Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Staverse Kotterclub

Staverse Kotterclub
Gepubliceerd op 28 juni 2024

Hetzelfde slag volk

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze keer de liefde van de Staverse Kotterclub voor haar oude, zeewaardige schepen.

Door Jolanda Teering

Opgegroeid in een familie van scheepsbouwers kocht Auke van der Werff ruim honderd jaar geleden een oude scheepswerf op in Stavoren. Hij startte met de bouw van stalen zeilschepen, zeeschouwen die werden gebruikt door vissers. Scheepswerf Volharding was geboren. In de loop van de jaren werden de schepen vaker voorzien van steeds grotere motoren en de zeilen werden vervangen door een steunzeil. Anton van der Werff, zoon van Auke, vertelt hierover op de website van de Staverse Kotterclub: “Door met de platte kop tegen de wind in te stampen, voeren de schouwen lek. De kachel kwam gewoon van de vloer.” De vraag om een schouw met een scherpe kop groeide en niet veel later ook de vraag naar een schip dat voor het plezier kon worden gebruikt.

“Meteen twee verkocht!”

De eerste Staverse Kotter werd tentoongesteld op botenbeurzen. Anton: “Daar stonden wij dan in 1969 op de Recreana met een zware motorkruiser, degelijk met spanten gebouwd, met een prijs waarmee we nooit konden concurreren met de andere motorkruisertjes. Toch hebben we er op die beurs meteen twee verkocht!” In de jaren erna groeide de vraag naar een kotter mét zeilplan. Om de zeileigenschappen van het schip te verbeteren werden de kimkielen verlengd en de kiel verdiept. Jaap Dee, oud-voorzitter van de Staverse Kotterclub, vertelt over het stuurgedrag van zíjn ST38: “Toen ik het schip kocht, liet het stuurgedrag te wensen over. We hebben de stuurpomp vervangen – wat het probleem niet oploste – en andere oorzaken bekeken. De oplossing bleek om de kiel van het voorschip met 50 cm te verdiepen. Nu vaart de ST38 als een speer!”

Staverse Kotterclub
Staverse Kotterclub
Staverse Kotterclub

1 De Staverse Kotterclub bij de Botterwerf in Huizen. 2 De ST38 loopt als een speer. 3 De SK 1200 Sturiër uit de Motorboottest in 1995.

Sturiër-lijn

In 1994 liep de laatste Staverse Kotter, met bouwnummer 120, van stapel. Een jaar later lanceerde de werf de nieuwe, moderne Sturiër-lijn, gebaseerd op het originele lijnenplan van de Staverse Kotter. Motorboot testte de Staverse Kotter 1200 Sturiër in mei 1995 en concludeerde dat ook dit een schip was om lange tochten mee te maken, weer of geen weer. In hetzelfde jaar nam Auke van der Werff, zoon van Anton, Scheepswerf Volharding over. Hij heeft zich toegelegd op de verdere ontwikkeling van de Sturiër en de meer recente Dutchman Range.

Staverse Kotterclub

Eind jaren 90 namen enkele eigenaren van een Staverse Kotter het initiatief om meer kotters bij elkaar te brengen. Via de werf Volharding werden contactgegevens verzameld van andere eigenaren. Jaap Dee vertelt: “De opkomst was enorm! De Staverse Kotterclub is opgericht in maart 1998. Direct erna werd ook het clubblad gelanceerd, toen nog een verzameling A4’tjes in zwart-wit. Om het beheer van het geld en de verantwoordelijkheden binnen de club beter te regelen zijn we op 11 oktober 2007 officieel een vereniging geworden.” Op dit moment telt de club ruim vijftig leden. Alle schepen die bij de werf Volharding zijn gebouwd op basis van het lijnenplan van de Staverse Kotter, mogen lid worden van de vereniging, dus ook de eerste Sturiërs 1040 en 1200. Jaap: “We zijn hetzelfde slag volk, no-nonsense, we houden van onze oude boten. De schepen vragen veel onderhoud, bijvoorbeeld aan de motor en de tuigage. Dat doen we allemaal graag zelf, ook om het een beetje betaalbaar te houden, en dus wisselen we bij de club veel kennis en ervaringen uit over het varen met en het onderhouden van de Staverse Kotter of Sturiër.”

”We zijn een hechte groep”

Huidig voorzitter van de club, Gerrit van Empel, vertelt enthousiast over de activiteiten van de club. “We komen twee keer per jaar bij elkaar, in het voorjaar en het najaar. We combineren dan altijd een verenigingsvergadering met een activiteit. Afgelopen voorjaar bezochten we de zeesluizen bij IJmuiden. Eerder hebben we bijvoorbeeld informatiebijeenkomsten of technische dagen georganiseerd met experts over motoren, verfsystemen of geluidsisolatie en cursussen over wadvaren en weersvoorspellingen doen. Bij de najaarsbijeenkomst kunnen mensen ook met een boot komen.” Om de vijf jaar viert de club haar lustrum, dan komen leden een weekend lang met hun boten bijeen in een haven, wordt er samen gegeten en vinden activiteiten plaats. “We zijn een hechte groep. Ook als we tijdens het varen onderweg in een haven een andere kotter zien liggen gaan we even bij elkaar langs om kennis te maken of, wanneer we elkaar al kennen, bij te praten over onze boten, vaartochten en families. We kijken dan ook graag bij elkaar aan boord hoe problemen zijn aangepakt.” 
www.staversekotterclub.nl

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar