Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Watermerk

Aquanaut VaarVrienden

Gepubliceerd op 27 mei 2022

Één grote familie

Varen in een boot van hetzelfde merk of van dezelfde werf schept een band. Veel bootmerken hebben dan ook een eigen vereniging van eigenaren. In de rubriek Watermerk brengen we deze merkenclubs onder de aandacht. In deze aflevering: de Aquanaut VaarVrienden.

Door Laurens van Zijp

Eigenaren hebben zich verenigd in de Aquanaut VaarVrienden (AVV). Een jonge vereniging, die in 2008 is opgericht. Met als doel de contacten tussen Aquanautvaarders te bevorderen. Varen in een Aquanaut schept een band. Die wil de AVV versterken door het enthousiasme over het varen met een Aquanautjacht met elkaar te delen. Het uitwisselen van ervaringen en het deelnemen aan gezamenlijke activiteiten kan hieraan bijdragen. Zo is er jaarlijks een meerdaagse toertocht met mooie routes, goede restaurants en verscheidene activiteiten.

Daarnaast is er een Techniekdag, inclusief afsluitend diner. En op de tweede zaterdag van november is de jaarvergadering. “We vormen één grote familie”, zegt secretaris Prisca van de Kuil-van Diggelen. “Een informele sfeer zonder al te veel verplichtingen is een belangrijk kenmerk van de vereniging.” Ze schat het ledental op ongeveer 90, verdeeld over 45 schepen. De Drifter en de Privilege zijn als model het meest vertegenwoordigd. De AVV heeft vriendschappelijke banden met de werf, maar is wel een onafhankelijke vereniging. www.aquanaut-vaarvrienden.nl 

Historie van Aquanaut VaarVrienden

De broers Johan en Wim Bakker begonnen in 1960 een eigen bedrijf in Sneek en legden zich toe op het intimmeren van boten. Na verloop van tijd besloten ze een eigen model uit te brengen. De gebroeders kochten bij Dick Boon een ontwerp van de Aquanaut 750, een stalen knikspant. Het werd een succes, er werden er meer dan driehonderd van gebouwd. De modellenreeks werd uitgebreid met grotere exemplaren, zoals de 830 en de 900 met achterkajuit. Bakker Jachtbouw ging Aquanaut Yachting Holland heten.

Eind jaren zeventig verhuisde het bedrijf naar een veel groter terrein aan de Selfhelpweg in Sneek. Daar kon op grotere schaal de staalbouw plaatsvinden; van casco tot afbouw, het gebeurde allemaal in eigen huis. De modellen evolueerden, met als constante factor: steeds een beetje groter en luxer. Op een gegeven moment werden de achterkajuit over de volle breedte en een buitenstuurstand populair. De Aquanaut 1000 AK bijvoorbeeld werd eveneens een bestseller. Het voert binnen dit bestek te ver om álle modellen te duiden. Daarom slechts een greep.

Keuze genoeg

In de jaren negentig en begin deze eeuw bleken de Drifter modellen succesvol. Het ontwerp was opnieuw een samenwerking met Dick Boon/Vripack. De werf zette een complete modellenlijn op, met verscheidene lengtes en  uitvoeringen: 10,50, 11,50, 12,50. Keus genoeg voor de kieskeurige klant.

Van de Drifter CS werd de Privilege afgeleid, die eveneens de nodige liefhebbers trok. Volgens de werf wordt dit jacht gekenmerkt door veel zicht en licht en een belijning die nergens stil lijkt te staan. De romp is midscheeps laag, wat de op- en afstap vergemakkelijkt. Van de Drifter is inmiddels de derde generatie uitgebracht. Bij deze Drifter 3.0, met vrij rechte boeg, staat de vorm nóg meer in het teken van de functie. Overal is de ruimte voelbaar. Momenteel bouwt de werf een Drifter 390 AC Jubilé.

Aquanaut VaarVrienden

1. De Aquanaut VaarVrienden organiseert meerdaagse toertochten (foto: Aquanaut VaarVrienden). 2. Mooi tijdsbeeld: de Aquanaut 750. 3. Derde generatie Drifter 350, met achterkajuit (foto: Aquanaut).

Aquanaut Dutch Craftsmanship

De werf, die uiteindelijk Aquanaut Dutch Craftsmanship als naam kreeg, bediende nieuwe markten met bijvoorbeeld de Voyager modellen, de European Voyager en de Global Voyager. Rijk uitgeruste ‘reisschepen’ voor verre vaargebieden. In 2014 baarde Aquanaut opzien met de Andante, een nogal onderscheidend ontwerp van Willem Nieland. De werf noemde het een ‘cross-over van een open kuip, trawler en topcockpit jacht’.

Nieland ontwierp een slank onderwaterschip in multiknik, met een scherpe entree in het water. Boven de waterlijn verbreedt de romp zich en heeft een verticaal staande bovenste huidgang. Dat zorgt binnen voor veel ruimte en geeft voorin voldoende breedte bij het bed. De geprononceerde sprayrail houdt niet alleen het dek droog, maar draagt ook bij aan de stijfheid van de romp en zorgt voor een esthetische lijn. In 2016 verscheen de in eigen huis ontworpen Majestic. Inmiddels is de jongste modellenlijn in ontwikkeling: de Bellezza, verkrijgbaar in de modellen 430 Cabrio, 430 Pilot en 430 Sport. Tussen deze hypermoderne jachten en de aandoenlijk eenvoudige 750 uit de jaren ’60 zit een wereld van verschil. Het laat mooi de ontwikkeling van ruim 60 jaar jachtbouw zien.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar