Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Boeken

Nymphaea

Nymphaea
Gepubliceerd op 23 januari 2023

‘Het jacht van Koningin Emma’ wordt deze prachtige salonbakdekkruiser en ‘grand old lady’ van onze binnenwateren vaak ten onrechte genoemd. Een klassiek motorjacht van 30 meter, gebouwd in Haarlem naar een ontwerp van de bekende scheepsarchitect Henry de Voogt. Dit – tot nu toe – grootste jacht in haar klasse werd in 1917 gebouwd in opdracht van Albert Goudriaan, oprichter van Rederij van Nievelt Goudriaan & Co (Nigoco) in Rotterdam. Na verschillende eigenaren en onder verschillende scheepsnamen kwam het schip in 1978 in bezit van socioloog Dick Pels, die er sindsdien mee vaart en op woont,

De vroege historie van het schip wordt op heldere wijze beschreven en biedt een prachtig tijdsbeeld en een interessant verslag van het gebruik van het schip binnen de familie Goudriaan, die het schip tot 1941 intensief gebruikte. Toen werd het door de Kriegsmarine gevorderd en in 1945 kwam het weer terug. Daarna waren er verschillende eigenaren, zoals gezegd, totdat Dick Pels de zorg voor het schip op zich nam. Door de jaren heen waren er vele aanpassingen en het schip droeg vele namen, totdat Dick haar de oorspronkelijke naam Nymphaea (Waterlelie) teruggaf.

Het bleef niet bij het terugbrengen van de doopnaam, maar het schip werd grondig gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. In dit boek wordt een uiterst interessant verhaal verteld over de kleurrijke geschiedenis van dit varende monument, waarvan het leven vanaf 1978 gelijke tred houdt met dat van haar trotse eigenaar.

Het boek is een pareltje. Fraai vormgegeven en voorzien van talrijke authentieke foto’s die niet alleen het schip centraal plaatsen, maar die een prachtig tijdbeeld schetsen van het rijke leven van zowel het schip als van haar eigenaren.

Nymphaea,
Dick Pels,
Uitgeverij Walburg Pers,
Hardcover,
zeer rijk geïllustreerd,
238 pagina’s,
€34,99
ISBN 9789464560503

Nymphaea

L.J.Harri

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar