Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot

‘WE ZIJN NIET ZO GAUW BENAUWD’

‘WE ZIJN NIET ZO GAUW BENAUWD’

Man/Vrouw

Man en vrouw ervaren zaken vaak net even op een andere manier, op het water is dat niet veel anders. In de rubriek Man/Vrouw legt Motorboot zeven vragen voor aan man en vrouw die samen een motorboot hebben. Deze keer: Kees (76) en Ada (72) Klinkenberg, die met hun Dolman Vlet 9.70 bij Watersportvereniging IJmond in Velzen-Zuid liggen.

Door Marjolein Scherrenberg

Wat gaf de doorslag voor deze boot?

‘WE ZIJN NIET ZO GAUW BENAUWD’“Onze dochter en schoonzoon hadden deze boot in hun bezit. Ze vonden het onderhoud te veel worden en wilde de boot verkopen. We hebben er twee weken mee op proef gevaren om te kijken of het wat was en daarna de boot overgenomen. Een paar jaar geleden hebben we een boegschroef laten inbouwen. Je wordt ouder, dan moet je het wat makkelijker maken voor jezelf. De zeilboot, die we toen ook nog hadden, was binnen drie weken verkocht. We zien ‘m trouwens nog heel vaak liggen onderweg!”

V_Man|Vrouw “We hebben er veel aan opgeknapt, je blijft altijd rommelen met een boot. Voor mij is deze boot makkelijker dan de zeilboot. Je stapt op deze boot heel makkelijk op en af. De boot heet NEWA, Nu Eens Wat Anders. Vrienden met wie ik vroeger op het water voer, hadden ook een boot die zo heette. We vonden dat wel een leuke naam en ook passend omdat we vóór de motorboot altijd op een zeilboot hebben gevaren.”

Wie houdt het meest van varen?

M_Man|Vrouw“Op mijn tiende had ik al een kano, na mijn diensttijd heb ik een Valk gebouwd. Daar hebben we vier jaar mee gevaren, we kampeerden daarin en deden mee aan wedstrijden. Toen kwam ik iemand tegen die de zeilboot graag wilde kopen voor een mooie prijs, dus dat hebben we gedaan. In 1969 heb ik een grotere zeilboot laten bouwen. We hebben daar prachtige tochten mee gemaakt. Het was een veilig schip, het bracht je overal naartoe. Denemarken, de Côte d’Azur, de Cariben, ik heb het allemaal gezien.”

V_Man|Vrouw “Mijn ouders hadden een boot, het varen zat er al vroeg in. Ik denk dat we allebei evenveel van varen houden. En onze oudste dochter en schoonzoon hadden dus eerst onze boot en de jongste had een Bayliner, dus hebben zij er ook iets van meegekregen.”

Met wie zou u graag nog eens varen?

M_Man|Vrouw“Niemand echt in bijzonder, we komen zo vaak bekenden tegen tijdens het varen en zeker met de hond erbij heb je zó een praatje. En iedereen ging altijd mee, was altijd welkom!”

V_Man|Vrouw “Mijn moeder is nu overleden, die kan helaas niet meer mee. Toen ze 95 was ging ze nog mee met de rolstoel.”

Wat is de rolverdeling aan boord?

V_Man|Vrouw“Ik doe de boodschappen en hou de boot van binnen schoon. En sta natuurlijk voor en doe daar de touwtjes.”

M_Man|Vrouw“Ik stuur en sleutel aan de boot. Ik doe ook de buitenkant.”

Wat was het spannendste moment aan boord?

M_Man|Vrouw“Bij een motorboot is het zo: wanneer de motor stopt is het voor-bij, dan kun je niks meer. Dat hebben we een keer tussen Lemmer en Urk gehad. Er was noordwesterwind, we schommelden hard en we dachten daarom dat we last van vuile diesel hadden, maar de opvoerpomp was stuk bleek later. Er kwam gelukkig een tankschip langs, die gooide een touwtje uit en heeft ons naar de Ketel ge-sleept. Via een vriend zijn we teruggebracht naar Echtenerbrug. Die opvoerpomp is trouwens een paar keer stuk gegaan, uiteindelijk waren we het zat en hebben we maar een hele nieuwe motor ge-kocht.”

V_Man|Vrouw“We zijn niet zo gauw benauwd, kunnen alles eigenlijk wel oplos-sen. Zo hebben we ooit bij pech onderweg een stuk elastiek uit mijn moeders broek gebruikt om de motor tijdelijk te repareren.”

Waar zou u graag nog een keer heen varen?

WE ZIJN NIET ZO GAUW BENAUWD“Ik wil niet meer zo ver, Nederland is mooi. We hebben alles al gezien met de zeilboot, dus hoeft het niet meer zo. Friesland en Zeeland zijn erg mooi, het nadeel van Zeeland is wel dat je altijd verplicht in een haven moet overnachten.”

WE ZIJN NIET ZO GAUW BENAUWD“Berlijn, maar misschien ook niet. Friesland heeft ook mooie meertjes. Je hebt alles hier in Nederland. De IJssel is mooi en de Neder-Rijn. Het liefst ben ik Friesland, dan liggen we een dag of twee, drie ergens en varen dan weer door. We nemen de fietsen mee en in de zomer zijn de kleinkinderen, twee meisjes van 16 en 13, ook graag bij ons. We zijn trouwens de hele zomer lekker weg, vanaf mei.”

Wat is uw droomboot, als geld geen rol speelt?

WE ZIJN NIET ZO GAUW BENAUWD“Ik hou niet van die grote boten, het moet wel watersport blijven. Vaak moet je dan zo klimmen en je overal aan vasthouden om aan boord te komen! En deze boot is prima.”

WE ZIJN NIET ZO GAUW BENAUWD“Een rondspant, daar vaar je lekker mee, en veilig.


Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar