Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Ellingclub

Ellingclub
Gepubliceerd op 26 augustus 2022
Voor avonturiers

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand maken we kennis met de internationale Ellingclub, die Nederland als thuisbasis heeft.

Door Jolanda Schneider

“Officieel heten we International Elling Association & Network maar we noemen ons gewoon de Ellingclub”, trapt Diederik Glasz namens de club af. “We zijn allemaal eigenaar van een Elling, maar bovenal zijn we avontuurlijke mensen, onafhankelijk, een tikje eigenwijs en we maken graag verre reizen over water. Op dit moment maken enkele van onze leden een tocht naar Denemarken en Zweden. Anderen gaan naar de Canarische Eilanden. Al wat langer geleden staken drie Elling E4-vaarders zelfs de oceaan over van Santa Cruz de La Palma naar Sint-Maarten. Dat verhaal heeft ook in Motorboot (april 2009, red.) gestaan.

” De thuisbasis van de club is Nederland, hier vinden alle activiteiten plaats. Maar de Ellingclub is internationaal samengesteld. Als je met je Elling in Nederland ligt of hier makkelijk kan komen, dan ben je van harte uitgenodigd om lid te worden en mee te doen. “Zo is onlangs een Australisch echtpaar lid geworden. Hun Elling is net nieuw opgeleverd en ze gaan de eerste jaren in en rond Nederland varen voor ze de boot naar Australië brengen. Via de werf zijn ze in contact met ons gekomen. Heel leuk dat ze een paar jaar aansluiten!” Elling eigenaren krijgen, wanneer hun schip wordt opgeleverd, van de werf een wit Elling-vlaggetje. Leden van de Ellingclub beschikken juist over een blauw exemplaar dat als geus en met trots voorop het schip wordt gevoerd.

Informatie delen

Vanuit de club worden twee ontmoetingen per jaar georganiseerd. Een keer in het zomerseizoen met zoveel mogelijk schepen, elkaar ontmoeten en samen een stad bekijken. En een keer in het winterseizoen, dan wordt vaak een gastspreker uitgenodigd met een interessant of inspirerend verhaal. Diederik: “Een van onze gasten was Henk de Velde, hij heeft ons verteld over zijn solo-zeiltochten over zee en zijn overstap naar een motorboot. Veel van onze leden zijn oud-zeilers, het verhaal van Henk sprak dus zeer tot de verbeelding.” Informatie over de club, techniek en varen en de reisverhalen worden gedeeld via Dropbox. 

De Ellingclub heeft net haar 20-jarig bestaan gevierd en komend najaar is extra feestelijk omdat het merk Elling dan 25 jaar bestaat. Er komt een jubileumboek uit waarin ook een reportage van de laatste ontmoeting van de Ellingclub afgelopen voorjaar in de Veerhaven in Rotterdam is opgenomen. En ter ere van de beide jubilea hebben Elling-eigenaren allemaal een puzzel van 1.000 stukjes ontvangen met daarop uiteraard de afbeelding van een Elling. www.ellingclub.com 

Zilveren jubileum

Elling viert dit jaar haar zilveren jubileum. De eerste Elling E3 werd in december 1997 gepresenteerd door Neptune Marine. “Elling is het concept voor een serie motorboten, waarin veel van de techniek die de laatste jaren is ontwikkeld wordt toegepast en waarin tal van vondsten zijn verwerkt om het de watersporter van de 21e eeuw naar de zin te maken”, zo werd Elling geïntroduceerd in Motorboot van februari 1997. Een team van deskundigen was aan het werk gezet om een betaalbare boot te ontwikkelen op het kwaliteitsniveau van een superjacht. Zeewaardig, onzinkbaar, vrij van onderhoud en zuinig met brandstof. En zo is Elling een combinatie geworden van een explorer, een trawler en luxe jacht ineen om de wereld te kunnen ontdekken.

Na de E3 werd in 2004 de populaire Elling E4 geïntroduceerd. Van dit model zijn de meeste exemplaren verkocht. In 2016 rolde de eerste Elling E6 van de band van Elling Yachting, inmiddels zelfstandig geworden. Met haar bijna 20 meter lengte is de E6 een serieuze maat groter dan de twee eerste modellen. Dat geeft meer binnenruimte en een groter bereik. “Geen showboot, maar juist een comfortabel motorjacht voor wie graag verre reizen maakt en het avontuur tegemoet treedt,” zo was de conclusie bij de test van de E6 in Motorboot van april 2016. 

Ellingclub

1. Met de Ellingclub over het IJ in Amsterdam. 2. De kantelproef van de E4 wordt met gemak succesvol uitgevoerd. 3. De E6 is heel geschikt voor comfortabele verre reizen.

CE-A certificering

Alle Elling-modellen bezitten een CE categorie A certificering en zijn dus geschikt om de zwaarste omstandigheden buitengaats te doorstaan. De schepen zijn zelfrichtend, zoals beoogd was bij aanvang. Het ultieme bewijs was de succesvolle kantelproef in 2014, normaliter alleen uitgevoerd bij reddingsboten. Ellings zijn daarnaast goed geïsoleerd, hebben overal dubbele beglazing en zowel centrale verwarming als een airco aan boord. Daarmee trotseren ze ook alle mogelijke weersomstandigheden op de wereld comfortabel. Alle modellen zijn standaard uitgevoerd met een enkele motor, maar hebben de optie van een reservemotor voor extra zekerheid op groot water. De E3 en E4 hebben een doorvaarthoogte van onder de 3,50 meter en steken 1,20 meter. Daarmee zijn deze modellen geschikt om ook op kleine binnenwateren en bijvoorbeeld in Frankrijk te varen. We kunnen vaststellen dat Elling het een heel brede groep watersporters inmiddels naar de zin maakt!

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 58,- per jaar