenkomst dateerde uit 2013.

Met hulp van Hans van Veen kwam Paul in contact met de eerdere organisatoren. En zo werd de Vedettevaardersdag weer een groot succes, mede dankzij het weer. Veertig Vedette schepen maakten in colonne een vaartocht van Aalsmeer naar eilandengroep De Hemmen op het Braassemermeer. Er is gebarbecued en er zijn volop ervaringen uitgewisseld. Ook aanstaande Vedettevaarders, met een boot in aanbouw, konden deze dag aansluiten en meevaren met aanwezige boten. 

Facebookgroep

Rob Polman heeft een Vedette 11.30 salon Comfort Line in aanbouw, maar kon helaas niet bij de Vedettevaardersdag aanwezig zijn. Om in contact te komen met andere (aanstaande) Vedettevaarders heeft hij afgelopen voorjaar de Member of Vedette Facebookgroep opgericht. In de groep worden niet alleen ervaringen gedeeld over het varen met een Vedette, maar ook over de boten die nog in aanbouw zijn. De groep heeft inmiddels al 150 leden, waaronder ook medewerkers van de Vedettewerf. Vragen in de Facebookgroep worden snel beantwoord, zeker ook in geval van lopende bouwprocessen. Dichter bij de klant kan bijna niet.

Rob en Paul hebben beiden animo om, in samenwerking met de werf, meer energie te steken in de groep van Vedettevaarders. Op een realistische manier, iedereen heeft het druk zat, maar wel om het collectieve Vedette-gevoel te laten groeien. Alle (aanstaande) Vedettevaarders worden uitgenodigd om alvast aan te sluiten bij de Facebookgroep, dan is het nog makkelijker om elkaar te vinden. Facebook: Member of Vedette.

1. In colonne naar het Braassemermeer. 2. De eerstgebouwde Vedette 820. 3. De Vedette Navigator 35.

Hans van Veen

Wie Vedette Jachtbouw zegt, zegt Hans van Veen, drijvende kracht achter de werf die in 2001 is opgericht en sinds 2012 in Ter Aar is gehuisvest. Van Veen is opgegroeid in een familie die altijd actief is geweest in de wereld van schepen, duiken, berging en visserij. Met zijn passie voor techniek heeft hij de basis gelegd voor de no-nonsense aanpak binnen Vedette Jachtbouw: hoge kwaliteit tegen een realistische prijs en altijd volledig afgestemd op de wensen van de klant. Er varen niet twee dezelfde Vedettes rond. De eerste Vedette 820 was een primeur bij de Hiswa te Water in IJmuiden in 2002.

Een kleine stalen motorboot met het uiterlijk van een werkscheepje, zoals werd verwoord in de test in Motorboot van december 2002. “De boot viel in het niet tussen de grote en glimmende superjachten, die de beurs domineerden. Maar de liefhebber van stalen motorboten ontging hij allerminst.” De nostalgisch ogende Vedette 820 zat vol praktische vondsten. De rvs zwemtrap zat slechts met stalen pennen vast zodat deze er in de winter afgehaald kon worden voor onderhoud. De stahoogte binnen was standaard 1,97 meter en voor lange klanten kon de vloer nog 7 cm worden verlaagd. En het water voor de assmering werd vanaf de warmtewisselaar naar de schroefaskoker geleid. Dat gaf diverse voordelen. Zo was er bijvoorbeeld altijd voldoende water voor de smering beschikbaar. Het idee was afgekeken van de binnenvaart. 

Navigator

Twintig jaar later zijn vele modellen aan de Vedettevloot toegevoegd. Speciaal is de Vedette Navigator 35 die in 2020 is uitgeroepen tot European Powerboat of the Year. Met de Navigator bracht Vedette voor het eerst een lijn van zeewaardige jachten op de markt. De Navigator 35 heeft net als de eerste Vedette 820 een stoer uiterlijk, hoewel nu uitgevoerd met een moderne stijlsteven, rechte voorramen in het stuurhuis en een overstekende pet erboven. Ook in de Navigator 35 zijn verrassende, slimme oplossingen verwerkt. Bijvoorbeeld de dieseltank achterin de motorruimte, die met thermisch isolatiemateriaal is bekleed om condensvorming door warmteontwikkeling in de tank te voorkomen. Zie ook het testverslag in Motorboot van november 2019. De meest recente introductie van de Vedette salon Comfort Line en de modificatie van het onderwaterschip van de cabin Comfort Line modellen laat zien dat Vedette Jachtbouw nog lang niet is uitontwikkeld.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar