Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Cruiservaarders

Gepubliceerd op 29 september 2022
Club voor jong en oud

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand maken we kennis met de Cruiservaarders, die samen het sloepgevoel delen.

Door Jolanda Schneider

De Cruiservaarders zijn in 2007 opgericht door drie eigenaren van een eerste generatie Intercruiser 29. In samenwerking met Interboat zijn alle bekende eigenaren van een Intercruiser aangeschreven en gevraagd om lid te worden van de club. Al snel volgden 28 aanmeldingen en de Cruiservaarders werd een feit. Dit jaar wordt het 15-jarig lustrumfeest gevierd. De club telt inmiddels 68 leden, waarvan er vier de volledige periode lid zijn geweest. En alle modellen Intercruiser (de 27, 28, 29, 31, 32 en 34) en de Intender 950, die ook een kajuit heeft, zijn vertegenwoordigd. In de afgelopen jaren hebben juist ook veel jongeren zich aangemeld. Voorzitter Frank Bleecke vertelt enthousiast: “De samenstelling van onze club is levensloopbestendig, net als de Intercruiser.

Jongeren starten in een kleinere boot en groeien soms door naar een grotere. En ook als je ouder wordt vaar je nog steeds heerlijk in je Intercruiser. Cruiservaarders delen het sloepgevoel met elkaar, samen in de kuip, dicht op het water. De beleving van het water trekt alle generaties aan. Die variëteit vind je dus binnen onze club.” Frank vervolgt met een uitnodiging: “Alle eigenaren van een Intercruiser of een Intender 950 zijn zeer welkom om lid te worden van de Cruiservaarders zodat we ook in de toekomst een sterke club kunnen blijven.” 

Activiteiten

Net als bij andere merkenclubs worden binnen de Cruiservaarders activiteiten georganiseerd. Naast de ledenvergadering en een nieuwjaarsborrel zijn er twee grote vaartochten per jaar die echt in het teken staan van varen en elkaar ontmoeten. Er is jaarlijks een maritiem weekend dat vooral draait om het uitwisselen van kennis en ervaring. En er is een winteractiviteit om de periode van niet-varen te overbruggen. Informatie over de club, over varen en techniek wordt uitgewisseld via de website en in nieuwsbrieven. Leden onderling delen kennis en ervaringen in de besloten Facebookgroep voor Cruiservaarders.

“Een heel succesvol initiatief vanuit onze club is de technische commissie die ondersteunt bij technische vragen,” vult Frank aan. “Deze commissie houdt ook alle feedback over de verschillende Intercruisers bij en legt dat terug bij de werf. Met onze input is bijvoorbeeld het deurtje in de spiegel van de Intercruiser 29 bij de tweede generatie van dit schip omgedraaid. Deze valt nu naar binnen waardoor er meer ruimte is op het zwemplateau. En bij de derde generatie van de 29 is het zwemplateau 30 cm verlengd zodat je makkelijker op en af kunt stappen. Het is mooi dat we als ervaringsdeskundigen zo bijdragen aan de doorontwikkeling van de boot waar we graag mee varen!”  www.cruiservaarders.nl 

1. De Cruiservaarders bijeen in de haven van Zwolle. 2. De Intercruiser 29 zoals getest in 2006. 3. De Intercruiser 29 anno nu op doorreis in Friesland.

Interboat

Interboat is een echt familiebedrijf en kent een lange geschiedenis in de bouw van sloepen, cruisers en tenders. Het bedrijf beschouwt haar trouwe klantenkring als familieleden en biedt hen alle diensten, van onderhoud tot winterstalling, om heerlijk te genieten op het water. Met de Intercruiser heeft de werf in Zwartsluis in 2004 een heel populaire boot voor op de Nederlandse wateren opgeleverd: een cross-over tussen een sloep en een cruiser. De werf is erin geslaagd om de ideale mix van beide schepen te creëren. De Intercruiser 29 is hier het perfecte toonbeeld van, zoals ook wordt opgemerkt in de test in Motorboot van maart 2006: “Het is een opvallende boot, die wat gebruiksmogelijkheden betreft het midden houdt tussen een snelvarende kruiser en een sloep.

Je stuurt en verblijft in de open kuip en je kunt overnachten in een royale kajuit.” De Intercruiser 29 was ten tijde van de test al leverbaar in verschillende uitvoeringen al naar gelang de gebruiker langzaam of juist sneller wilde varen. Het testschip was uitgevoerd met een zwaardere motor: een Volvo Penta motor met 310 pk vermogen. Tijdens de testvaart werd uiteraard eerst langzaam gevaren waarbij de Intercruiser 29 het gevoel van een waterverplaatser gaf: “De bewegingen zijn soepel, de boot maakt weinig golven en het motorgeluid blijft onder de 70 decibels.” Vervolgens werd de snelheid opgevoerd tot het maximale van 29 knopen. “Dit is sensationeel varen. Je verwacht dat niet van deze boot met zijn uiterlijk van degelijk en rustig toerschip.”  

Intercruiser 29 vs nu

Zetten we de Intercruiser 29 uit 2006 naast een exemplaar dat nu leverbaar is dan valt op dat het schip aan de buitenkant hetzelfde sportief-klassieke uiterlijk heeft gehouden. Er is nog steeds keuze in motoren, echter de zwaarste motor die nu kan worden geleverd heeft een vermogen van 230 pk en biedt een maximum snelheid van 29 knopen. Het interieur is lichter en in de afwerking moderner geworden, maar kent nog ongeveer dezelfde indeling. Evenals als de kuip, nog steeds geschikt voor tien personen, zodat heerlijke dagtochten gemaakt kunnen worden met familie of vrienden precies waar de boot voor bedoeld is.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar