Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

BeGe-vaarders

BeGe-vaarders
Gepubliceerd op 25 november 2022

De gezelligste botenclub

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken kennen dan ook hun eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. Deze maand maken we kennis met de BeGe-vaarders, die in 2023 hun vierde lustrum vieren.

Door Jolanda Schneider

Bij de test van de BeGe 900 typeerde Wijbe Geertsma de BeGe-vaarders, toen nog geen vereniging, als ‘familie’. En zo kenmerken de BeGe-vaarders zich vandaag de dag nog steeds. Voorzitter Eric van den Hurk vertelt er enthousiast over. “De vereniging is in 2003 ontstaan bij de presentatie van honderdste BeGe. Alle BeGe-eigenaren waren hierbij uitgenodigd. Ik was daar ook bij als de trotse eerste bezitter van de allereerste BeGe 750 uit 1984! Gaandeweg de dag groeide steeds meer het gevoel om met deze gezellige groep een merkenclub op te richten. Er meldden zich spontaan zeven mensen aan voor het bestuur. In de jaren erna groeide de vereniging snel.” 

De BeGe-vaarders organiseren twee grote activiteiten per jaar. Eric licht toe: “Het BeGe-weekend in mei wordt voorbereid door de feestcommissie. We komen dan samen met onze boten in een haven en maken het gezellig op de steiger. Eten, drinken, ontmoeten en quizzen doen we in een eigen tent met verwarming. Overdag vindt vaak een excursie plaats. Bij de openingsavond van het BeGe-weekend wordt ook het clublied gezongen, dat vertelt het BeGe-verhaal op de melodie van ‘Daar in het kleine café aan de haven’. Het clublied is ooit spontaan ontstaan en een blijvertje gebleken.

In het najaar is de Algemene Ledenvergadering. Deze dag staat in het teken van uitwisseling van kennis en wordt voorbereid door onze technische commissie, die ook altijd klaar staat om vragen van leden te beantwoorden. Vaak wordt een gastspreker uitgenodigd of een presentatie georganiseerd over onderwerpen zoals AIS, radarreflectie, navigatie, elektriciteit aan boord en varen naar het buitenland.” 

Website

De BeGe-vaarders hebben een zeer informatieve website met uitgebreide reisverslagen, technische informatie en verenigingszaken. Vier keer per jaar verschijnt een nieuwsbrief met nieuwe verhalen en actuele onderwerpen. In 2023 bestaan de BeGe-vaarders 20 jaar en dat vieren ze, met een financiële bijdrage vanuit de vereniging, in Eastermar in het BeGe-weekend. “Het belooft weer een speciaal weekend te worden.” Eric verheugt zich er al op. “Het zou heel fijn zijn als we nog meer BeGe-eigenaren weten te bereiken en enthousiast kunnen maken voor de club. De laatste jaren zijn verschillende oudere leden weggevallen en we zijn dus echt op zoek naar nieuwe mensen en frisse ideeën. Nieuwe leden zijn dus heel welkom in mei!” Klik hier voor meer informatie.

BeGe-vaarders

1. Elkaar ontmoeten op de steiger. 2. De BeGe 900, betaalbaar en compleet. 3. De Tigo 1350, een comfortabel familieschip.

Geschiedenis van de BeGe

De eerste BeGe 750 werd gebouwd in 1983 in de loods van Bootcentrum Geertsma, destijds nog in Leeuwarden. Het was een stalen boot van 7,50 meter en telde tot 6 slaapplaatsen. Deze ‘sportieve kruiser voor het hele gezin’ werd in 1984 op de Recreana gepresenteerd aan het publiek. De daaropvolgende BeGe boten werden steeds iets langer. Na de BeGe 800 en 850 kwam de BeGe 900 waar Motorboot in het augustusnummer van 1998 een test over publiceerde. De boot werd gebouwd door Wijbe Geertsma zelf, de ‘directeur met één man personeel, die niet bang is zijn handen uit zijn mouwen te steken.’ De bouwtijd bedroeg zeven weken en alleen het schilderwerk werd uitbesteed. De productie bij Bootcentrum Geertsma, inmiddels gevestigd in Grou, lag op dat moment op tien boten per jaar.

De BeGe 900 was betaalbaar en compleet. De stalen knikspant romp kende zo weinig mogelijk uitstekende delen om het onderhoud eenvoudig te houden. De inrichting van de salon en de hutten was afhankelijk van de wensen van de klant. De ‘eenvoudige en eerlijke boot’ was standaard al zeer compleet uitgevoerd, inclusief onder andere een boegschroef, rvs reling en verwarming. 

De Tigo

In 2004 overleed Wijbe Geertsma. Een  jaar later is de werf overgenomen door Govert Parmentier (die al jaren bij Geertsma werkte) en zijn vrouw Tineke. Er werden nieuwe BeGe-modellen geïntroduceerd die stuk voor stuk iets groter, moderner en luxer waren uitgevoerd. De jongste serie in het programma is de Tigo, vooralsnog beschikbaar als 1050, 1200 en 1350. In de Motorboot van juli 2019 is de test van de eerste custom built Tigo 1350 terug te lezen: “De stalen waterverplaatsers zijn goed herkenbaar aan de ronde vormen van onder andere de spiegel, het doorlopende dak en de grote rompramen.” De Tigo 1350 blijkt een praktisch en comfortabel familieschip met, nog steeds naar wens van de klant, diverse mogelijkheden voor wat betreft de indeling, voorzieningen en styling.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar