Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Boeken

Boatowner’s Mechanical and Electrical Manual

Boatowner's Mechanical and Electrical Manual
Gepubliceerd op 23 december 2017

De grootste veranderingen in de watersport voltrokken zich de afgelopen jaren rond de techniek aan boord. Waar we vroeger met een paar lampjes, soms een marifoon en navigatieverlichting toe konden, is de techniek nu behoorlijk ingewikkeld. Gecompliceerde elektrische systemen, voortschrijdende dieseltechniek en een veelheid aan elektronica zijn niet weg te denken uit onze hedendaagse jachten. Dat vraagt om kennis, handigheid en goed gereedschap.

Hoewel er heel behoorlijke boeken zijn in het Nederlands, is het standaardwerk op dit gebied alleen in het Engels te lezen. Het boek van Nigel Calder is sinds de eerste druk in 1990 vaak vernieuwd en aangevuld. In Boatowner’s Mechanical and Electrical Manual vertelt Calder hoe systemen werken, ook beschreven voor ‘niet-experts’. Met dit boek heb je je eigen deskundige aan boord. Aan de hand van praktische tips krijgt de lezer eerst uitleg over de werking van het systeem, worden eventuele problemen in kaart gebracht en volgen, gelukkig, begrijpelijke oplossingen.

Behalve ‘troubleshooting’ is preventief onderhoud een belangrijk deel van het boek. Van de diesel tot het elektrische systeem, van de buitenboordmotor tot de schroefasafdichting. Calder beschrijft zelfs een behoorlijk ingewikkelde reparatie, maar geeft ook praktische tips die door iedereen uit te voeren zijn. Yachting World complimenteerde de auteur: “Het beste technische boek en de duidelijkste aanwijzingen om problemen op te lossen.” Daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn.

Voor motorbootvaarders geldt: je goed oriënteren op de eigenschappen en de techniek van de boot is van groot belang voor een veilige- en prettige vaart. Het zou mooi zijn als alle schippers zich hebben kunnen laven aan de kennis die ons ter beschikking is gesteld door de auteurs van de standaardwerken over techniek, onderhoud en het varen zelf. Daarom bespreekt Jan Maat van nautische boekhandel L.J. Harri in Amsterdam naast het boek Boatowner’s Mechanical and Electrical Manual ook twee andere belangrijke standaardwerken waarmee de basis wordt gelegd voor de
noodzakelijke kennis over ons schip en het varen:

Leidraad voor sloep- en motorjachtvaarders

Bijbel voor bootonderhoud

Boatowner's Mechanical and Electrical ManualBoatowner’s Mechanical & Electrical Manual

Nigel Calder, McGraw Hill, hardcover,

950 pagina’s met vele illustraties,

€ 63,50,

ISBN 9780071790338

 

L.J.Harri

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar