We varen weer, maar waar moet je op letten

Geplaatst door Redactie Motorboot

We varen weer, maar waar moet je op letten.  Wat kan er wel en wat kan er niet. Kijk voor de laatste informatie op  ‘Varen doe je Samen!’, de site van de Rijksoverheid , RIVM en op www.vaarweginformatie.nl. Onderaan het bericht ook de links naar website van andere Europese landen en de daar geldende regels.

Ga je varen, dan geldt op dit moment tot 1 juli de algemene regel dat mensen die niet tot een huishouden behoren altijd 1,5 meter afstand tot elkaar moeten houden, met een limiet binnen van maximaal 30 personen.

Gedragscode

De waterrecreatiesector heeft een gedragscode opgesteld voor waterrecreanten. Deze code moet ervoor zorgen dat de RIVM-maatregelen ook op het water worden nageleefd. In de gedragscode adviseert men bijvoorbeeld om niet met twee boten naast elkaar te liggen bij de wachtsteigers voor sluizen. Ook wordt gevraagd bij het aanleggen van open boten aan openbare steigers een box vrij te houden tussen de boten. Het advies: ga goed voorbereid op pad om onaangename verrassingen onderweg te voorkomen.

Op de website van het RIVM vindt je een overzichtskaart van Nederland, waarop per regio de besmettingsgraad (het aantal besmettingen per 100.000 inwoners) staat aangegeven. Dit kan een indicatie zijn om te bepalen of je  is een regiomet een hoge besmettingsgraad wilt bezoeken.

Belgische vaarwegen

In Belgie is het in ieder geval tot en met 3 april elke vorm van recreatievaart (zowel in groep als individueel) verboden op alle bevaarbare en onbevaarbare waterwegen. Ook het beoefenen van watersport is niet mogelijk. Voor de meest actuele informatie over de Belgische vaarwegen en de daar geldende maatregelen, raadpleeg de website van de Vlaamse Waterweg en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit of kijk op info-coronavirus.be/nl.

Andere landen

Websites met nuttige informatie m.b.t. wat mag in onze omringende landen, de volgende lijst: DuitslandDenemarken, Engeland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Portugal,  Spanje en Zweden. 


Motorboot februari 2020

Motorboot februari 2020

Mogelijk interessante artikelen: