Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Linssen Owners Group

Linssen Owners Group
Gepubliceerd op 2 oktober 2023

Ondernemend clubje

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand de Linssen Owners Group die blakend van energie haar derde lustrum tegemoet treedt.

Door Jolanda Teering

Toen wijlen Jac. Linssen sr. in 1949 het bescheiden timmer- en scheepsreparatiebedrijf St. Jozef startte, kon hij niets vermoeden van de imposante Linssen-werf ruim 75 jaar later. Op de website van Linssen Yachts vertelt Jac. Linssen sr. over de beginjaren van het bedrijf en hoe hij als jonge vakman teakhouten stuurhutten bouwde. Van het resthout ontwierp hij stuurwielen met gepatenteerde gietijzeren naaf. In 1957 startte hij met de bouw van de eerste motorjachten en al snel realiseerde hij een scheepsreparatiebedrijf in de industriehaven van Maasbracht: “Ik was de eerste die hier een fabriek opende, ik was altijd eropuit vooruit te lopen.” Het werd een terugkerend verhaal in de ontwikkeling van Linssen Yachts, die in de loop van de jaren de seriebouw van luxe stalen motorjachten tussen 9 en 16 meter heeft weten te perfectioneren. Beproefde technieken worden gecombineerd met innovaties waarbij  duurzaamheid nog altijd hoog in het vaandel staat. 

Boottesten

Ruim 25 jaar geleden testte Motorboot de Dutch Sturdy 260, in het testverslag (Motorboot 1-1997) is te lezen: “Linssen Yachts heeft een welhaast industriële productiemethode ontwikkeld. Het is een werkwijze die leidt tot grote nauwkeurigheid bij het vervaardigen van de onderdelen. Zo kunnen het interieur en het casco van de boot tegelijkertijd worden gemaakt.” De Sturdy 260 is met zijn 8 meter een relatief kleine boot, die opvalt door zijn ruimte en volledigheid. Standaard levert de werf verschillende extra’s zoals een middenbolder, dubbelpolige elektrische installatie en een extra gladde afwerklaag in de motorkamer.

De Linssen 55 SL AC Variotop is een van de jongste aanwinsten van de werf uit Maasbracht. De kenmerkende Linssen-aanpak en voortdurende drang naar innovatie spreken uit het testverslag (Motorboot 5-2023): “Omdat de Limburgse werf zijn boten seriematig bouwt met een hoge mate van standaardisatie zitten de verbeteringen in details en zijn die niet specifiek voor een bepaald model.” De 55 SL AC is ondermeer uitgevoerd met de doorontwikkelde elektrische Variotop cabrioletkap en, voor het eerst, een afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Linssen Owners Group

Linssen Owners Group
Linssen Owners Group
Linssen Owners Group

1 Het LOG in de Prinsentuin in Leeuwarden in het voorjaar van 2023. 2 De relatief kleine maar opmerkelijk ruime Dutch Sturdy 260. 3 Ook in de nieuwe Linssen 55 SL AC  zijn weer noviteiten verwerkt.

Linssen Owners Group

Begin 2009 is de Linssen Owners Group (in de ‘volksmond’ het LOG) opgericht. Onlangs is een geheel nieuw bestuur aangetreden. Eelco Foekema, voorzitter: “Door omstandigheden viel het vorige bestuur uit elkaar en als leden stelden we onszelf de vraag: wat gaan we doen? Nou ja, er was eigenlijk maar één antwoord: we gaan door! We hebben zo’n mooie club mensen bij elkaar, allemaal Linssenvaarders. We zijn door de jaren heen een echte vriendengroep geworden en hebben veel samen gevaren en ervaringen uitgewisseld. Dat willen we graag samen blijven doen!” Het LOG organiseert jaarlijks een voorjaarstocht en een najaarstocht. Deze worden voorbereid door de leden zelf, iedere keer in een ander deel van Nederland en soms de grens over naar een van onze buurlanden. Vaak worden de tochten gecombineerd met een evenement of een activiteit op de route. “De najaarstocht van dit jaar startte bijvoorbeeld vanuit Gouda, waar een bezoek is gebracht aan de laatste Goudse kaasmarkt van deze zomer én de kaasfabriek van een van onze leden. Vervolgens hebben we in Rotterdam de Havendagen en het Shantyfestival bezocht. We zijn een actieve en gezellige club mensen, veel ex-ondernemers die hun zaak hebben verkocht of overgedragen. Nu hebben we tijd om te varen en daar genieten we enorm van.”

Over de grens

De lijnen met de familie Linssen, de werf en Alexander Jonkers, Linssen-dealer, zijn kort. Jaarlijks na de najaarsshow bij Linssen Yachts in Maasbracht organiseert de werf een ontmoeting voor alle Linssen-eigenarenclubs uit Nederland/België, Duitsland, Engeland, Zwitserland en Finland. Eelco: “De opkomst is altijd verrassend goed. Vaak zien we dan goede bekenden omdat de Duitsers, Belgen en Zwitsers ook veel in Nederland varen.” In samenwerking met de werf en Jonkers organiseert het LOG regelmatig een techniekdag voor haar leden zoals recent over de Raymarine Axiom multifunctionele displays en in de pijplijn zit een dag over eerste hulp bij storingen aan boord. Het LOG is aan het bekijken hoe ze hun eigen ervaringen in het gebruik van de Linssen jachten meer gestructureerd kunnen delen met de werf, bijvoorbeeld in de vorm van een klankbordgroep voor nog meer slimme innovaties aan boord.

www.linssen-owners.nl

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar