Drie keer Frankrijk

Geplaatst door Redactie Motorboot

Varen in Frankrijk is een heerlijk avontuur. Hoewel er prima Nederlandse vaargidsen zijn, is het interessant en vaak ook nuttig om daarnaast bronnen uit andere landen te raadplegen. Zo geeft de recent vernieuwde Vaarwijzer Noord-Franse binnenwateren maar een deel van de vaarwegen. Je komt er wel mee naar Parijs, maar zuidelijker bestemmingen zoals het Canal du Midi vallen buiten het bestek van het boek. Geen nood; dan kijken we toch elders. L.J. Harri bespreekt daarom drie boeken over varen over de Franse wateren, drie keer Frankrijk.

De alweer 13e druk van ‘Through the French canals’ dekt heel Frankrijk. Het Engelstalige boek geeft een voortreffelijk beeld van het varen in ‘La Douce France’ en leidt de beginnende én gevorderde motorbootvaarder langs alle hindernissen. Het boek neemt ons mee langs wel 50 routes en geeft informatie over dieptes, hoogtes, havens een aanlegplaatsen. Een motorboot kan niet zonder brandstof, dus de locatie van tankstations ontbreekt niet. Ook zijn er kaartjes van een aantal grotere plaatsen plus informatie over meer dan 900 aanlegplaatsen. De informatie in een vaargids veroudert soms snel. Daarom is het altijd goed om ook de website van de VNF (Voies Navigables de France) te bekijken. Je moet toch met deze organisatie in de weer voor de nodige vaarvergunningen. Samen met de kaarten van Editions du Breil en voldoende tijd en brandstof kom je door heel Frankrijk. Bij vaargidsen is het altijd maar de vraag of de schrijver ook daadwerkelijk overal geweest is. Philip Bristow en David Jefferson zijn boven elke twijfel verheven op dit punt. Het boek is informatief en helder opgebouwd, maar is geschreven met de typerende ‘stiff upperlip’.

Datzelfde gaat ook op voor het, ook Engelstalige, alternatief ‘Inland Waterways of France’ van David Edwards-May. Ook deze Imray gids geeft informatie over heel Frankrijk, maar is al weer bijna tien jaar oud. De kaartjes van dit boek zijn wat uitgebreider dan die in ‘Through the French canals’; dat mag je van kaartenmaker Imray ook verwachten. De keuze is aan de consument.

Wie geen Engels leest vindt in de Nederlandse Vaarwijzer in ieder geval een gezellige verteltrant.

Drie keer FrankrijkThrough the French canals, David Jefferson,

Uitgeverij Adlard Coles, 320 pagina’s met veel kleurenillustraties, € 26,50, ISBN 9781472900388

 

 

 

 

Drie keer FrankrijkInland Waterways of France, David Edwards-May, Imray, 311 pagina’s met veel kleurenillustraties,

€ 42,50, ISBN 9781846230141

 

 

 

 

Drie keer FrankrijkVaarwijzer Noord-Franse binnenwateren,

Frank Koorneef, Hollandia, 238 pagina’s met veel

kleurenillustraties, € 40,00, ISBN 9789064106569

 

 

 

 

L.J.Harri

Mogelijk interessante artikelen: