Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Boeken

De Warnow: een schip, een man, een droom

De Warnow
Gepubliceerd op 25 oktober 2019

In het voorjaar van 2013 verdween het scheepje de ‘Warnow’. Er waren speculaties en nogal wat persaandacht. Ook uw recensent werd door Radio 1 gebeld. Ik moet zoiets gezegd hebben als: “Ziet er niet goed uit, een amper zeewaardige boot, een weinig bevaren bemanning in het verkeerde seizoen op de verkeerde zee. Vermoedelijk gekenterd en gezonken.” De aandacht voor dit scheepsongeluk verflauwde al snel. Maar niet bij Hans Steketee, NRC-journalist en watersporter. Zijn research werd de basis voor dit boek. Gelukkig weet Hans van boten en de zee, zodat het boek op dat punt hout snijdt. We lezen over het groepje avonturiers dat naar het noorderlicht wilde varen, het scheepje, de reis en de getuigenissen van ooggetuigen.

Nadat de Warnow bijna scheepbreuk leed bij de Schotse kust stapte een deel van de bemanning af. Van schipper Arnoud Brinkman, zijn vriendin Tirza en opstapper Peter is daarna nooit meer iets vernomen.

Steketee reisde af naar Schotland om met de mensen te spreken die de Warnow als laatste zagen, ging de meteorologische omstandigheden na en kreeg inzicht in de rapporten van de kustwachten van Nederland, Noorwegen en Schotland. De conclusie die hij trekt is niet alleen geloofwaardig, maar vooral heel goed onderbouwd. Het scheepje, een verbouwde sleepboot (later blijkt: een loodsboot op de Oostzee) was zeker niet zeewaardig. De auteur sprak met de laatste loodsen die met het scheepje – in originele staat – gevaren hebben.  Nog veelzeggender is de menselijke dynamiek van de bemanning. Een man met een droom, voortgekomen uit de idealistische subcultuur van kunstenaars en muzikanten. Iemand met eerdere psychische problemen, maar met een aansprekende persoonlijkheid; zo’n man die anderen meesleept in zijn droom. En daar wordt het boek echt interessant. Want er zijn er meer zoals de hoofdpersoon. De alom gehoorde kritiek op schipper Brinkman verlangt een nuance. Immers ook sommige ‘krankjorem’ plannen hebben tot moois geleid. Steketee lost dit probleem elegant en vooral ‘niet belerend’ op door zijn eigen – bescheiden – zeezeilervaringen te spiegelen aan de reis van de Warnow.

De Warnow

De Warnow

Hans Steketee,
Uitgeverij Pluim,
paperback,
301 pagina’s,
€ 22,99,
ISBN 9789492928665


L.J.Harri

Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar