Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Events

Online veilig en beter leren varen

Gepubliceerd op 20 augustus 2000

Met een korte online cursus zet het Watersportverbond in meer veiligheid op het water. De cursus is te volgen via de Watersport Academy Online  van het verbond. De cursus is zowel voor beginners als ervaren motorbootvaarders bedoeld.

Deze zomer (her)ontdekte veel Nederlanders het water als plek om te recreëren. Met mooi weer is het dan ook druk langs en ook op het water. Vaar je dan in een boot, dan  dan zijn best veel zaken waarmee je rekening moet houden om veilig te kunnen varen. Want varen vergt de nodige vaardigheid en ervaring.

De cursus motorboot is mede mogelijk gemaakt door de inmiddels opgeheven stichting VAMEX. Deze wilde als laatste bijdrage aan de veiligheid op het water, de watersport een passend afscheidcadeau geven. De cursus is afgestemd met het convenant ‘Varen doe je Samen!’. De cursus is bestemd voor zowel beginners als de wat meer ervaren motorbootvaarders, sloepvaarders en kajuitjachtvaarders die hun kennis willen bijspijkeren. De cursus bevat veel animaties en is geheel gratis te volgen in de Watersport Academy Online.

Wat kom je te weten?

  • Wat van belang is voordat je het water op gaat; wat je moet controleren aan de boot, welke afspraken je onderling moet maken voor een veilige vaart en welke weersinformatie van belang is.
  • Weet je meer over het verminderen van vaart en stoppen van de boot, de werking van roer en schroef, de draaicirkel van een boot en geven we je een aantal tips voor het draaien en keren van een boot.
  • Weet je hoe je een box uit moet varen en hoe je op een gecontroleerde manier van hogerwal, langswal en lagerwal afvaart.
  • Herken je de meest voorkomende borden en licht combinaties bij bruggen én ben je op de hoogte van een aantal praktische tips voor een vlotte en veilige doorvaart.
  • Weet je hoe een sluis werkt, hoe je je gedraagt tussen andere boten en hoe je je boot met het water mee omhoog en omlaag laat bewegen.
  • Weet je meer over het afmeren in een box, langswal en lagerwal en hoe optimaal gebruik te maken van het wieleffect van je schroef.
  • Weet je meer over het varen op Nederlandse rivieren, kanalen, grote plassen en meren.
  • Ken je de belangrijkste regels die je nodig hebt om met je motorboot veilig en plezierig tussen de andere watersporters te kunnen varen.
  • Weet je hoe te handelen bij een man over boord en deze weer veilig op te pikken.
  • Lees je meer over regels, omgangsvormen en -normen op het water.

Cursus doen

Watersport Academy Online biedt meerdere online cursussen aan. Daarom wordt gevraagd om een account aan te maken bij de Watersport Academy Online voordat je aan de cursus kunt beginnen. Om naar de cursus te gaan kun je hier klikken.

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 58,- per jaar