Taming the Atlantic

Geplaatst door Redactie Motorboot

Dag Pike is een prominente nautische auteur in het Engelse taalgebied. Niet alleen is zijn kennis en deskundigheid onomstreden, maar zijn praktijkervaring met allerlei schepen is zo groot dat men zijn boeken en tijdschriftartikelen wereldwijd publiceert. Hij was schipper van tenders van de Britse vuurtorenorganisatie, werkte als inspecteur voor de Engelse reddingmaatschappij RNLI en hij was tester van jachten. Wat een genoegen dat de kennis en ervaring van deze expert is samengebracht in Taming the Atlantic.

De Atlantische Oceaan vormt het decor van oversteken door de Vikingen en Columbus tot aan recente recordpogingen met zeil- en motorschepen. Dag Pike legt dwarsverbanden bloot tussen ontdekkingsreizigers en moderne zeelieden. Navigatie, scheepsontwerp en scheepsbouw, meteo en zeemanschap; de oceaan is voor opvarenden van hele kleine en hele grote schepen een voortdurende uitdaging.

We weten eigenlijk heel weinig over motorjachten die de oceaan hebben bevaren. Pike wijdt er een speciaal hoofdstuk aan. Ook vertelt hij boeiend over technologische ontwikkelingen die plezier- en beroepsvaart veiliger en plezieriger maken, maar gaat ook recente stormen en rampen niet uit de weg. De auteur geeft een inkijk in de toekomst en schrijft over het Italiaanse Destriero project met als resultaat een oceaan-oversteek met een gemiddelde snelheid van 53 knopen. Maar de oceaan laat zich niet temmen; wind en zeegang blijven, ook in de toekomst.

Taming the AtlanticTaming the Atlantic

Dag Pike, Uitgeverij Pen & Sword books,

222 pagina’s, geïllustreerd met vele foto’s,

€ 29,95,

ISBN: 9781526700834

 

L.J.Harri

Mogelijk interessante artikelen: