Over zee naar The City!

Geplaatst door Redactie Motorboot

PROEVEN AAN LONDEN 2019

Over zee naar The City!
Varen naar de Tower Bridge in hartje Londen.

Vaar met je eigen schip over zee naar The City, naar hartje Londen. De Theems op en onder de Tower Bridge door, even langs The Big Ben naar the Houses of Parliament. Over de nulmeridiaan van oost naar west. Londen is een metropool die altijd leeft. Tussen de haast van alledag en de chaos van het verkeer reis je met je eigen jacht naar een oase van rust in een van de voormalige scheepsdokken. In het Limehouse Basin lig je op wandelafstand van alles wat Londen je kan bieden. OceanPeople ‘brengt’ je heen en terug. 

Door Paul Matthijssen en Yvonne Kuijpers

Na 10 jaar Proeven aan Zee, met je eigen schip voor de eerste keer de zee op, is het tijd voor Proeven aan Zee 2.0. Een stap verder voor wie verslingerd is geraakt aan het zilt. Proeven aan Londen 2019 kent namelijk een uitdagend vaargebied, dat de mogelijkheid biedt om opnieuw grensverleggend te varen onder begeleiding van Paul Matthijssen van OceanPeople.

Over zee naar The City!
Ramsgate.

TOCHT

Het pittoreske Zierikzee is het verzamelpunt van dit gezamenlijk avontuur naar Londen. Via de Belgische kust steken we de Dover Strait over en varen we langs de krijtrotsen naar Ramsgate, Engeland. Een prima uitgangspunt om in één keer met het ingaande tij de Theems op te varen. Bij North Foreland, waar de Theemsmonding nog breed en open is richten we ons op de Red Sand Towers bij Sheerness. Deze voormalige gun towers uit de Tweede Wereldoorlog beschermden Londen tegen vijandelijke vaartuigen.

Over zee naar The City!
The Red Sand Towers.

Het ingaande tij duurt 7 uur en helpt ons met een geriefelijke snelheid van 2-3 knopen extra in ‘no time’ langs de industriële gebieden langs de oevers. Na de Theems Barrier, de Engelse variant van onze stormvloedkering, wordt het uitzicht steeds fraaier en interessanter. Tijd om wat gas terug te nemen en op de gps te letten, want ter hoogte van Greenwich passeren we de nulmeridiaan, de fictieve grens tussen oost en west.

Over zee naar The City
Time Ball – Greenwich.

Greenwich is hét maritieme deel van Londen. Als zeevaarder mag je Londen niet verlaten zonder hier een bezoek te brengen aan The Cutty Sark, het Maritime Museum, The Royal Observatory, Greenwich Park en -Market en de legendarische Trafalgar Tavern. OceanPeople organiseert dan ook een excursie vanuit Limehouse op de eerste havendag in Londen.

Over zee naar The City
Haven ‘Limehouse Basin’ is de uitvalsbasis voor de deelnemers.

En dan blijven we nog lekker een paar dagen zodat iedereen de tijd heeft om zelf Londen verder te verkennen: van  musea, theater en musical tot shoppen, pub of genieten van het uitzicht vanuit de kuip van je eigen schip.

Over zee naar The City
Liggen in het Lime house Basin in hartje Londen.

Als we Londen en Limehouse verlaten, pakken we de eerste schutting de rivier op om ’s morgens heel vroeg met hoogwater de Theems af te zakken. Het uitgaande tij is maar kort en we hebben 5 uur om naar Queenborough te komen. In dit gehuchtje bij Sheerness aan de River Medway liggen we prima om de volgende dag naar Dover te gaan. Via Nieuwpoort gaan we terug richting Zierikzee.

UITNODIGING

Wie mee wil met zijn eigen schip naar Londen, is hartelijk welkom om van 11 tot en met 22 september mee te varen met OceanPeople op deze Adventure Cruise. De vertrek- en aankomsthaven is Zierikzee.

Over zee naar The City
De oversteek van Het Kanaal.

Deelnemers ontvangen ter voorbereiding voorafgaand aan de tocht het OceanPeople Route-handboek met gedetailleerde informatie per vaaretappe. Deze informatie bevat onder meer routekaarten en vaarbeschrijving, waypoints en aanloop van havens.

Paul Matthijssen neemt elke ochtend voor een vaaretappe uitgebreid de route, vaaromstandigheden en het weer met de deelnemers door. Op zee houden de deelnemers contact met Paul en elkaar via de marifoon.

Deze tocht is een fantastische leerschool voor degene die meer wil weten over het varen op zee in combinatie met een prachtige bestemming. Het samen beleven van deze tocht is een feestje. Het is erg leuk om na een vaardag de ervaringen van boot en bemanning uit te wisselen op de steiger. Als u wilt, kunt u vooraf eens van gedachten wisselen met OceanPeople of iemand die al eens eerder is meegegaan.

WAAROM MEEVAREN? 

Proeven aan Londen 2019 biedt de mogelijkheid om in groepsverband en onder deskundige leiding extra ervaring op te doen met het varen op groot water. De vaartocht wordt grondig voorbereid en er wordt alleen gevaren als dat veilig en verantwoord mogelijk is. Tijdens de hele vaartocht is er professionele begeleiding vanaf een moederschip.

Bij dat alles kent Proeven aan Londen 2019 een uitdagend vaargebied, dat de mogelijkheid biedt om grensverleggend te varen. Onderweg worden op volle zee foto’s gemaakt van alle deelnemende motorjachten. Er wordt overnacht in gereserveerde havens, met uiteraard ook daar voor alle deelnemers de privacy van hun eigen schip.

De sleutelwoorden voor deze onderneming zijn: veilig, verantwoord, leerzaam, uitdagend, grensverleggend en vooral ook, gezellig!

Over zee naar The City
De route naar en van Londen

Proeven aan London 2019 

Proeven aan Londen 2019 is een twaalfdaagse Adventure Cruise op de zuidelijke Noordzee, de Dover Strait, de Theems-monding en de rivier Theems. De totale afstand van de tocht is 400 NM (740 km). Er wordt tijdens de diverse etappes gevaren met een gemiddelde snelheid van 7 knopen (circa 13 km/uur) door het water. We varen als groep bij elkaar.
Periode: woensdag 11 tot en met zondag 22 september 2019.
Vertrek- en aankomsthaven: Zierikzee, Zeeland; 4 havendagen en 8 vaardagen.
Eisen schip: De inschrijving staat open voor motorjachten van 9 tot 19 meter, met minimaal CE-B certificaat. Daarnaast geldt er voor alle deelnemers een verplichte veiligheidsuitrusting. Deze uitrusting staat omschreven op het inschrijfformulier.
Eisen bemanningen: Er is een minimum van 100 NM zee-ervaring voor deze vaartocht vereist. Het Klein vaarbewijs II wordt sterk aangeraden en het Basiscertificaat Marifonie of SRC is verplicht.
Kosten: Deelname aan Proeven aan Londen 2019 kost € 1.045,- per schip voor schepen met een lengte over alles tot 14,50 meter. Voor schepen met een lengte tussen de 14,50 en 16,5 meter kost deelname € 1.345,- per schip. Voor schepen met een lengte tussen 16,5 en 19 meter kost deelname € 1.645,- en is, in verband met ruimte in de haven, inschrijving alleen mogelijk in overleg. Abonnees van Motorboot krijgen € 50,- korting op de deelnamesom. Het deelnamegeld is exclusief liggelden onderweg.
Inschrijving: Belangstellenden kunnen een inschrijfformulier aanvragen bij OceanPeople, via www.oceanpeople.nl.
Vragen: Tijdens Boot Holland is Paul Matthijssen van OceanPeople zelf op de stand van Motorboot aanwezig. Hij beantwoordt op maandag 11 februari graag al uw vragen met betrekking tot de Adventure Cruise naar Londen.

Mogelijk interessante artikelen: