Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Specials

Jetski Club Holland houdt speciale dag

Jetski Club Holland
Gepubliceerd op 29 oktober 2021
Genieten op het water met Jetski Club Holland

RUWE BOLSTERS BLANKE PIT

Wie aan jetski’s denkt, krijgt vaak een beeld voor ogen van coole gasten met bloedsnelle waterscooters die de meest gevaarlijke capriolen uithalen. Je denkt dan niet meteen aan stoere jongens en meiden die leeftijdsgenoten met een beperking de dag van hun leven bezorgen. Toch heeft Jetski Club Holland dat afgelopen zomer gedaan.

Door Sanja Neelen-Sperling

We spreken met Djoey van Hoffe van Jetski Club Holland en Vincent Peek van Jet-Parts over het ontstaan van dit bijzondere initiatief. Volgens Djoey begon het allemaal met de jetski’s die bij hem thuis regelmatig op de oprit staan: “Ik woonde in een wijk waar een zorginstelling zit voor jongeren met een beperking. Zij wandelen vaak langs en vragen dan honderduit over de jetski’s.” Voor Djoey was dat reden genoeg om eens te inventariseren of er misschien interesse was om een dag te gaan varen met de Jetski Club en hoe dat eventueel georganiseerd kon worden.

OUDERS

Als eerste benaderde hij de ouders van Twan, een jongen die vaak langskomt en altijd interesse heeft. Zijn moeder vond het zo’n leuk idee, dat ze meteen in actie kwam en ook andere ouders enthousiast maakte. Zij regelde vervolgens alles met de begeleiding. De acht kinderen die ervoor open stonden eens te ervaren hoe het is om met een jetski op pad te gaan, werden uitgenodigd om op zondag 11 juli te verzamelen bij de Bremerbaai, bij Biddinghuizen.

Jetski Club Holland
Jetski Club Holland

Nu is Djoey al jaren bevriend met Edwin, de eigenaar van Jet-Parts uit Nijkerk. Dit bedrijf is sinds jaar en dag specialist op het gebied van nieuwe en gebruikte onderdelen, reparatie, schadeherstel en tuning van jetski’s. Edwin en zijn schoonvader Vincent wilden deze dag graag sponsoren. Zij verzorgden de catering en bijvoorbeeld materiaal zoals genoeg zwemvesten.

JETSKI CLUB HOLLAND

Het is niet de eerste keer dat ze met de Jetski Club een tocht organiseren. De club, die vanuit een vriendengroep is ontstaan, begon ooit als geintje met een facebookpagina. Eerst telde die pagina 50 leden, maar de club groeide erg hard en telt inmiddels 1.700 leden waarvoor ze elk jaar vaartochten organiseren door het hele land. Zo hielden ze in juni nog een grote tocht met meer dan 150 jetski’s van Dordrecht naar Rotterdam. De harde kern telt twintig jon-gens en meiden die het belangrijk vinden dat deze water-sport op een verantwoorde manier wordt beoefend. Voor de clubtrips worden dan ook alleen mensen uitgenodigd die zich netjes aan de regels houden. Djoey vertelt: “Het is fantastisch om met elkaar te genieten van deze vorm van watersport. Het is alleen jammer dat er soms echt gevaar-lijk mee om wordt gegaan. Maar geldt dat niet alleen voor de jetski’s.” Vincent beaamt dat volmondig: “Ik heb zelf een motorboot, maar ik zie mijn medemotorbootvaarders ook toeren uithalen dat ik denk: ‘Waar ben je mee bezig?’ Dat blijf je houden.”

Jetski Club Holland
Blije gezichten tijdens het varen.

BLIJE GEZICHTEN

Door de ouders en de club was vooraf alles heel goed doordacht: van de zwemvesten, een extra waterscooter voor eventuele hulp tot een volgboot waarin de ouders meevoeren. Dat was een bewuste keuze volgens Djoey en Vincent: “Mocht iemand het dan toch erg spannend vin-den, dan zouden ze in ieder geval goed reageren op de eigen ouders.”
Na de grondige voorbereiding was het eindelijk zover. De jongeren werden met hun ouders verwelkomd waarna de instructies werden gegeven over de zwemvesten, over hoe ze zich moesten vasthouden én dat ze vooral moesten ge-nieten. En dat lukte! Na de lunch mochten de jongeren zelfs kiezen, óf achterop de waterscooter óf in een band achter de speedboot. Of gewoon allebei natuurlijk. De hele dag werd er door iedereen met volle teugen genoten. Voor sommigen kon het zelfs niet hard genoeg gaan. Zo vertelt Djoey lachend over Joyce. “Zij wilde alleen maar harder. De volgende dag belde ze al wanneer we weer zouden gaan. Ik weet niet wie het leuker vond, wij of zij. Het was één van de mooiste dagen uit mijn jetskileven!”

Jetski Club Holland
Voor iedereen was er wat leuks te doen.

JAARLIJKS

Omdat deze eerste keer zo’n daverend succes was en het enthousiasme van de jongeren aanstekelijk werkte op andere jongeren in de woonvoorziening en zeker ook op de leden van de club, is er besloten om hier een jaarlijks evenement van te maken. Het is de bedoeling om aankomend seizoen op te schalen naar ongeveer twintig deelnemers. “Het moet controleerbaar zijn én met mensen waarvan we weten dat het veilig is om hieraan deel te nemen,” legt Vin-cent uit. Hoewel het plezier van de jongeren natuurlijk het belangrijkste is, heeft het evenement ook een nevenfunctie volgens Djoey. “We willen het negatieve imago van deze watersport verbeteren. Een jetski is een sportief ding en die koop je nu eenmaal niet om zacht mee te varen, maar uiteindelijk zijn we met zijn allen op het water om te genieten. Als iedereen z’n gezonde verstand gebruikt, dan is er niks aan de hand.” Waarvan akte!

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar