Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

Lezerspaneltest 2,5 pk outboards

Welke outboard is de beste?

De 2,5 pk geldt bij de meeste fabrikanten van benzine buitenboordmotoren als de kleinste in de serie. Wij zetten de kleinste outboards van de vier bekendste merken naast elkaar en lieten ze testen door het Motorboot Lezerspanel. Welke motor presteert het beste? Wordt het Honda, Suzuki, Mercury of Yamaha?

Door Yvonne Zwaan met dank aan jachthaven Strand Horst, Ermelo

Wie een bijboot koopt van tussen de 2,50 en 3,00 meter kan daar een elektromotor of benzinemotor tot ongeveer 5,87 kW ofwel 8 pk bij kiezen. Voor deze lezerspaneltest gingen wij uit van een 2,5 pk benzinemotor, waarmee de snelheid onder de 13 km/uur blijft. Daarmee mag de boot ook worden bestuurd door een kind van 12 jaar of ouder. De meeste merken benzine outboards beginnen bij 2,5 pk, maar Honda is een uitzondering. Met 2,3 pk hebben zij de kleinste motor. Uiteraard heeft het Motorboot Lezerspanel tijdens de test rekening gehouden met deze lichte afwijking in het vermogen ten opzichte van de andere drie motoren.

Spelevaren

Laat een groep volwassen watersportliefhebbers los op vier bijbootjes en ze lijken te veranderen in kinderen! Met groot enthousiasme stortte het Motorboot Lezerspanel zich op de vier identieke rubberboten, met aan de spiegel de kleinste Mercury, Suzuki, Yamaha en Honda benzine outboards. Bij toerbeurt staken de acht panelleden van wal voor een kort vaartochtje om onder meer te ervaren of de motor zich prettig laat bedienen, hoe het met de wendbaarheid zit en welke topsnelheid er wordt gehaald. Van een afstand leek het misschien meer op spelevaren dan op een serieuze test, maar de panelleden werkten per motor wel degelijk een strak schema aan testonderdelen af.

Trekkracht en snelheid

Sommige onderdelen konden op basis van metingen worden beoordeeld. Zo zijn de vier motoren allemaal getest op trekkracht, door middel van een unster. Hiervoor werden de vier boten met een landvast aan de steiger bevestigd, met het meetinstrument ertussen. Vervolgens werd de motor op vol vermogen ingeschakeld en kon de trekkracht worden afgelezen. Verrassend was de uitslag niet, want Yamaha, Mercury en Suzuki scoorden nagenoeg hetzelfde, al bleek Yamaha over net iets meer koppel te beschikken. Honda viel iets lager uit, maar dat was te verwachten gezien het iets lagere vermogen van deze motor.
Ook de snelheid is gemeten, door middel van een hand-gps. Aangezien de topsnelheid zeer afhankelijk is van het gewicht van de persoon die met de boot vaart, hebben de panelleden ieder afzonderlijk een snelheidsmeting gedaan. Het gemiddelde uit de acht metingen per boot geeft een aardige indicatie van de te behalen topsnelheid en stelt ons in staat de prestaties van de vier motoren te vergelijken. De snelste tester van het gezelschap bleek panellid Irene, die met de Yamaha zelfs 15,3 km/uur klokte! Daar moet bij gezegd dat dit in de ‘racehouding’ was, dus voorin de boot zittend, om de boeg omlaag te drukken. De panelleden die niet specifiek hun best deden een zo snel mogelijke tijd neer te zetten bleven steken bij maximaal 10 km/uur.

Actieradius

Om te bepalen welke motor het zuinigst loopt, hebben we de geïntegreerde brandstoftanks van de vier motoren eerst volledig leeggevaren en vervolgens gevuld met 150 cc benzine. Voor een optimaal vergelijk werden de vier boten met de verschillende motoren aan een steiger bevestigd, waarna de motoren exact op hetzelfde moment zijn gestart en op vol vermogen zijn ingeschakeld. De Mercury bleek 8 minuten te kunnen draaien op het slokje brandstof, de Suzuki stopte er na 5 minuten mee.

Geluid en geur

Ook het geluid dat de motoren op vol vermogen produceren behoorde tot de testonderdelen. Hierbij hebben de panelleden een cijfer gegeven op basis van eigen waarneming en er zijn metingen gedaan met een decibelmeter. Uit de metingen kwam Mercury als ‘stilste’ motor uit de bus, met een maximaal geluidsniveau van 88 dB(A). Yamaha en Honda eindigden op een gedeelde tweede plaats met 91 dB(A), op de voet gevolgd door Suzuki met 92 dB(A). Opvallend is het verschil tussen de waarnemingen van de panelleden en de metingen op dit onderdeel. Zo ervoeren zij de Yamaha als prettigst op het onderwerp geur en geluid en scoorde de Honda het laagst. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat de Honda als enige van de vier motoren luchtgekoeld is, waardoor de outboard een ander soort geluid produceert. Over de geur zijn de panelleden het niet eens; enkele geven aan geen geur te hebben waargenomen, anderen hebben bij de Mercury of Honda benzinedamp geroken.

Varen en gebruiksgemak

Kenmerkend voor deze categorie kleine motoren is dat ze geen keerkoppeling hebben. Wil je achteruit varen, dan moet de gehele motor worden omgedraaid. Dat vergt even wat handigheid, maar de acht leden van het Motorboot Lezerspanel hadden het manoeuvreren aardig snel onder de knie. Wel wijst panellid Theo ons op een veiligheidsaspect: “Het is onmogelijk de motor om te draaien als je het dodemanskoord draagt”, stelt hij vast. “Dat is iets om rekening mee te houden en wellicht iets waar de fabrikanten zich nog eens over zouden kunnen buigen.”
Om de verschillen in wendbaarheid van de diverse motoren te kunnen ervaren, maakte een slalomparcours deel uit van het testprogramma. Zo konden de panelleden voelen of de motor soepel of zwaar stuurt en of de motor prettig reageert op de stuurbewegingen. Ook voel je zo of de stuurknuppel prettig in de hand ligt. Een ander punt van aandacht dat door meerdere leden van het Lezerspanel is genoemd, is de bevestiging van de motor aan de spiegel. Het meest degelijke en praktische systeem hiervoor is volgens de panelleden toegepast op de Mercury outboard, die is voorzien van stevige knevels. Behalve dat deze prettig in de hand liggen bij het aandraaien bij montage kan hier ook een knevelslot op worden bevestigd, ter voorkoming van diefstal. Ook de Yamaha is voorzien van knevels, al voelen deze iets minder robuust aan dan die van de Mercury. De knevels van de Honda zijn nog een tikkeltje eenvoudiger uitgevoerd, maar wel voorzien van ogen waar een hangslot doorheen kan. De Suzuki heeft dunne pennen, hier kan geen slot aan worden bevestigd.

Kosten en onderhoud

Naast gebruiksgemak, beleving en prestaties zijn de kosten ook een belangrijk aspect bij de keuze voor een buitenboordmotor. Voor wat betreft de verkoopprijs hebben we ons gebaseerd op de catalogusprijzen. In de praktijk wijken de prijzen bij de dealer hier echter vaak sterk van af, in verband met aanbiedingen bij een combinatie met een bepaald merk en type boot. Uitgaande van de standaardprijzen blijkt de Mercury met € 830,- het voordeligst, gevolgd door de Suzuki: € 844,-. De Honda kost  € 938,- en Yamaha is het duurst met € 995,-. Neem je daarbij het onderhoud in ogenschouw, dan stijgt de Honda een plaatsje in het klassement, aangezien je dankzij de luchtkoeling minder kosten hoeft te maken voor bijvoorbeeld het jaarlijks vervangen van de impeller. De toegepaste techniek in deze motor kan zeer praktisch zijn voor wie zijn buitenboordmotor niet regelmatig gebruikt.

Welke zou ik kopen?

Het laatste, maar zeker niet minst belangrijke onderdeel in de test waar het Motorboot Lezerspanel een rapportcijfer voor geven, is zeer subjectief: “welke zou ik kopen?” Bij deze vraag maken de panelleden de balans op, naar aanleiding van alle aspecten die ze hebben bekeken en ervaren. “Welke motor maakt de beste indruk en wekt het meeste vertrouwen? Waar heb ik het beste gevoel bij?” De meeste panelleden wijzen hier de Yamaha en Mercury aan als hun favoriet, maar ook Suzuki eindigt in een paar gevallen op de eerste en tweede plaats. Het eigenzinnige karakter van de Honda wordt slechts door één panellid gewaardeerd. Hij wijst de 2,3 pk benzinemotor aan als zijn tweede keuze.

Mercury F 2,5 MH: Testwinnaar

motortype: viertakt, 1 cilinder
koeling: watergekoeld met thermostaat
vermogen: 1,9 kW / 2,5 pk bij 4.500-5.500 toeren
cilinderinhoud: 85 cm³
koppeling: handgeschakeld
brandstoftank: 0,95 liter
gewicht: 17 kg
prijs: € 830,-
meer informatie: mercurymarine.nl

De 2,5 pk Mercury komt op het Motorboot Lezerspanel over als de meest degelijke en gebruiksvriendelijke motor, op de voet gevolgd door Yamaha. Doorslaggevend voor de einduitslag is daarbij onder meer de scherpe prijsstelling en zijn hoge score op onderdelen als actieradius en gebruiksgemak. Bovendien kwam de Mercury tijdens de geluidsmetingen als stilste uit de bus en gaven meerdere panelleden aan deze motor het minst te voelen trillen. De stuurknuppel geeft prettige grip en ook de grote schakelaar voor het in werking zetten van de schroef ligt goed in de hand en is degelijk uitgevoerd. Een verbeterpunt betreft de niet afgewerkte onderzijde van de stuurknuppel, die boven komt te liggen bij achteruit varen.

Commentaar leverancier

Bij Mercury wordt er nauw geluisterd naar de klant. Dit heeft als doel om gewenste vaar- en gebruikseigenschappen te vertalen in het juiste product. Een onafhankelijke test is voor een producent dan ook een goede bevestiging om te peilen of hieraan wordt voldaan. Wij zijn daarom zeer verheugd dat we met de F2.5pk als beste scoren op de geteste onderdelen. Hierbij is het lage geluidsniveau en het geringe brandstofverbruik optimaal. Voor gebruikers die zwaardere eisen stellen aan trekkracht en snelheid hebben we in ons segment en voor dezelfde prijs ook een F3.5 pk ter beschikking.
Bram Dreschler, Brunswick Netherlands

Yamaha F2.5 BMHS: ‘Beste koop’

motortype: viertakt, 1 cilinder
koeling: watergekoeld met thermostaat
vermogen: 1,8 kW / 2,5 pk bij 5.500 toeren
cilinderinhoud: 72 cm³
koppeling: handgeschakeld
brandstoftank: 0,9 liter
gewicht: 17 kg
prijs: € 995,-
meer informatie: yamaha-marine.nl

De kleinste Yamaha buitenboordmotor gooit hoge ogen als het gaat om vaarprestaties. Zo is met deze motor tijdens de test de snelste tijd geklokt en bleek de Yamaha over de meeste trekkracht te beschikken. De panelleden beoordeelden de Yamaha ook het beste op het onderdeel ‘waargenomen geluid en geur’ en vonden de Yamaha prettig varen. “Bij deze motor heb ik het meeste gevoel dat er een motor aan de spiegel hangt”, verwoordt een van de panelleden het treffend. Een groot voordeel van de Yamaha is verder dat de motor goed is te vervoeren en op drie verschillende manieren kan worden neergelegd, zonder risico dat er olie of brandstof uit loopt. Een goed doordacht design dus.

Commentaar leverancier

Wij zien in de testuitslag dat het model Yamaha F2.5 op prestaties het beste uit de test komt. Vanwege het aspect kosten zijn wij niet als ‘testwinnaar’ maar ‘Beste koop’ beoordeeld. Helaas is in de test niet transparant waarop de kosten zijn beoordeeld. De aanschafprijs van de Yamaha F2.5 is wel beoordeeld, maar afschrijving helaas niet. Ferdinand Altenburg, Yamaha Motor Europe

Suzuki DF 2.5: goede prijs/kwaliteit

motortype: viertakt, 1 cilinder
koeling: watergekoeld met thermostaat
vermogen: 1,8 kW / 2,5 pk bij 5.250-5.750 toeren
cilinderinhoud: 68 cm³
koppeling: handgeschakeld
brandstoftank: 1,0 liter
gewicht: 13 kg
prijs: € 844,-
meer informatie: suzuki.nl

De Suzuki komt in de test naar voren als een goede middenmoter. De motor zit goed in elkaar, maar nét wat lichter gebouwd dan de Yamaha en Mercury waardoor hij een minder robuuste indruk maakt. De prijs correspondeert daar echter goed bij en bovendien is de algemene indruk van de motor absoluut niet slecht, met een 6,96 als over-all rapportcijfer. Op het onderdeel ‘trekkracht’ presteert de Suzuki gelijk met de Mercury buitenboordmotor en ook wat vaareigenschappen, gebruiksgemak en snelheid betreft is het verschil met de nummer twee in de ranglijst nihil. Verbeterpunt betreft het geluid dat de motor op vol vermogen produceert, die kwam in de metingen uit op 92 dB(A) en daarmee is de motor de meest luidruchtige van het stel.

Commentaar leverancier

Een buitenboordmotor moet jarenlang vaarplezier geven én voordelig zijn. Daar slagen we in deze test glansrijk in. Maar de belangrijkste reden om met een Suzuki te varen is de onvoorwaardelijke betrouwbaarheid. Dat test je het best over een langere periode en dat is exact wat onze klanten doen. Dag in, dag uit. Klanten blijven Suzuki varen omdat hun buitenboordmotor een compagnon is op het water. Je hebt er lol mee en je kunt er volledig op vertrouwen. Dat vertrouwen, daar bouwt Suzuki continu aan, door te luisteren en te verbeteren. Iets dat verankerd zit in ons Suzuki-DNA.
Jeroen Floor, BV Nimag

Honda BF 2.3: eigenzinnig en onderhoudsarm

motortype: viertakt, 1 cilinder
koeling: geforceerde luchtkoeling
vermogen: 1,7 kW / 2,3 pk bij 5.000-6.000 toeren
cilinderinhoud: 57 cm³
koppeling: centrifugaalkoppeling
brandstoftank: 1,1 liter
gewicht: 12,5 kg
prijs: € 939,-
meer informatie: honda.nl

In meerdere opzichten is de Honda een vreemde eend in de bijt. Zo levert de kleinste outboard van dit merk geen 2,5 maar 2,3 pk en wordt de motor niet gekoeld door buitenwater, maar lucht. Bovendien is de motor niet handgeschakeld, maar voorzien van een centrifugaalkoppeling. Heel wat panelleden zochten in eerste instantie tevergeefs naar de schakelaar waarmee ze de schroef in werking konden zetten, tot ze ontdekten dat ze de gashendel moesten draaien om vooruit te komen. Het eigenzinnige karakter van de Honda werd helaas niet door iedereen gewaardeerd. Wat wél door bijna alle panelleden werd geprezen, is de kleurstelling en vormgeving van de motor. De meeste vonden de Honda ook het mooist ‘matchen’ met de Vortex RIB.

Commentaar leverancier

De positie die de BF 2.3 inneemt in deze test verbaast ons niets. De kleinste Honda is ontworpen voor een ander doel en is daarmee ook een andere motor. Met het laagste gewicht en de kleinste afmeting is de Honda BF 2.3 eenvoudiger aan een kleine bijboot of als thuisbrenger aan een zeilboot te bevestigen voor bv het manoeuvreren. Luchtkoeling heeft op ondiep water het voordeel dat wier, zand of andere watervervuiling geen storing kan veroorzaken. Naast lagere onderhoudskosten verlengt dit ook de levensduur van de motor. De centrifugaalkoppeling komt verder de veiligheid ten goede. Zonder de stuurknuppel los te laten stopt de aandrijving. De Honda BF 2.3 is bedoeld voor incidenteel gebruik zonder er omkijken naar te hebben. Voor een motor achter een rubberboot tussen de 2,5 en 3 meter raden wij een motor aan met de mogelijkheid voor een losse brandstoftank voor uren vaarplezier, en niet tobben met een trechter.
Jan-Willem van Arkel, Honda Marine Nederland


Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar