Cursus marifonie en examen in één dag

Geplaatst door Redactie Motorboot

De cursus Marifonie en examen in één dag. Abonnees van Motorboot krijgen van vaarschool ‘Vaarbewijsexpert’ de cursus tegen gereduceerd tarief aangeboden. Cursus en examen voor het Basiscertificaat Marifonie zijn op zaterdag 15 februari. Wie slaagt heeft aan het begin van het vaarseizoen zijn basiscertificaat op zak.

De cursisten zijn tijdens de cursusdag in de vertrouwde handen van Margreet Cromjongh uit De Meern. Margreet vertelt dat passie voor watersport en onderwijs achttien jaar geleden haar ertoe brachten om als professioneel docent marifonie- en Klein Vaarbewijs te beginnen. “Ik ontwikkel zelf al het cursusmateriaal en maak veel gebruik van foto’s, filmpjes en tekeningen, zodat de deelnemers de lesstof als het ware zelf beleven”. Ze kiest bewust voor deze opzet. “Ik krijg er veel voldoening van om op een toegankelijke manier alle kennis en vaardigheden over te brengen. Ik zie graag mijn cursisten met meer kennis en vol zelfvertrouwen het water op gaan.”

Cursus marifonie en examen in één dag
Margreet Cromjongh

Margreet is aangesteld als exameninstantie voor Marifonie-examens door Agentschap Telecom. Verder adviseert ze  derden, geeft presentaties en schrijft artikelen voor watersportbladen waaronder ‘Weten wat je doet‘ voor Motorboot

Waarom een marifoon?

Margreet legt het nut en de noodzaak van een marifoon aan boord uit. “Marifoon is een samenvoeging van de woorden maritiem en telefoon. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor de veiligheid op het water. Als u met een mobiele telefoon hulp roept, hoort niemand in de omgeving uw noodbericht. Met een marifoon hoort iedereen in de buurt wat er aan de hand is en kan er direct hulp worden geboden. Daarnaast is communicatie mogelijk met ander scheepvaartverkeer, sluismeester, brugwachter en havenmeester. Actuele weersvoorspellingen en andere nautische informatie hoort u ook via de marifoon. Wel zo handig.”

Wat kan de cursist verwachten?

Voor de cursusdag ontvangen deelnemers het cursusboek, inclusief oefenexamenvragen en een proefexamen thuis. De cursus-/examendag ziet er als volgt uit:

  • 09.30 uur: Begin cursusdag. De docent neemt de volledige theorie door, gevolgd door een examentraining aangevuld met handige tips.
  • 12.30 – 13.30 uur: Lunch
  • 13.30 uur: Start het officiële examen. Het examen bestaat uit 30 meerkeuzevragen en duurt een uur.
  • 14.30 – 15.00 uur: Nabespreking en afsluiting.  Deelnemers krijgen direct de voorlopige uitslag.

Waar en wanneer wordt de cursus gegeven?

De cursus is op zaterdag 15 februari en duurt van 09.30 tot 15.00 uur. Gekozen is voor een locatie centraal in Nederland, namelijk Restaurant ’t Wapen van Haarzuilens (Utrecht), Bink 2, 3455 SE Haarzuilens.

De kosten

De Speciale Motorboot-abonneeprijs is € 195,-. Dit is inclusief koffie, thee en lunch,  alle studiematerialen én het examen.

Handig om te weten

Ongeveer drie weken na het examen ontvangen de geslaagde deelnemers het getuigschrift. Hiermee kunnen zij het marifooncertificaat aanvragen bij Agentschap Telecom. Het Agentschap rekent hiervoor € 30,- (tarief 2019). Deze kosten zijn niet inbegrepen bij de cursus, maar betalen de deelnemers apart aan het Agentschap. Deelnemers moeten een geldig paspoort of ID meenemen naar de cursusdag. Let op: zonder geldig paspoort of ID is deelname aan het examen niet mogelijk.

Aanmelden

Wie deel wil nemen aan de cursus, kan reserveren via events@motorboot.com onder vermelding: cursus marifonen en examen in één dag.


Mogelijk interessante artikelen: