Hét Motorboot magazine van Nederland
Passie voor varen
100% Motorboot
Blogs

Gebakken bloedworst met appel en aardappelpuree

Gebakken bloedworst
Gepubliceerd op 22 februari 2019

Tik, tik, tik. De tijd gaat door. Het is al maart. Dus we sluiten de winter af en bereiden ons voor op het voorjaar en de zomer. En dus ook op het vaarseizoen. Ik sluit het winterseizoen af met een lekker winters gerecht met heerlijke smaakcombinaties: gebakken bloedworst met appel en aardappelpuree. Mocht je geen goede bloedworst kunnen krijgen, neem dan een karbonade of varkenshaas. En dan kan je er nog steeds lekker appel bij bakken. De smaakcombinatie wordt iets anders maar nog steeds heerlijk! Ik heb voor dit recept Livar bloedworst gebruikt. Die heeft een mooie zachte smaak. Dus als je dit kan krijgen, zit je altijd goed.

Ingrediënten (4 pers.)

  • 400 g goede bloedworst
  • 2 appels (bijv. Elstar)
  • 1 1/2 kilo kruimige aardappels
  • 500-600 gr. spruitjes
  • 500 g rode kool
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • nootmuskaat
  • goede roomboter
  • 200 g crème fraîche
  • bloem
  • peper en zout

Gebakken bloedworstBereiding

Verwijder de kern van de kool en snijd de kool in dunne plakjes. Was de kool zorgvuldig en doe deze in een pan met ruim water samen met het kaneelstokje, het laurierblad en de kruidnagels. De kool moet zo’n 20 minuten stoven om gaar te worden. Je kan een potje Hak nemen, ook lekker,  maar zelfgemaakt is natuurlijk wel heel erg lekker. Dan heb je de smaken goed in eigen hand.

Maak ook de spruitjes schoon en doe ze in een pan. Ook de geschilde aardappels kunnen in een pan met water. De spruitjes kook je in zo’n tien tot vijftien minuten gaar en de aardappels in zo’n achttien minuten. Snijd de bloedworst in plakken van iets minder dan een centimeter en haal ze even door de bloem. Schil de appels en snijd ze in niet te dikke plakjes. Neem een koekenpan en doe daar ruim boter in. Bak de bloedworst in de hete boter en doe hier ook de partjes appel bij. Na twee minuten draai je de bloedworst om en ook de appelpartjes. Weer twee minuten later draai je het vuur lager.

Tijdens het bakken van de bloedworst begin je alvast met het maken van de puree, dus giet de aardappels af. Haal de kruiden uit de rode kool en giet dan ook de rode kool af. Nu de spruitjes nog afgieten. De helft van de aardappels doe je bij de rode kool en de andere helft bij de spruitjes. Het is heel erg lekker om in plaats van boter en melk, boter en crème fraîche in de stamppot te doen. De smaak wordt dan heel zacht en subtiel. Je zou zelfs wat kookvocht kunnen toevoegen,  echt heerlijk! Dus doe bij allebei 100 gram crème fraîche en wat boter en stamp alles goed door elkaar. Hoe langer je stampt hoe fijner de puree wordt. De stamppot ziet er lekker en aantrekkelijk uit als je hem wat grof laat. Het kleurencontrast is dan niet alleen heel mooi, maar de aardappel-/groentesmaak is ook heel smakelijk. Maar maak je stamppot zo grof of fijn als je zelf lekker vindt!Gebakken bloedworst

Bij de spruitjesstamppot doe je een snuf nootmuskaat en eventueel wat peper en zout. Bij de rode kool stamppot zou je nog wat kleine stukjes geitenkaas kunnen doen, is enorm lekker! En naar smaak nog wat peper en zout. Niet te veel zout, want geitenkaas is ook licht zout. Nu allebei de stamppotten afproeven en dan de borden op maken.

We serveren dit gerecht met een lekker glas wijn: een heerlijke Côtes de Rhône, Bordeaux of Montepulciano. Wil je graag wit drinken? Kies dan een Viognier of Chardonnay. Laat het smaken en tot de volgende maand!

Sabina
Sabina Kuik stelt maandelijks een gerecht samen dat aan boord te maken is. Sabina vaart zelf op een motorkruiser en heeft de nodige ervaring met het bereiden van gerechten aan boord.
Mogelijk interessante artikelen

Meer berichten in deze rubriek

Voordelen van het Motorboot abonnement
12 keer per jaar thuisbezorgd én online
Onbeperkt toegang tot alle content
12 keer per jaar onze nieuwsbrief
Korting op interessante events
Ik word abonnee van Motorboot al vanaf 60,- per jaar