Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Fairline Facebookgroep

Fairline Facebookgroep
Gepubliceerd op 25 juli 2022
Informeel en bij de tijd

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand maken we kennis met de jonge, bruisende Fairline Facebookgroep.

Door Jolanda Schneider

Nadat ze een paar maanden eerder zelf een Fairline Targa 43 hadden aangeschaft startten Linda-Karen Wulffraat en haar vriend Jeffrey van Oosten in de winter van 2020 de Fairline Facebookgroep voor Nederland en België. Om in contact te komen met andere enthousiaste Fairlinebezitters. Linda-Karen: “Inmiddels heeft de groep meer dan 200 leden. De enige voorwaarde die we hebben is dat je in het bezit moet zijn van een Fairline, jong of oud, alles is goed. Daar controleren wij ook op als beheerders van de groep.

In Nederland en België varen ongeveer 400 Fairlines rond en we zouden alle eigenaren hiervan heel graag welkom heten bij onze Faceboekgroep. We hebben bewust een besloten groep om de privacy van mensen te borgen en om te voorkomen dat je tijdlijn vol met spam komt.” Op de vraag of je bij de groep mag aansluiten als je geen Facebook hebt reageert Linda-Karen: “Jazeker! Maar je mist dan wel al het leuke wat op Facebook gedeeld wordt. Natuurlijk ben je wel welkom bij een live ontmoeting.”

Informeel netwerk

De Facebookgroep is een informeel netwerk, dat is anders dan andere merkenclubs. Jeffrey: “Voor nu werkt het goed om een informele groep te hebben. De groep wil ook geen vereniging worden met alle formaliteiten die erbij horen. We bestaan nog maar net en we zien dat er echt veel initiatieven vanuit de groep zelf komen. In de online community wordt natuurlijk veel uitgewisseld over techniek en algemene dingen die met varen te maken hebben. Daarnaast houden leden van de Facebookgroep onderling ontmoetingen, die worden niet centraal georganiseerd. We faciliteren wel waar mogelijk, maar meedoen is voor ieders eigen verantwoordelijkheid.

” De eerste twee ontmoetingen van Fairlinebezitters hebben afgelopen voorjaar plaatsgevonden in Harderwijk en in Hellevoetsluis. Die stonden vooral in het teken van elkaar leren kennen, samen eten en drinken en elkaars boten bekijken. Als de omstandigheden het toelaten dan wordt komende winter op initiatief van Alexander Jonkers van Jonkers Yachts, de officiële Fairline dealer voor de Benelux, voor de Fairline Facebookgroep een bezoek georganiseerd aan de werf van Fairline in Engeland. Facebook: Fairline Owners Nederland en België.

Fairline Facebookgroep

1. De Fairlines in de haven van Cape Helius in Hellevoetsluis. 2. De Targa 28. 3. De Targa 43 Open.

Historie van Fairline

In 1963 kocht Jack Newington een oude grindgroeve aan de oever van de rivier Nene. Hier creëerde hij de ba is voor de Oundle Marina waar in 1967 de eerste Fairline 19 van de band rolde. In 1970 nam zoon Sam Newington het roer over van zijn vader. Hij heeft Fairline Boats gemaakt tot een toonaangevende jachtenbouwer in de wereld. Met zijn achtergrond als gevechtspiloot bij de Royal Air Force heeft hij naam gegeven aan de grote Fairline modellen Targa, Squadron en Phantom.

De Targa is zonder meer het populairste model Fairline in Nederland en België. In 1985 pionierde Fairline met de eerste Targa 33 in de nieuwe wereld van de sportkruisers, een
kruising tussen een snelle motorboot en een luxe sportjacht. Al snel volgde de Targa 28 die in mei 1986 werd getest door Motorboot: “Een sportboot met fraaie prestaties, heel wat comfort en bovenal gehoorzaam aan de schipper.” De 33 was, zoals alle Fairlines van die generatie, ontworpen door Olesinski. Met haar diepe V-romp kon ze snel planeren. Vanuit de open kuip stapte je via de kunststof schuifdeur (een “mooi staaltje vakmanschap”) naar de ruime kajuit met praktisch en aantrekkelijk interieur.

Targa 43 Open

Het proefschip uit 1986 was uitgerust met twee Volvo Pentadieselmotoren van 150 pk en haalde een topsnelheid van 32 knopen. De sportkruiser bleek een blijvertje en uitermate geschikt om heel comfortabel en snel op de Noord Europese wateren te varen. De jongste Targatest in Motorboot is die van de 43 Open in januari 2019: “Deze kenmerkt zich door strakke, sportieve lijnen en het interieur ademt een serene, luxe sfeer.” De Targa 43 Open, die inmiddels Targa 45 Open is gaan heten, is ontworpen door Alberto Mancini en op dit moment het kleinste model uit de Targaserie.

Nog steeds verschaft een plexiglas schuifdeur gang vanuit de cockpit naar de lager gelegen kajuit. De Targa 43/45 Open wordt aangedreven door twee Volvo IPS-600 dieselmotoren en behaalt een topsnelheid van eveneens 32 knopen. In maart 2023 wordt de nieuwe Targa 38 Open op de markt verwacht.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar