Mag ik varen tijdens de Coronacrisis?

Geplaatst door Redactie Motorboot

Het is voorjaar, de tijd waarin de aandrang om het water op te zoeken moeilijk is te bedwingen. De tijd waarin je die laatste klussen aan je boot wilt doen om het nieuwe vaarseizoen van start te kunnen laten gaan. Maar kun je nu er strikte maatregelen gelden om de verspreiding van het Covid-19 virus in te dammen wel naar de boot? En is het toegestaan om het water op te gaan? ‘Varen doe je Samen!’ roept iedereen op altijd de aanwijzingen van de Rijksoverheid op te volgen. Ook als je gaat varen of aan je boot gaat werken.

“De vaarwegen in Nederland zijn niet afgesloten, ook omdat de beroepsvaart blijft varen en een cruciale rol in de bevoorrading heeft. Verenigingen zijn wel gesloten, veel havens zijn wel toegankelijk voor ligplaatshouders. Actuele informatie over de vaarwegen is te vinden op www.vaarweginformatie.nl”,  vermeldt ‘Varen doe je Samen!’ op haar website.

Op 23 maart 2020 heeft de Nederlandse overheid aangescherpte maatregelen afgekondigd, waarin mensen nogmaals worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Als je kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijg je daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven.

Actuele informatie

Ga je toch varen, dan geldt tot 1 juni 2020 de regel: bijeenkomsten van meer dan 3 personen zijn verboden en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Bij maximaal 3 personen geldt: houdt minstens 1,5 meter afstand van elkaar. Er wordt hierbij dus ook een beroep gedaan op ieders persoonlijke verantwoordelijkheid. Voor leden van een huishouden gelden andere regels.

Gedragscode

De waterrecreatiesector heeft een gedragscode opgesteld voor waterrecreanten. Deze code moet ervoor zorgen dat de RIVM-maatregelen ook op het water worden nageleefd. In de gedragscode adviseert men bijvoorbeeld om niet met twee boten naast elkaar te liggen bij de wachtsteigers voor sluizen. Ook wordt gevraagd bij het aanleggen van open boten aan openbare steigers een box vrij te houden tussen de boten. Verder wijst de gedragscode op de beperkingen en wijzigingen in sluis- en brugbediening. Het advies: ga goed voorbereid op pad om onaangename verrassingen onderweg te voorkomen.

Ben je van plan een vaartocht te maken of aan boord aan de slag te gaan, raadpleeg dan de website van ‘Varen doe je Samen!’ of www.vaarweginformatie.nl voor de meest actuele informatie. Hier vind je onder meer een lijst met relevante links naar websites van de diverse partners van ‘Varen doe je Samen!’, waaronder van Rijkswaterstaat, het Watersportverbond en provincies.

Belgische vaarwegen

In Belgie is het in ieder geval tot en met 3 april elke vorm van recreatievaart (zowel in groep als individueel) verboden op alle bevaarbare en onbevaarbare waterwegen. Ook het beoefenen van watersport is niet mogelijk. Voor de meest actuele informatie over de Belgische vaarwegen en de daar geldende maatregelen, raadpleeg de website van de Vlaamse Waterweg en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit of kijk op info-coronavirus.be/nl.


Motorboot februari 2020

Motorboot februari 2020

Mogelijk interessante artikelen: